Szerszy :-)
Nie jestem lekarzem.
Wszystko zależy od sytuacji, znajdź najlepiej dobrego lekarza ortopedę jak najwyższej specjalizacji (do jakiego masz dostęp) on Ci powinien rozwiać wszelkie wątpliwości czy ćwiczyć i jak Ci wolno to robić.
Nie wszystko dla wszystkich :wink:
Basen jest podobno dla wszystkich teoretycznie nie powoduje przeciążeń stawów-słowa lekarza ( ja tam nie wiem bo po krótkim czasie znudziło mi się wolniutkie pływanie i zacząłem mieć wątpliwości czy to coś daje-zaczałem zasuwać parę razy po max na plecach bez i na brzuchu z deską samymi nogami) No coś mnie tam pobolewało ale po prostu zbytnio przegiąłem 8)
Może ćwiczenia dobre ale intensywnośc trzeba było zmniejszyć :roll:
Basen jest OK
Jeżeli boisz się jednak że jest za słabe, to zacznij najpierw ćwiczyć mięsnie izometrycznie w domu.
Siadasz z nogami do przodu (np przed tv) i napinasz mięsnie czworogłowe uda z całej siły na 2-3sek (no jakbyś chciał sobie kolano w 2 stronę zgiąć)
Zacznij od 100 powtórzeń dziennie (teoria 1 lekarza-może to dla niećwiczących)
A po kilku dniach wal 1000 napięć dziennie.
Z przerwami ofkoz
Poza tym inny lekarz kazał mi dodatkowo :
-na prostych kolanach ćwiczyc przywodzenie stopy/stóp do i od siebie.
Zahaczasz ćwiczoną stopą o coś, jej górną częscią (ja ją blokowałem 2 stopą z góry) i ciagniesz ją w stawie skokowym z całej siły do siebie (odwrotnie niż jakbyś na palcach stawał)
-to samo ale odwrotnie, usiąć przy czymś żeby symulować dla mięśni stawanie na palcach zaprzeć się o cos i 2-3 sek napięcia
Tych rzeczy należy robić mniej niż czworogłowego ot tak po 50 potem 100 dziennie :roll:
Kwestia glukozaminy:
Jest to dobry suplement w razie urazu i nie tylko, bo chroni przed zwyrodnieniem
( :wink:

)
Jeden lekarz twierdził że można pobrać, drugi że nie trzeba w moim wieku (22lata) a trzeci że to konieczne(miał tez swój cel

) .
Myślę że warto pobrać, ale:
Dobrą glukozaminę a co za tym idzie trochę droższą niż te 500mg preparaty z aptek co mają napis : Preparat dietetyczny.
Ale uwaga nie daj się oszukac lekarzowi, kazdy z lekarzy ma tam z jakąś firma podpisana umowe na promocje specyfików (wakacje,prezenty).
To że kupisz droższą nie znaczy że lepszą
To co mi zalecił lekarz, znajomy mi za granica załatwiał na firmę
Ważne żeby parametry miało te same.
Mój miał 1500mg glukozaminy dziennie( 2x 750mg rano/ wieczór)
methylsulfonylmethaan (dziennie 2000mg)
Ale to mają też te preparaty w sklepach dla pakerów.
Znajdz tak żeby było dobrze.
A potem jak bedzie można (lekarz) idziesz na dobrą siłkę i ćwiczysz na najmniejszym możliwym obciązeniu czworogłowe, dwugłowe, przywodziciele i odwodziciele bioder - i w ogóle cale ciało , ale reszte cwiczeń staraj sie na siedzaca robić.
Co ważne to znajdz tam DOBREGO (po AWF-ie chociaż) instruktora i susz mu głowę codziennie że masz kolano chore, żeby pamietał.
Powinien ci po przerwie w treningach zalecic miesiac ćwiczeń wdrażających.
Ważne też żeby kolana pracowały w osi piszczeli o kości udowej (nie na boki) bo tym można sobie ostatecznie sp... nogę.
To pisze tak tylko informacyjnie, musisz to skonfrontować z Twoją sytuacją.
Pozdrawiam! Kuba.