Re: Poradźzie, bo sie nie znam.

Nie miałem nigdy do czynienia z dobrymi latarkami. "Lampka", to zawsze była dla mnie tylko "lampką" :-)  Nie wnikałem w parametry. Miala świecić jasno i tyle  Ale teraz chcę kupić jakąś dobrą latarkę diodową. Prosiłbym bardzo o dobre rady dla mnie, ale bez polecania mi konkretnych modeli, tylko na co zwracać uwagę; na jakie parametry. Latarka ma być mała, max, na 2 baterie typu "paluszek", ma być latarką uniwersalną tzn. poświecić na biwaku, poświecić w piwnicy, gdy braknie światła, a po kompot trzeba zejść  :-)  , w ciemną nockę oświetlić drogę z garażu do domu itp. Dobrze było by gdyby miała możliwoś regulowania wiązki światła tzn. aby dawał światło dalekie i skupione, oraz w drugiej opcji szerokie rozproszone. W każdym razie ma świecić długo i mocno
  Ale teraz chcę kupić jakąś dobrą latarkę diodową. Prosiłbym bardzo o dobre rady dla mnie, ale bez polecania mi konkretnych modeli, tylko na co zwracać uwagę; na jakie parametry. Latarka ma być mała, max, na 2 baterie typu "paluszek", ma być latarką uniwersalną tzn. poświecić na biwaku, poświecić w piwnicy, gdy braknie światła, a po kompot trzeba zejść  :-)  , w ciemną nockę oświetlić drogę z garażu do domu itp. Dobrze było by gdyby miała możliwoś regulowania wiązki światła tzn. aby dawał światło dalekie i skupione, oraz w drugiej opcji szerokie rozproszone. W każdym razie ma świecić długo i mocno   Na jakie parametry konstrukcyjne i jakie właściwości optyczno-elektryczne itp. mam zwracać uwagę?
  Na jakie parametry konstrukcyjne i jakie właściwości optyczno-elektryczne itp. mam zwracać uwagę?
Stawiasz sprzeczne wymagania. Bo albo ma swiecic mocno i dlugo, albo ma sluzyc do oswietlania kilku metrow przy przechodzeniu z garazu do domu, albo swieceniu w piwnicy.
A jesli ma laczyc i jedno i drugie to musi miec regulacje mocy swiatla.
W tym momencie przychodzi mi na mysl albo cos podobnego do tego na co Vince wskazal (ktoras z Surefire z regulowanym swiatlem), albo Streamlight TwinTask, wsrod ktorych wybor tez jest duzy.
Bo jesli to ma byc tylko dioda (bez xenona jak w streamlight TT) to zastanow sie na Streamlight Jr. Luxeon. Jest na dwa plauszki i ma niezlego kopa (swiatlo porownywalne do Inovy XO), jednak czas swiecenia to niecale 2 godziny, wiec nie wiem czy to dla Ciebie wysraczajaco dlugo.
Aha, tyle ze ta latarka ma regulacje napiecia, bo przez ponad godziene swieci prawie caly czsas tak samo mocnym swiatlem, a potem moc swiatla zaczyna liniowo spadac.
Jakbys zamiast baterii wsadzil pojemne i dobre jakosciowo akumulatorki to poswiecisz troche dluzej.