 
Dlugotrwale ostrzenie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak. W Wengerze (2 lata) zrobił się malutki recurve. Gerberowi (2 lata) zaczął rosnąć brzuszek, a stara Muela (6 lat)... szkoda słów. O nożach w kuchni już chyba nie muszę wspominać...Czy tez zauwazyliscie jednak po jakims czasie cofanie sie krawedzi?
 
					
					Napisano Ponad rok temu
Oczywiście zależy jak ostrzysz, nawet jeśli często, to może tylko podostrzasz drobnym kamieniem, wtedy zmiany są niemal niezauważalne.
Przy cięższym użytkowaniu czasem pojawiają się szczerbki np, które można usunąć zdejmując relatywnie sporo stali.
Pozdr
Mithr
Napisano Ponad rok temu
 . Kiedyś znajoma poprosiła aby podostrzyć jej nóż kuchenny . Zapytałem po co jej nóż do filetowania ? (taki był cienki) Okazało się..... to był typowy "szef kuchni " tyle że od lat w rodzinie i ubyło go już ponad połowę .
  . Kiedyś znajoma poprosiła aby podostrzyć jej nóż kuchenny . Zapytałem po co jej nóż do filetowania ? (taki był cienki) Okazało się..... to był typowy "szef kuchni " tyle że od lat w rodzinie i ubyło go już ponad połowę .  
    
    
   Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na fakt ,że ulubione kuchenniaki z czasem tracą też na długości ostrza .
 Jest to wynikiem zbierania materiału również z czubka noża.
    Jest to wynikiem zbierania materiału również z czubka noża. Jednym zdaniem : Nóż też człowiek i z wiekiem się kurczy .
 
					
					Napisano Ponad rok temu
 Fakt, ze raczej uzywam drobnoziarnistych ostrzalek i nie mialem do tej pory stycznosci z wiekszymi szczerbami, jednak naprawde mnie zdziwil ten ascent, bo to chyba najczesciej i najdluzej ostrzony noz jaki mam. Pozdrawiam, Yoss
  Fakt, ze raczej uzywam drobnoziarnistych ostrzalek i nie mialem do tej pory stycznosci z wiekszymi szczerbami, jednak naprawde mnie zdziwil ten ascent, bo to chyba najczesciej i najdluzej ostrzony noz jaki mam. Pozdrawiam, Yoss
					
					Napisano Ponad rok temu
... rośnie mu brzuch. :wink:Jednym zdaniem : Nóż też człowiek i z wiekiem...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
 
  Na pewno jest to zależne od rodzaju stali, częstości użytkowania i ostrzenia.
Ja posiadam od 12lat, wędkarski scyzoryk Gerlach i przez ten czas był ciągle używany w różnych warunkach.
Ostrzenie doprowadziło, że jego klinga ma szerokość 1cm, (w najszerszym miejscu), a nowy nóż w tym miejscu jest szeroki na 1,5-1,6cm. Ponadto kilinga skróciła sie o ponad 1cm, a nigdy nie była złamana lub ukruszona.
 
  Po prostu efekty ostrzenia widać dopiero po dłuższym czasie.
pozdr.
niestety fotki bedę mógł zrobić dopiero w styczniu, na razie nie mam czasu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
 FaceBook
 FaceBook
	10 następnych tematów
- 
			 BM RSK Mk1 BM RSK Mk1- Ponad rok temu 
- 
			 Spyderco Catalog 2005 Spyderco Catalog 2005- Ponad rok temu 
- 
			 Pytanie do kolegów Pytanie do kolegów- Ponad rok temu 
- 
			 Noż seikena Noż seikena- Ponad rok temu 
- 
			 Nóż pod poduszką? Nóż pod poduszką?- Ponad rok temu 
- 
			 Fallkniven, powłoka. Fallkniven, powłoka.- Ponad rok temu 
- 
			 MOD Hornet vs. MT Socom Elite MOD Hornet vs. MT Socom Elite- Ponad rok temu 
- 
			 VTech Talon G-10 vs Smith & Wesson Karambit VTech Talon G-10 vs Smith & Wesson Karambit- Ponad rok temu 
- 
			 Pomocy !!! Pomocy !!!- Ponad rok temu 
- 
			 SERE operator SERE operator- Ponad rok temu 
 



 
				
			 
				
			 
				
			 
				
			