Gosoku Ryu
Napisano Ponad rok temu
Czy twórca Gosoku Ryu, Takayuki Kubota to twórca słynnego kubotanu?
Gosoku Ryu jest przedstawiane jako połaczenie nowoczesności i tradycji. Jak to wygląda realnie? Jak wyglądają walki kumite? Bliżej mu do kyokushin? Shotokan? Shorin-ryu, goju-ryu? Co w nim jest nowoczesnego. Częścią Gosoku Ryu jest kobudo. W jakim stopniu jest ono wprowadzane w praktyce?
Jak wygląda to realnie w Wawie? Jakie sekcje byście polecili?
Napisano Ponad rok temu
Tak soke Takayuki Kubota stworzył kubotan. O tym co jest nowoczesne w Gosoku-ryu można by pisać książki. Najkrócej mówiac jest to styl łaczący ze soba elementy skrajnych styli: dynamicznego i technicznego Shotokanu z twardym Goju-ryu. Zawiera w sobie równiez techniki z judo, aikido i jiu-jitsu. Jego charakter określa najlepiej nazwa : Go - twardo, soku - szybko, ryu - kierunek (ale również miękkośc). Cwiczymy kata shotokanu, niektóre goju-ryu i oczywiscie kata Gosoku-ryu, chyba najtrudniejsze, pełne dynamicznych zwrotów i przyśpieszeń. Stawiany jest nacisk na indywidualny styl walki ucznia. Jest to styl wszechstronny i to jest jego wielka zaleta.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mamy sporo kumite (kontuzje he he!) i na treningi wpada czasami ojciec naszego senseia (Piotra) ktory ma pierwszy dan w ju-jitsu - oczywiscie dosc pobieznie ale pokazuje rozne rzuty, chwyty i duszenia.
Piekna sprawa tak kogos zzzzzzzzzdusić na posadzce...
A tak ogolnie o Gosoku: trudno mi porownac do np Kyokushin bo nigdy nie bylem na innych treningach (ja tylko Tae-kwon do kiedys a ostatnio dodatkowo Krav-maga), ale patrzac na zawody Kyokushin w TV widze duzo podobienstw - my dodatkowo pozwalamy sobie "robac "sie po ryjach bo... rekawice.
Napisano Ponad rok temu
budo_miszka napisał
A tak ogolnie o Gosoku: trudno mi porownac do np Kyokushin bo nigdy nie bylem na innych treningach (ja tylko Tae-kwon do kiedys a ostatnio dodatkowo Krav-maga), ale patrzac na zawody Kyokushin w TV widze duzo podobienstw - my dodatkowo pozwalamy sobie "robac "sie po ryjach bo... rekawice.
Pytanie. Wedlug jakich przepisow rozgrywacie zawody???WKF???ITKF???A moze jeszcze jakiegos innego tworu-jesli tak to napiszcie do jakich przepisow jest on zblizony???
Napisano Ponad rok temu
EDIT: właśnie z ciekawości wszedłem na oficjalną stronę WKO i przeczytałem te zasady, ale one są dla formuły knockdown, więc po prostu będę już cicho i pozwolę się wypowiedzieć kolegom z klubu, którzy znają prawdę .
Napisano Ponad rok temu
budo_miszka napisał
Do wakacji mialem porownanie sekcji na saskiej, ursynowie i mokotowie.Ja jestem z sekcji mokotow ktora to goraco polecam!!!
[...].
Osobiscie rowniez polecam mokotow.
Czesc Miszka :-)
ps. od tego semestru jest zdaje sie dodatkowa lokalizacja na woli.
Jak Kuma juz wspominal, zajzyj na stronke klubu.
ps2. Kubota jest 'tworca' kubotana o tyle, ze do yawary znanej juz dlugo wczesniej
'podpial' klucze, jakie zwykle nosi wielu ludzi.
http://www.forum-kul...showtopic=55100
Napisano Ponad rok temu
budo_Patrol napisał
Janusz mówił, że jak dotąd zawody były na zasadach WKO, a być może w tym roku będą zgodne ze standardami IKA.
EDIT: właśnie z ciekawości wszedłem na oficjalną stronę WKO i przeczytałem te zasady, ale one są dla formuły knockdown, więc po prostu będę już cicho i pozwolę się wypowiedzieć kolegom z klubu, którzy znają prawdę
Przepraszam najmocniej. Pomyliłem się - poniosło mnie (jak to Laser zwykł nazywać).
Nie WKO, tylko oczywiście WKF i to nie w czytej formie, tylko zmodyfikowane.
Dzięki Patrol, że zwrociłes na to uwagę, z całych sił przepraszam wszystkich, których wprowadziłem w błąd
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Rzuty w karate
- Ponad rok temu
-
Semi contact
- Ponad rok temu
-
kluby shotokanu w wawie
- Ponad rok temu
-
jacy jesteśmy w realu , a jacy w wirtualu ?
- Ponad rok temu
-
zegnamy sie z ojamas karate
- Ponad rok temu
-
Zmarł Wielki Mistrz
- Ponad rok temu
-
Książka Masatoshi Nakayama "The best karate"
- Ponad rok temu
-
Historia i korzenie karate