Nóż na Antarktydzie ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jak i stal w niskich temp. osiaga tzw. stan kruchosci, gdzie nastepuje drastyczny spadek wlasciwosci mechanicznych
Jakie muszą być temperatury aby stal osiągnęła tan stan ?
Napisano Ponad rok temu
a tu panocku to cały elaborat sie piszę
ogólnie wiekszość stali ma tzw temperaturę przejścia w stan kruchy (na wykresie udarność/temperatura zaznacza się taką mądrą linię i tam jest ten punkt)
- zależy od składu chemicznego (im wiecej węgla tym temperatura wyższa - im nizsza tym lepiej)
- wielkości ziarna (cytowany gdzieś tu wzór hala petcha)
- ilość zanieczyszczeń, rodzaj (siarczki, krzemiany, azotki itp. a z tego wynika czy kruche czy ciągliwe) i sposób ich rozmieszczenia
- ilość i sposoób rozmieszczenia węglików w stali (im wiecej i wieksze tym gorzej), wystepowanie siatki weglików lub ferrytu
- niejednorodność chemiczna (rozmieszczenia w stopie dodatów stopowych i wegla) i z tego wynikająca pasmowość
- obróbka cieplna i przygotowanie do niej, sposób chłodzenia po obróbce cieplnej
napewno cos pominąłem
pozdro
Napisano Ponad rok temu
nawet polska sroga zima moze zagrozic niektorym konstrukcjom
Napisano Ponad rok temu
- będą przymrozki
- jak będzie cholernie, nienormalnie zimno (jakaś super-zima)
- jak jesteśmy na antarktydzie
- jak pracujemy w ciekłym azocie ?
Chciałbym wiedzieć jak to w praktyce wygląda. Jakie temp. mogą zaszkodzić, czego nie można robić poniżej tej temp. nożem ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jesli chodzi o czynnik przymarzania to zawsze można taki "osprzęt" zostawić przed wejściem do baraku. A zresztą to Kamiński raczej mało bedzie siedział w ciepłym baraku
Najlepiej to Kmińskego zapytać...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mój najprostszy konstrukcyjnie składak to automat. Da się go używać nawet jak pójdzie sprężyna. A że Marek Kamiński nie używa automatów ... Piter relacjonował rozmowę z organizatorem wycieczek dla raczej bogatych turystów. Myślę, że to co Marek Kamiński uzyskuje od sponsorów w porównaniu do kosztów takich wycieczek wygląda niezbyt imponująco. Przyszło mi do głowy, że ( dla dobra nauki oczywiście, nie dla sławy :wink: ) mógłbym pożyczyć automat "krewniakowi", mielibyśmy opinię wybitnego praktyka. Chyba, że On już robił testy i Victorki wygrały w jego rankingu. Można by Go spytać. Czy ktoś wie czy w czasie wyprawy ma kontakt z Intrnetem i pod jakim adresem ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napotkani Norwegowie mieli male finki albo leathermany.
Generalnie jedyna rzecza do jakiej sie przydaje noz w arktyce (w tundrze, nie tajdze) to otwieranie konserw, male naprawy sprzetu i ewentualnie oprawianie zwierzat (my mielismy mausera ale nie polowalismy). Na lodowcach czy na scianie skalnej noz jest po nic, bo i tak nie ma tam niczego do ciecia. Jedyna rzecza, ktora mozna uciac jest lina kolegi, ktory wlasnie wpadl do szczeliny i zaczal nas sciagac. to od biedy mozna zrobic np. czekanem jak sie ma dwa.
Generalnie przez pierniczonego mausera i zarcie oszczedzalismy nawet na wadze ciuchow, wiec choc mialem lepsze noze, zabralem victorinoxa i sprawdzil sie na 6. I tak nie mialem co kroic ... to miejsce to puystynia
W zimie moze sie przydac dlugi noz do krojenia blokow z firnu / sniegu, do zrobienia sobie jakiegos schronienia - tak robia eskimosi na grenlandii i w kanadzie.
wiekszy noz przydalby sie pewnie w tajdze, ale tam nigdy nie bylem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdr. Surval
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nawet taka kiesoznka - nóż wyciągamy na zimno - zostanie na nim jakiś szron czy cóś, chowamy do ciepłej kieszeni, skrapla sie, wyciągamy znowu i zamarza w środku mechanizmu.
to tylk otakie pieprzenie ale jakoś kurna może i durny jestem ale wolałbym fixeda jakiegoś małego. Coś sie zawsze da dopiąc do oporządzeia czy ciuchów.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
który nóz spełnia poniższe wymagania (dla kobiety) ?
- Ponad rok temu
-
nowy nóz ... ale jaki?
- Ponad rok temu
-
Duże EDC?
- Ponad rok temu
-
KA-BAR Warthog...
- Ponad rok temu
-
Pytanie do zaawansowanych ...
- Ponad rok temu
-
kat ostrzenia noza
- Ponad rok temu
-
Małe jest piękne
- Ponad rok temu
-
muela na wojnie
- Ponad rok temu
-
Rzecz o Nożoholiźmie, czyli "Kto mnie, kurde, zaraził??
- Ponad rok temu
-
Nowa BMka-Snipe
- Ponad rok temu