katana - prośba o poradę
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zajrzyj !
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
a ja mam pytanie, czy ta katana za 245 zeta nadaje sie do treningu iaido?
Napisano Ponad rok temu
odpowiedziano mi, że kują, ale takie same jak te w sklepie za 400 zł.
hmmm..a miałeś w ręku te miecze (te za 498 a nie te za 200) ??? według mnie nie są takie tragiczne...oczywiscie porównując z wyrobami :sukiennice" za podobną cenę.... (rażą mnie tylko te tsuby wziete z Miecze.pl )
wydaje mi się że te za 700 na pewno nie sa takie same cena zobowiązuje
myśle że jeżeli będziesz miał własną tsube ([link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - wpisz w wyszukiwarce "tsuba") , czy własny pomysł na oprawe - da sie to zrobić - jeżeli przyjdziesz i powiesz że jesteś poważnie zainteresowany mieczem w takiej cenie o jakiej mówisz, i poprosisz o mozliwość "wglądu" - czyli zechcesz zobaczyć miecz za 700 zł...myśle że da sie to załatwić...a jak nie - daj mi znać, powinno się udac zobaczyć co i jak Aha - biorąc pod uwage że z tegoc o wiem, to osoba która to kuje, jest z rodziny zajmującej się się kuciem mieczy już w 3 pokoleniu, i niejako "zawodowo" sama zajmuje się sztukami walki pokrewnymi do ken-jutsu, to można podejrzewać że wyważenie itd będą zapewnione
chce jeszcze tylko dodac, że z tego co wiem, w tym sklepie katany i miecze europejskie są robione przez zupełnie różne osoby (jest niejako "specjalizacja")
P.S - czy aby przypadkiem nie byłes tam około godziny 16.20 ???
Napisano Ponad rok temu
P.S - czy aby przypadkiem nie byłes tam około godziny 16.20 ???
Zgadza się. Czyżbyśmy się spotkali?
Co do mieczy to widziałem tylko te paskudne na końcu i te 3 na stojaku, w czarnych saya prawie na preciwko wejścia. Te drugie na pewno sa o niebo lepsze od tych pierwszych, ale mimo to opraw pozostawia wiele do rzyczenie. Same ostrza jeszcze by uszły jeżeli chodzi o ich wygląd natomiast nie jestem w stanie powiedzieć niczego na temat ich praktyczności. Dla mnie to zbyt suże ryzyko. Wolę dołożyć pare setek i kupić profesjonalne Iaito z Japonii.
Napisano Ponad rok temu
Zgadza się. Czyżbyśmy się spotkali?
hehe, ja właśnie wychodziłem i składałem życzenia świąteczne jak Wy sie tam krzątaliscie po sklepie
Co do mieczy to widziałem tylko te paskudne na końcu i te 3 na stojaku, w czarnych saya prawie na preciwko wejścia. Te drugie na pewno sa o niebo lepsze od tych pierwszych, ale mimo to opraw pozostawia wiele do rzyczenie. Same ostrza jeszcze by uszły jeżeli chodzi o ich wygląd natomiast nie jestem w stanie powiedzieć niczego na temat ich praktyczności. Dla mnie to zbyt suże ryzyko. Wolę dołożyć pare setek i kupić profesjonalne Iaito z Japonii.
hehe, kiedyś zapytałem o te miecze paskudne trzeba było widzieć mine Szefowej coś na zasadzie "nie chce, ale musze"
co do tych naprzeciwko wejścia - właśnie, jeżeli pamiętasz, przed wyjsciem pytałem o inną oprawe - bo mnie też razi, zakładam że w tych droższych są lepsze ostrza...trzeba by to było zobaczyć...ja też nienawidze kupowania kota w worku...A oprawy są rzeczywiscie paskudne :? :?
Napisano Ponad rok temu
i juz problem rozwiązny sklep dobry jeżeli chodzi o broń europejską (biorąc pod uwagę opowiadania znajomych z różnych turniejów rycerskich, to nawet bardzo dobry (łamanie mieczy przeciwników) ),ale wschód niestety wysiada :?
jest temat "Tanie iaito" - myśle że bardziej opłaca się dołożyć kilka stów i kupic coś z tamtych rzeczy - juz estetyka wykonania jest o niebo lepsza, a i opinie są nawet niezgorsze
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zajrzyj !
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Czy te katany z bushi można ostrzyć?
I czy nadają się do cięć, bo do iaido to chyba tak?
Pomóżcie bo się właśnie przymierzam do zakupu.
A jak piszę głupoty to proszę się nie śmiać
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Polacy, Chinczycy, Sybir i ostrza.
- Ponad rok temu
-
St Louis Botanical Gardens Japanese Matsuri 2004
- Ponad rok temu
-