Bokuto - bokken ?
Napisano Ponad rok temu
Niby banalne pytanie,a jednak, obydwa słowa znaczą to samo, a jednak tym samym nie są - jaka jest różnica między Bokuto i Bokkenem?
Napisano Ponad rok temu
木剣 【ぼっけん】 bokken
W obu slowach pierwszy znak oznacza drzewo, badz drewno, a drugi oznacza miecz.
Podstawowe czytania tych znakow:
刀 (かたな, katana, くとう kuto, とう, to),
剣 (つるぎ, tsurugi/ けん, ken, とう, to)
Roznica jezykowa miedzy oboma terminami jest taka jak miedzy wszystkimi polskimi synonimami bialej broni. Dla zwyklego czlowieka wszystko jedno, czy to dlugie ostre zelastwo nazwiemy mieczykiem, szabelka, szpada, czy nozykiem.
W Polsce wielu aikidokow nazywa kazda drewniana atrape miecza bokkenem, z kolei adepci kenjutsu czesto okreslaja swoje szabelki jako bokuto.
Napisano Ponad rok temu
Roznica jezykowa miedzy oboma terminami jest taka jak miedzy wszystkimi polskimi synonimami bialej broni. Dla zwyklego czlowieka wszystko jedno, czy to dlugie ostre zelastwo nazwiemy mieczykiem, szabelka, szpada, czy nozykiem.
Z tym się nie zgodzę. Różnica pomiędzy bokuto i bokkenem jest językowa, natomiast np. pomiędzy floretem czy szpadą już nie. A co dopiero mieczem czy szablą.
Natomiast potocznie u nas (czyt. w Budojo) bokuto nazywa się cięższy od tych używanych w aikido miecz drewniany, nieraz bez krzywizny, z ciężką, drewnianą tsubą. Najczęściej wykonany jest z białego dębu. I jest o wiele bardziej wytrzymały od "zapałeczek", które nieraz widziałem, a poza tym wierniej odwzrowywuje miecz bo ma podobną wagę.
Napisano Ponad rok temu
nazwa bokken w ogolności oznacza drewniane ostrze, bez precyzowania jakie - no ale w dzisiejszych czasach (chyba dzięki aikido) jest to juz prawie synonim...
Napisano Ponad rok temu
bokuto nazywa się cięższy od tych używanych w aikido miecz drewniany, nieraz bez krzywizny, z ciężką, drewnianą tsubą.
Dokłądnie tak jest bokuto to nie to samo co bokken jest cieższy grubszy i ma ogromna tsube. Mysle że w tamacie chodziło własnie o to by sie dowiedzieć jak oba miecze wygladaja a nie dowiadywać sie o synonimach
A co do Bokuto to ja znam chyba dokładniejsza nazwe Bokuto Kashima - słyszeliście o czyms takim ??
W przyszłym tyogdniu zamieszcze moje zdjęcia bo własnie pracuje nad kilkoma sztukami bokuto, na razie zdjęcia zaporzyczone.
Wymiary gr rękojesci okolo 30x37 do 30x40mm, dl okolo 105 cm , srednica tsuby od 8 do 12 cm i gr nawet do 2 cm .
Napisano Ponad rok temu
Prosze cytowac poprawnie. Powyzszy cytat pochodzi od _LM_, a nie ode mnie.bokuto nazywa się cięższy od tych używanych w aikido miecz drewniany, nieraz bez krzywizny, z ciężką, drewnianą tsubą.
To rozroznienie miedzy bokkenem, a bokuto jest poprawne, ale wylacznie na naszym malym podworku aikidowo kashimowym. Dzieki uczniom Christiana Tissier, a w Polsce dzieki wysilkom Redakcji Budojo, szkola Kashima Shin Ryu rosnie w sile, a wraz z nia rozpowszechniaja sie jej pomoce naukowe i terminologia. Drewniany miecz w polskim aikido zwykle okreslamy jako bokken, a w Kashima nazywamy go bokuto.Dokłądnie tak jest bokuto to nie to samo co bokken jest cieższy grubszy i ma ogromna tsube. Mysle że w tamacie chodziło własnie o to by sie dowiedzieć jak oba miecze wygladaja a nie dowiadywać sie o synonimach
Nalezy pamietac, ze bokuto i bokken to slowa potoczne, powszechnie stosowane, do tego synonimy, wiec podawanie ich przez Wojownika jako nazwy handlowej wraz z wymiarami moze wywolac wrazenie, ze wszystko co odbiega rozmiarami i wygladem, nie zasluguje na miano bokkena lub bokuto. Rozumiem tez podejscie world_cupa, radze jednak wysciubic nosa poza tatowe dojo, i zobaczyc, ze "gdzie indziej" bywa inaczej niz "u nas", czasem rownie ciekawie.
Zdjecie zrobilem na potrzeby Klubu Aikido - Andrzej Bazylko. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Trudno mi okreslic jaka droga trafila na twoja witryne, ale nie mam nic przeciwko. Prosze o zamieszczenie informacji o autorze lub miejscu pochodzenia zdjecia.A co do Bokuto to ja znam chyba dokładniejsza nazwe Bokuto Kashima - słyszeliście o czyms takim ??
W przyszłym tyogdniu zamieszcze moje zdjęcia bo własnie pracuje nad kilkoma sztukami bokuto, na razie zdjęcia zaporzyczone.
Wymiary gr rękojesci okolo 30x37 do 30x40mm, dl okolo 105 cm , srednica tsuby od 8 do 12 cm i gr nawet do 2 cm .
Co do dokladnych aktualnym wymiarow tsuby w moim bokuto (tym na drugim planie), mozemy zmierzyc, jak tylko pojawie sie w kraju.
Z szacunkiem
Leszek
Napisano Ponad rok temu
Rozumiem tez podejscie world_cupa, radze jednak wysciubic nosa poza tatowe dojo, i zobaczyc, ze "gdzie indziej" bywa inaczej niz "u nas", czasem rownie ciekawie.
Ej no, ja przecież właśnie napisałem, że różnica pomiędzy bokkenem a bokuto jest wyłącznie językowa, natomiast porównanie do szabli i miecza było niewłaściwe. Raczej powiedziałbym że to tak samo jak w wypadku bękarta i miecza półtoraręcznego (synonimy).
A dalej napisałem jak wół, że u nas czyli w Budojo to i to się nazywa bokkenem a to i to bokuto. Więc proszę mi tu nie mówić, że twierdzę iż tak jest wszędzie. Bo jestem perfekcyjnie świadom iż znaczenie tych słów zostało w naszych środowiskach zawężone aby po prostu ułatwić rozróżnianie (zamiast mówić "te ciężkie bokkeny z białego dębu z dużymi tsubami używane w kashima shin ryu" możemy po prostu powiedzieć "Bokuto Kashima").
Nie lubię jak mi ktoś wmawia zaściankowość...
:twisted: :twisted: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Prosze cytowac poprawnie. Powyzszy cytat pochodzi od _LM_, a nie ode mnie.bokuto nazywa się cięższy od tych używanych w aikido miecz drewniany, nieraz bez krzywizny, z ciężką, drewnianą tsubą.
bzdura nic takiego nie pisałem... powyzsze pisał world_cup
a pozatym - pytanie było: jaka jest różnica pomiędzy bokkenem a bokuto (żadna) a nie jaka jest różnica w jakims tam dojo
poza tym toto:
Dokłądnie tak jest bokuto to nie to samo co bokken jest cieższy grubszy i ma ogromna tsube.
to jest bzdura niesłychana... nie ma to jak klapy na oczach...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Widać umiejętność poprawnego cytania jest po prostu ogromna 8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Warrior katana Cold Steel
- Ponad rok temu
-
Seminarium Kenjutsu Leipzig 11-12.XII.2004
- Ponad rok temu
-
IAIDO na ALLEGRO ???
- Ponad rok temu