Nóż na Antarktydzie ?
Napisano Ponad rok temu
JEden z nozy ktory mialem SOG SEAL 2000 , pekl przy wycinaniu zlodawacialego sniegu , bez zarzutu spisywal sie Brend #2 , w skoranej pochwie z kydexowym insertem , nie zauwazylem zadnych nikorzystnych zachwac kydexu w tej temperaturze.Oczywiscie dbalem o to by nie wkldac upaskudzonego noza do srodka.Bedacy ze mna zawsze LAtherman Wave jka i Syderco wegner nie dawali rady , skladany noz upaskudzony czym kolwiek , nie nadawal sie do urzytku , do czasu kiedy nierozmarl to swinstwo.REszta druzyny urzywala K-Barow i M-9 , nie bylo z tym porblemow rowniez , 2-3 osoby mialy skladaki i napotkaly na podobne trudnosci jak ja.Po czyszczeniu zwierzaka na obiad , wszystkie skldaki , upaprany pozamarzanym tluszczem , stracily swoje wlsciwosci otwierano - zamykane i powedrowaly do konca wyprawy do plecakow.
Automat w takich warunkach , nie zaryzykowal bym , urzywalem jakis czas jako EDC OTF M-techa, cos tam przyciac . odciac tu bylo OK. ale kiedy nawet nie oprawialem miesa ale tylko kroilem je na steki , uparal sie krowia i po godzinie juz otwieral sie do polowy.Nie wyobrazam sobie auto w niskiej temperaturze.
Napisano Ponad rok temu
straszne gowienko
i nie chcialbys miec czegos takiego w wysokich gorach czy tam gdzie kroluje wieczny mroz
Zdecydowanie nie,
to raczej do ciecia, odcinania liny w lajtowym klimacie. Tylko skoro tak, to czemu temu większemu zabrali zęby :roll:
Poza tym jest przeznaczony do canyonigu, a tam to pewnie żaden z nas ampha by nie wrzucił, za dużo wody.
Jak dla mnie to on ma bardzo wąskie zastosowanie, wspinanie latem i canyoning właśnie.
canyoning z tym nozem....
zaloze sie ze czegos nie probowales..albo canyoningu albo tego noza:)
Napisano Ponad rok temu
Ja mam dostęp do takiej zamrażarki z -50, i nawet jest tak duża, że człowiek tam się też zmieści gdybyś chciał spróbowaćNie wiem co wtedy. Gdybać nie ma sensu. Dlatego zaproponowałem taki test w terenie. Ja nie mam dostępu do temperatur rzędu -50 stopni Celsjusza, kiedy ostatnio była u nas zima ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do Kamińskiego jak widać on też nie ufa automatom.
Pozdr. Surval
Napisano Ponad rok temu
victora uzywa do robienia zarcia, a leathermanem naprawia sprzet rowniez po za namiotem, jak wynika z jego ksiazek, ten sprzet go nie zawiodl i specjalnie sie nie zastanawial nad super hiper ekstra bajerami, bo i po co.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
który nóz spełnia poniższe wymagania (dla kobiety) ?
- Ponad rok temu
-
nowy nóz ... ale jaki?
- Ponad rok temu
-
Duże EDC?
- Ponad rok temu
-
KA-BAR Warthog...
- Ponad rok temu
-
Pytanie do zaawansowanych ...
- Ponad rok temu
-
kat ostrzenia noza
- Ponad rok temu
-
Małe jest piękne
- Ponad rok temu
-
muela na wojnie
- Ponad rok temu
-
Rzecz o Nożoholiźmie, czyli "Kto mnie, kurde, zaraził??
- Ponad rok temu
-
Nowa BMka-Snipe
- Ponad rok temu