Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Genaralnie trudno jest określić czas świecenia latarek LED. Wynika to z tego, że taka "normalna" (tu "normalna" oznacza "bez układu podtrzymującego poziom napięcia") latarka diodowa świeci coraz słabiej w miare zużywania się baterii, ale wciąż produkuje białe (przynajmniej w przybliżeniu) światło. Czasami świeci tak słabo, że nie można nią nic praktycznie oświetlić, ale wciąż świeci. W przypadku latarek żarówkowych istnieje pewien moment, że latarka wogóle nie świeci, gdyż bateria nie jest w stanie rozgrzać żarnika do odpowiednio wysokiej temperatury.
Producent może podać czas świecenia do momentu aż dioda nie będzie widoczna w zupełnej ciemności, tylko że na długo przed tym momentem światło latarki może być praktycznie całkowicie bezużyteczne do oświetlenia czegokolwiek.
Napisano Ponad rok temu
Ja tez.Ja bym jednak polecal Gerber Infinity Ultra, mala, tania, na 1 paluszek a swiatlo, jakie daje wystarczy na zastosowanie, o ktorym piszesz.
Napisano Ponad rok temu
Nie miałem nigdy do czynienia z dobrymi latarkami. "Lampka", to zawsze była dla mnie tylko "lampką" :-) Nie wnikałem w parametry. Miala świecić jasno i tyle
Ale teraz chcę kupić jakąś dobrą latarkę diodową. Prosiłbym bardzo o dobre rady dla mnie, ale bez polecania mi konkretnych modeli, tylko na co zwracać uwagę; na jakie parametry. Latarka ma być mała, max, na 2 baterie typu "paluszek", ma być latarką uniwersalną tzn. poświecić na biwaku, poświecić w piwnicy, gdy braknie światła, a po kompot trzeba zejść :-) , w ciemną nockę oświetlić drogę z garażu do domu itp. Dobrze było by gdyby miała możliwoś regulowania wiązki światła tzn. aby dawał światło dalekie i skupione, oraz w drugiej opcji szerokie rozproszone. W każdym razie ma świecić długo i mocno
Na jakie parametry konstrukcyjne i jakie właściwości optyczno-elektryczne itp. mam zwracać uwagę?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to ja sie podczepie z pytaniem. też szukałem jakiejś latarki EDC, byłem zdecydowany na solitary maglite, ale troche mi namieszaliście i zacząłem się zastanawiać nad Photon Microlight III "Covert", tylko, że to strasznie drogie jak za taki gadżet do kluczy. dlaczego? niema czegoś w cenie maglite, tylko żeby było z ledem? i małe, takie do noszenia w kieszeni
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wygląda ok. w bestknives kosztuje tylko 14$, ale czy niemożna tegodostać w Polsce? bo mi google niewyżuciły tego.
moe coś więcej o tej latarce? czym jest zasilana?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu