nowy nóz ... ale jaki?
Napisano Ponad rok temu
pomocy !!!
Napisano Ponad rok temu
- duzy wol roboczy (Strider AR, Skirmish)
- tactical (socom, emersony)
jak widac, cos sie jeszcze znajdzie
Napisano Ponad rok temu
-sasla czarna, alufelgi, silnik hybrydowy
-spyderfly
-howling rat
plan ostateczny zmienia sie mniej wiecej raz na tydzien, moze sie to zmieni jak zaczne wprowadzac go w zycie...
Napisano Ponad rok temu
8OMam taki wstydliwy problem (...) tak naprawdę to nie wiem czy miałbym co robić z kolejnym nożem a szczególnie jaki to byłby typ noża (raczej jakiś składany).
pomocy !!!
Wstydź się!!! :bad-words:
:wink:
A może jakiś custom?
Albo jakiś balisong?
Napisano Ponad rok temu
Zrób sobie ładny prezent.
Napisano Ponad rok temu
O, takiego na przyklad Jesterka do kluczy...Zrób sobie ładny prezent.
AdamD ma i sobei bardzo chwali
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
wysz
Napisano Ponad rok temu
mnie rozpierdoliło
no panie jak juz masz wszystko co chciałeś to czas na customy.
ps. a na poważnie to Ci kurna zazdroszcze - ja w planach mam tyle noży że nie wiem czy kiedyś to wszystko kupie (5-6 sztuk)
Napisano Ponad rok temu
BM710 nigdy mi nie przeszkadzał jeśli chodzi o wielkość [czasami może był za ciężki]
no i jest na tyle duży,że zamiana np. na skimrischa praktycznie nie ma sensu
czyli jeśli folder to mały i płaski [fajnie gdyby można go było legalnie nosić w "obcych stronach" ale niektóre kraje mają przepisy tak pogmatwane albo restrykcyjne że ..., no ale załóżmy,żeby nikt na Słowacji, w Niemczech i Czechach się nie czepiał (przydała by się mapka z informacjami o ograniczeniach w poszczególnych krajach)]
kolejny pomysł to fixed w granicach 5" (mam bowie około 7" i to waży na tyle dużo,że nie noszę na codzień w plecaku ) - też lekki, do cięcia raczej niż rąbania
tactical .. - nie widzę zastosowania (na szczęście) , tzn. jeśli tylko nazywa się "tactical" to mnie nie rusza ale tanto,chisel,łomowata klinga itp. zdecydowanie nie
albo
scyzoryk z 2-3 przemyślanymi narzedziami,blokadą ostrza i konkretną stalą - połączenie foldera i scyzoryka (chyba jeszcze nie istnieje)
------------------------
amphibian ma podobną funkcjonalność do mojego folderka, a kupowanie dla samej marki ...
balisongi mnie nie ruszają
wysz - no mam zestaw który mi wystarcza (to też kwestia improwizacji albo wygody - można mieć 15 śrubokrętów w zestawie a można też zrobić praktycznie wszystko w aucie z czterema), nie ma jakiegoś rewolucyjnego postępu w technologii, ale od czasu do czasu kupujemy sobie coś po cześci dla radochy (a nie tylko dlatego,że tego wyjątkowo potrzebujemy), no i nie chcę żeby to potem leżało w szufladzie (albo co gorsza żebym nosił przy sobie za dużo żelastwa)
damast .. no też fajny
BTW czy jest technicznie możliwe zalaminowanie twardego rdzenia w damaście (coś jak produkty fallknivena tylko laminowane damastem) ?
Napisano Ponad rok temu
scyzoryk z 2-3 przemyślanymi narzedziami,blokadą ostrza i konkretną stalą - połączenie foldera i scyzoryka (chyba jeszcze nie istnieje)
viktorek m3, mnie kusi strasznie choc nie widze u siebie zastosowania dla niego
Napisano Ponad rok temu
To moze Leatherman Charge XTi lub Ti? Tam glownie nozowe sa ze 154CM...scyzoryk z 2-3 przemyślanymi narzedziami,blokadą ostrza i konkretną stalą - połączenie foldera i scyzoryka (chyba jeszcze nie istnieje)
A moze maly fixes na co dzien... BM Activator?
Dobrej latarki pewnie jeszcze nie masz?
... zreszta - nie ma sie co spieszyc - glowe daje, ze wczesniej czy pozniej wpadnie ci cos w oko i wtedy nie bedziesz sie zastanawial czy ci to naprawde potrzebne
Napisano Ponad rok temu
To moze Leatherman Charge XTi lub Ti? Tam glownie nozowe sa ze 154CM...scyzoryk z 2-3 przemyślanymi narzedziami,blokadą ostrza i konkretną stalą - połączenie foldera i scyzoryka (chyba jeszcze nie istnieje)
A moze maly fixes na co dzien... BM Activator?
Dobrej latarki pewnie jeszcze nie masz?
... zreszta - nie ma sie co spieszyc - glowe daje, ze wczesniej czy pozniej wpadnie ci cos w oko i wtedy nie bedziesz sie zastanawial czy ci to naprawde potrzebne
leathermany są za duże [mam tool victorinoxa]
z latarek mam surefire G2 (+P61), e1e +KL1 +pojemnik na 2 AA , arc aaa premium, photon 3 , i maglite
więc widzicie jakim jestem nieszczęśliwym człowiekiem
Napisano Ponad rok temu
- automat na EDC (podstawa, jak nie ma czym strzelić od czasu do czasu to czuje sie zagubiony)
- fixed fighterek (nie do użytku, ale dla samej przyjemności że się ma)
- neck na lato (do krótkich spodenek nic innego nie pasuje)
- siekiera (coś dużego na rąbanie drzewka na ognisko, czy to busse czy coś innego pod 9")
- multitool (nie będę opisywał zalet, kto ma ten wie, kto nie ma ten powinien pouzywać)
Inne rzeczy można usprawiedliwić jedynie nadniarem kasy i zamiłowaniem:
- OTF (raz zobaczysz, bedziesz chciał mieć)
- custom (czasami jakiś nóż z fotki zaczyna do ciebie mówić, z jednej strony zły znak (za kasę na przyszły nóż wynajmij psychiatrę) z drugiej jakiegoś konika trzeba mieć, jak ma się kasę wydawac na narkotyki to chyba lepiej zainwestować w ładną stal)
- balek (dla zdolnych manualnie i pozbawionych strachu [tu wchodzi fotka Pitera po szyciu u chirurga])
Po jakiś 10 nożach nabawiłem się kilku fobii:
1. nigdy więcej combo, ząbki są do dupy
2. żadnych matowych pokryć klingi, stonewashed i tyle
3. dodatki do sprawdzonych rozwiązań (za bezpiecznik w MT UMS bym komuś przypier...)
Codziennie siadam do kompa i oglądam kilka stron uznanych producentów, zawsze sie trafi coś co chciałbym mieć, ale wtedy ujmuję w ręko zimne piwko, patrze na kolekcję i mówię sobie nie. Potem przychodzi wypłata i z postanowienia nie kupowania niczego robi się silne postanowienie poprawy ...
gkozi: Jak nie wiesz co masz robic z kolejnym nożem to sprzedaj stary, sprzedaj butelki i kup jakąś nowizne, zawsze jakaś przyjemość nie?
Napisano Ponad rok temu
a balski so spoko
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No to z latarkami trafilem jak kula w plotz latarek mam surefire G2 (+P61), e1e +KL1 +pojemnik na 2 AA , arc aaa premium, photon 3 , i maglite
Nooo... faktycznie nie jest dobrze... moze chociaz krzesiwko sobie kup? Jest teraz "na topie"więc widzicie jakim jestem nieszczęśliwym człowiekiem
Tylko co ty biedaku z reszta kasy zrobisz?
Napisano Ponad rok temu
po co ??
można ostatecznie w klinge z damastu wkuć samo ostrze z innej stali
ale nadal pytanie po co ??
możesz zawsze kupić damast użytkowy - pełny płaski szlif, 5-6 mm klinga, niedługo jeden pojedzie na testy coby można było określić konkretnie parametry - osobiście bede robił testy niszczące
powieszam sie troche na nożu - poprzebijam jakies beczki metalowe - może potne jakiś dach samochodu.
Jestem pewien że spoko to przejdzie damaścik.
Napisano Ponad rok temu
żadnych matowych pokryć klingi, stonewashed i tyle
Trafiłeś w sedno! Stonewashed rulez! Ostatecznie jak dla mnie mogłoby nie być w ogóle innych wykończeń głowni .
A tak poza tym, to zazdroszczę Ci że znalazłeś idealny zestaw!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Duże EDC?
- Ponad rok temu
-
KA-BAR Warthog...
- Ponad rok temu
-
Pytanie do zaawansowanych ...
- Ponad rok temu
-
kat ostrzenia noza
- Ponad rok temu
-
Małe jest piękne
- Ponad rok temu
-
muela na wojnie
- Ponad rok temu
-
Rzecz o Nożoholiźmie, czyli "Kto mnie, kurde, zaraził??
- Ponad rok temu
-
Nowa BMka-Snipe
- Ponad rok temu
-
Wingwalk
- Ponad rok temu
-
world Champion rope cutter...
- Ponad rok temu