CRK Shadow III... i coz wiecej trzeba?
Napisano Ponad rok temu
Od dwoch dni ciesze sie jak dziecko. Shadow III od Chrisa Reeva spelni chyba 100% moich potrzeb outdoorowych. Pisze "chyba" poniewaz pierwszy test terenowy ma jeszcze przed soba. Ale to juz za tydzien - przyjdzie mu sprawdzic sie w Slowackich Tatrach.
Poki co, zachwycam sie jego absolutnie perfekcyjnym wykonaniem, ergonomia i design'em.
Sprawia wrazenie maszyny nie do zajechania. Jest niewielki, ale bardzo solidny - w koncu to One Piece Range. Jest kompaktowy, wygodny, ale nie zawaham sie uzyc go do np. rabania galezi
Ostrosc fabryczna - zero zastrzezen, nie trzeba nic poprawiac. Wykonanie pochwy i jej ergonomia - na piatke z plusem.
Sporo czasu zajelo mi wybranie miedzy Striderem MFS a Shadow III... mysle, ze dokonalem slusznego wyboru
Dzieki Piter poklon
Poki co... kto ma ochote niech zerknie na kilka fotek (wiem wiem... slabe swiatlo).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
He he... bylbym zapomnialCóż mógłbym napisać, Akme? A nie mówiłem ?
DZIEKI Vince za dobre rady poklon
Napisano Ponad rok temu
Poezja.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To kiedy uczcimy zakup?
Napisano Ponad rok temu
Poki co... kto ma ochote niech zerknie na kilka fotek (wiem wiem... slabe swiatlo).
Akme, foty masz bardzo dobre!! wez mi tu nie p... czym cykales?
Napisano Ponad rok temu
Wysz - jakos w przyszlym tygodniu trzeba bedzie
Dark - Nikon Coolpix 5700
Napisano Ponad rok temu
dobre zdjęcia ...
miłego użytkowania życzę ...
a tak btw. masz jakieś namiary na tego mikołaja ? ...
Napisano Ponad rok temu
coś czuję że to będzie mój noworoczny cel jeśli chodzi o fixed 8)
życzę udanych testów w Tatrach (a tak OT to podziwiam że masz tam ochotę jechać, bo widoki mało optymistyczne ) no i czekam na jakąś recenzję
8)
Napisano Ponad rok temu
No coz... lepsze takie widoki niz mokra, szara Warszawaa tak OT to podziwiam że masz tam ochotę jechać, bo widoki mało optymistyczne
Postaram sie, choc z czasem u mnie cieniutko...no i czekam na jakąś recenzję
Napisano Ponad rok temu
No coz... lepsze takie widoki niz mokra, szara Warszawaa tak OT to podziwiam że masz tam ochotę jechać, bo widoki mało optymistyczne
Mimo wszystko, ja w tym roku wybrałem inne, nasze górki. Pojadę tam latem.
I żeby nie było OT: mimo wszystko czekam na jakąś, choćby krótką recenzję. A używasz go/masz zamiar jako miejskiego edc?
Napisano Ponad rok temu
Jako miejski EDC - dla mnie odpada. Shadow ma mi sluzyc wylacznie poza miastem. Nie wyobrazam sobie pojscia do pracy z nozem przytroczonym do pasa. Dla mnie w miescie folder jest pod kazdym wzgledem wygodniejszy...
Pozdrowionka,
Akme
Napisano Ponad rok temu
Używaj i pisz :wink: 8)
pozdrawiam
.m.
Napisano Ponad rok temu
Akme zdaj relacje z pierwszego ostrzenia bo ja tego wariata nie moge zrobic na brzytwe chocbym nie wiem jak sie staral
Chyba go zdejme z bazaru jednak 8)
Napisano Ponad rok temu
Zdejmij zdejmij... zostaw na pozarcie SkirmisiaChyba go zdejme z bazaru jednak 8)
Zdam relacje, ale na razie wciaz goli, wiec nie przedstawialem go jeszcze trianglowej
Napisano Ponad rok temu
- Shadow III nie zawiodl mnie jako noz terenowy - jest konkretny pod kazdym wzgledem!
- jedzenie - no problem! Fakt, klinga dosc gruba, ale perfekcyjnie wyprowadzony wklesly szlif wcina sie w zarelko az milo! Ciecie, krojenie, smarowanie - na miekko
- prace terenowe - jak dla mnie bomba! Nie spalismy co prawda w lesie, ale przeprowdzilem symulacje budowy szalasu. Drewna lezy w tej chwili w slowackich Tatrach Wysokich pod dostatkiem. Gdzie nie spojrzec - polamane drzewa, smutny efekt grudniowych huraganow. Shadow III mimo niewielkich rozmiarow nie mial zadnych problemow z cieciem i rabaniem (!) galezi o roznej srednicy - od 0.5 cm az do 5-6 cm. Grubszych nie probowalem - pewnie dalby rade, ale troche by sie zeszlo i reka by to odczula. Agresywne moletowanie na rekojesci daje bardzo pewny chwyt (w rekawicach takze) i mimo mrozu (niezbyt wielkiego co prawda) nie odczuwalem dykomfortu w trzymaniu noza,
- skuwanie lodu z drzew i drewnianych tablic w poszukiwaniu znakow na zamknietych z powodu pogody szlakach - kaszka z mlekiem, zero sladow na powloce ostrza, nie mowiac juz o braku jakichkolwiek sladow uszkodzenia stali A2,
- po kilku dniach uzytkowania zauwazylem niewielkie przebarwienia na krawedzi tnacej - nie wiem od czego powstaly - moze wynik dzialania wilgoci (w koncu to rdzewna stal narzedziowa) lub slady po rozniecaniu ognia krzesiwkiem? W kazdym razie nie wygladalo to jak rdza, mialo raczej grafitowy kolor, z odcieniami lekkiego fioletu. Tak czy inaczej - kilka pociagniec po bialych pretach Triangla pozostawilo po przebarwieniach jedynie wspomnienie,
- zasobnik w rekojesci jest totalnie wodoszczelny - podczas kilkudniowego uzytkowania w raczej mokrym (snieg, deszcz) srodowisku, papierki testowe nie wykazaly zadnych oznak zawilgocenia!
- utrzymanie noza w czystosci - zaden problem. Upaprany w blocie, drewnianych wiorach czy jedzeniu - wkladamy pod kran i... that's all! Wystarczy wytrzec do sucha i finito
- pochwa - rewelka! Podczas calodziennych wypadow w wyzsze partie gor, podczas wielokrotnego brodzenia po pas w sniegu - trzymala noz pewnie i, co najwazniejsze wygodnie! Jest bardzo dobrze wyprofilowana i wlasciwie prawie jej nie czuc,
- no i najwaniejsze - po wszystkich tych wyczynach, po 6-ciu dniach dosc intensywnego uzytkowania, noz nadal golil! Juz nie jak dziki, ale golil! Jak ja lubie A2 Mozna wyeliminowac ostrzalke z bagazu na (niezbyt dlugie) wyjazdy...
- jakies minusy? Moze jeden, malutki... Podczas noszenia noza w pochwie przy pasie, pod t-shirtem, kiedy rekojesc dotyka do golego ciala - po pewnym czasie podczas wedrowki poczulem lekkie obcieranie... Szczegol, ale jednak...
Podsumowujac - Shadow III spelnil moje oczekiwania w 100% a moze nawet wiecej, poniewaz jego zdolnosc rabania przeszla moje oczekiwania. Oczywiscie nie jest to noz do tego stworzony (jest dosc lekki), ale poradzil sobie nad wyraz dobrze Jestem cholernie zadowolony z posiadania tego malego fixeda - szczerze go polecam i nie zaluje ani jednej zlotowki na niego wydanej!
Przy okazji - jeszcze raz wielkie poklon dla osob, ktore przyczynily sie do tego zakupu! You know who you are!
Napisano Ponad rok temu
Przy sebenzie wyglądałe jak lilipucik, ale tylko na początku, potem już widać, że to naprawdę wytrzymały nożyk, jeśli ktoś ma małe dłonie i nie lubi folderów to zdecydowanie można polecić.
Napisano Ponad rok temu
A do tego z jakim innym bardziej znanym nozem do towarzystwa, co tam teraz masz
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Najbrzydszy nóż na świecie?
- Ponad rok temu
-
BM 630 czyli Skirmish
- Ponad rok temu
-
3 pająki
- Ponad rok temu
-
maluchy od mikolaja
- Ponad rok temu
-
BM Presidio - uwaga, duzo duzych ;-) fotek!
- Ponad rok temu
-
Victorinox w pracy ;-)
- Ponad rok temu
-
Ostatki pierwszej rundy PA.
- Ponad rok temu
-
RAT7 D2
- Ponad rok temu
-
Fighter