Honorowe dany - Chwyt marketingowy?
Napisano Ponad rok temu
Osobiście nie mam nic przeciwko temu, by Zieniawa miał tego dana. Jest już legendą, a na pewno coś wspólnego z aikido ma.
Jednakże uważam, że dan to dan. Jesli spełniasz warunki i zdasz egzamin to owszem. Innej drogi nie widzę. To jest oczywiście moje zdanie, które odbiega od realizmu jak zawsze
Poszperałem troszkę w sieci i doszedłem do konkluzji iż nie tylko w Aikido takie rzeczy mają miejsce.. Otórz np. David Beckham wraz z małżonką, otrzymali od Federacji Shotokan Karate po danie , Sean Connery też, Król Karol i wielu innych jeszcze też..
Tak sie zastanawiam jaki to ma cel.. Czy jak np. takiemu Beckhamowi zachce się trenować karate, to założy belcik i wytrze mordkę oryginalnym certyfikatem atoryzowanym przez Hombu?
Czy przypadkiem teraz Fiodor nie powinien umiescic Zieniawy w rejestrze Polskich Yudansha?
Napisano Ponad rok temu
co innego moze zaproponowac federacja sztuk walki? Poza tym to podnosi prestiż klubu czy organizacji.
Powszechan sprawa jest przyznawanie stopni za dzialanosc organizacyjna np. sekretarz klubu ma 7 dan i nikogo to nie dziwi
Dałem mojemu kierownikowi hali w ramach prezentu certyfikat na II dana a on sobie powiesil na scianie. sadzielm ,ze do szuflady schowa a on sie na żartach nie zna.. no bo jak policjant no to jak sie ma znac ? jak przelozony nie wytlumaczył?
Co do senseja czy raczej shihana Zieniawy.. pewnei dlabym mu wszystkie mozliwe certyfikaty.. chyba zrobil najwiecej dla budo w Pl.
A co o Becka i małzonki.. psami bym poszczul...
jako fan MU (ok. 30 letni) komunikaty w prasie o jego nowych zakupach i szalenstwach przyprawiaja mnie o ataki szalu... tak chc czytac o Beckhamie ale w rubryce futbol, a nie w dziale celebrity o tym ,ze kupil zonie wibrator za 1,4 mln euro..
Wczoraj Sven pojechal do Madrytu by z gwaizda pogadac w 4 oczy.. pewnie lepiej tuman grac nie bedzie...
Odbieglem od tematu.. zwyczja przyznawania fikcyjnych stopni jest znany rowniez w armii (np rosyjaska czy chinska). Wszyscy wiedza, ze dany general nie ma nic do powiedzenia i sie nim nie przejmuja.
Inna sprawa ,ze osoba przyjmujaca tego typu prezent powinna okazac odrobine przyzwitosci i nie organizowac natychmiast stazy z soba w roli glownej.
Napisano Ponad rok temu
Ja tam niemam nic do tego kto ile i za co dostaje danow.
Waznym natomiast wydaje mi sie aby honorować osoby promujace Budo.
A jak promuje budo Bekham to ja ni **ja nie wiem, byc moze to tak ukryty przekaz ze ja nie potrafie go zrozumiec , no coż jestme prostym czlowiekiem.
kwestia prestiżu..
co innego moze zaproponowac federacja sztuk walki? Poza tym to podnosi prestiż klubu czy organizacji.
Powszechan sprawa jest przyznawanie stopni za dzialanosc organizacyjna np. sekretarz klubu ma 7 dan i nikogo to nie dziwi
*Dałem mojemu kierownikowi hali w ramach prezentu certyfikat na II dana a on sobie powiesil na scianie. sadzielm ,ze do szuflady schowa a on sie na żartach nie zna.. no bo jak policjant no to jak sie ma znac ? jak przelozony nie wytlumaczył?
Co do senseja czy raczej shihana Zieniawy.. pewnei dlabym mu wszystkie mozliwe certyfikaty.. chyba zrobil najwiecej dla budo w Pl.
A co o Becka i małzonki.. psami bym poszczul...
jako fan MU** (ok. 30 letni) komunikaty w prasie o jego nowych zakupach i szalenstwach przyprawiaja mnie o ataki szalu... tak chc czytac o Beckhamie ale w rubryce futbol, a nie w dziale celebrity o tym ,ze kupil zonie wibrator za 1,4 mln euro..
Wczoraj Sven pojechal do Madrytu by z gwaizda pogadac w 4 oczy.. pewnie lepiej tuman grac nie bedzie...
Odbieglem od tematu.. zwyczja przyznawania fikcyjnych stopni jest znany rowniez w armii (np rosyjaska czy chinska). Wszyscy wiedza, ze dany general nie ma nic do powiedzenia i sie nim nie przejmuja.
Inna sprawa ,ze osoba przyjmujaca tego typu prezent powinna okazac odrobine przyzwitosci i nie organizowac natychmiast stazy z soba w roli glownej.
* Twoj certyfikat na 2 dan ?
W sumie jak masz 3 dan to certyfikatem na 2 mozesz sobie ....podetrzec
** Ja tez jestem fanem mu nietety duzo mlodszym
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
P.S.
Hm, a masz zdawać jakoś niedługo, czy tak perspektywicznie myślisz? Jak to pierwsze to powodzenia!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To masz więcej czasu żeby $ zebrać/nauczyć się, co prościej
A orientujesz sie ile $$$$ kosztuje honorwy dan HAHAHAHHAHAHAHA
:twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A na serio - gdzie? I za ile? (pytam z ciekawości, żeby nie było )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A wracając do tematu - skoro stopnie to kwestia umowy, no to kto broni odpowieedniemu gremium przyznać honowrowego dana? Są przecież doktoraty honorowe (Lepper podobno nawet ma, Wałęsa na pewno i to kilka). Masz Ushideshi dana, na którego zapracowałeś ciężko latami obijając matę to bądź z tego dumny - a jak ja Cię kiedyś na stażu zobaczę, to będę wiedział czy Twoje aikido jest dobre bez zaglądania Ci pod hakamę czy do legitymacji... A jak obok Ciebie Lepper stanie w hakamie przestraszony , bo mu ktoś honorowego dana nada - to żeby języka nie strzępić, że to bez sensu - do pary go poproszę (no bo jak gościu będzie w hakamie i na macie, to znaczy, że ćwiczyć chce... ) i sprowadzę tę jego samoobronę do wspólnego mianownika z matą, ubogacając oczywiście nieodmiennie i nie bez niejakiej przyjemności Andrew w człowieczeństwo... A od Ciebie chętnie się czegoś nauczę, jeśliś dobry - i wierz mi, że Twój i Przewodniczącego dan dla mnie różne znaczenie będą miały, choćbyście certyfikaty mieli identyczne a on nawet ładniejszy...
Napisano Ponad rok temu
- "Ale działa"
Napisano Ponad rok temu
Prędzej ex- premier Pawlak Waldemar z PSL zwany z racji kamiennego oblicza Busterem Keatonem polityki Tak, tak ten pierwszy strażak RP ma honorowego I dana w karate (bodaj shotokan) widzałem nawet migawke w TV swego czasu jak mu nadawali :roll:A jak obok Ciebie Lepper stanie w hakamie przestraszony , bo mu ktoś honorowego dana nada
Ł (ze stopni przyjmujący honorowo tylko doktoraty horis causa) 8)
Napisano Ponad rok temu
Łabądku, to nie kamienna twarz tylko objaw chorobliwego lęku! Autentyczne - rozmawiałem kiedyś z pewnym prominentnym działaczem PSL, to było pod koniec rządów Pawlaka w tej partii (zastąpił go Kalinowski kilka dni później) i ów mój rozmówca - osoba naprawdę z pierwszych stron gazet - powiedział: "Panie, premier jest taki bojaźliwy, że jak w nocy idzie sikać to się boi do rozporka w pidżamie sięgnąć"Prędzej ex- premier Pawlak Waldemar z PSL zwany z racji kamiennego oblicza Busterem Keatonem polityki Tak, tak ten pierwszy strażak RP ma honorowego I dana w karate (bodaj shotokan) widzałem nawet migawke w TV swego czasu jak mu nadawali :roll:A jak obok Ciebie Lepper stanie w hakamie przestraszony , bo mu ktoś honorowego dana nada
Ł (ze stopni przyjmujący honorowo tylko doktoraty horis causa) 8)
No zgon zaliczyłem a gościu, jak sobie uświadomił, że z pismakiem gada, to zaraz spanikował i "off the record to było, off the record!" zaczął w kółko nawijać... Jak to żonie opowiedziałem to kiedy tylko Pawlaka w TV widzi to polewa ze śmiechu, aż znajomi się dziwnie patrzą...
BTW - a może zrobimy ranking kandydatów na honorowe dany aikido w Polsce wraz z uzasadnieniem? Nowy topic czy ciągniemy w tym?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Steven Seagal - czy dla tego zacząłes trenowac Aikido ?
- Ponad rok temu
-
Aikido-------------- > rekreacja ??????
- Ponad rok temu
-
Nieformalne zwyczaje w dojo
- Ponad rok temu
-
Ulica i aikido!
- Ponad rok temu
-
Tomiki Aikido