MEGA OSTRZAŁKA DO KUKRI
Napisano Ponad rok temu
Po kilku minutach kamień nadawał się do wyrzucenia a efekt ostrzenia był nadal mizerny.
Kilka dni mnie to męczyło i pomyślałem żeby wykorzystać stary patent dla ostrzałki tylko powiększyć wymiary.Trzeba zastosować na okrągłym przedmiocie najtańszy element ścierny czyli papier i ustawić pod zadanym kątem i już!
Łatwo powiedzieć trudniej wykonać.Jakie materiały?rozwiązania? Jaki naciąg papieru?itp.
W końcu pozbierałem kilka odpadowych desek,sklejek,rurka aluminiowa
i na szybko coś nakombinowałem by sprawdzić na prototypie słuszność założenia tej konstrukcji. Godzina w warsztacie i jest!
Próba ostrzenia wypadła obiecująco
Więc można podać kilka szczegółów konstrukcji,może komuś zaoszczędzi to problemów i zmartwień z ostrzeniem duuuużego noża.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Duże gratulacje za pomysłowośc .
pozdr K.O.
Napisano Ponad rok temu
chociaż wypukłą część rewelacyjnie sie ostrzy na płaskim - ale ja po kopnie oddałem do przeszlifowanai ostrzenia.
Napisano Ponad rok temu
Jak chcesz ostrzyć noże to 400-600-800 jako fine i 1000-1200 jako wykończenie extra fine.
Tak masz rację kąt jest zmienny płynnie no i nowa gradacja ostrzałki kosztuje 80 groszy
Napisano Ponad rok temu
Na fotkach mam papier 400 ale to za miałka gradacja na takie nierówności i muszę sobie papier 200 zafundować jako extra coarse.
Jak chcesz ostrzyć noże to 400-600-800 jako fine i 1000-1200 jako wykończenie extra fine.
Tak masz rację kąt jest zmienny płynnie no i nowa gradacja ostrzałki kosztuje 80 groszy
thanks poklon ,życze wielu udanych nastepnych pomysłów.
P.S. - w wolnej chwili biore sie za budowę mniejszej wersji.
Napisano Ponad rok temu
Male pytanko - czym robiles pierwsza fotke? Jakis mikro obiektyw czy mikroskop? PPodczepialem kiedys aparat do ruskiego mikroskopu stereoskopowego, wyszlo podobnie jak u Ciebie :-)
Napisano Ponad rok temu
kamera panasonic..... opcja makro
ee to niezla musi byc... albo ten szlif nie jest taki maly jak przypuszczalem inna sprawa ze moj mikroskop slozy do porownywania ksztaltu liter wiec tez nie ma mega powiekszenia
Napisano Ponad rok temu
(w wypadku cyfraka).
Pomysł na ostrzałkę jest super. Mojego bolo pewnie również da się tym naostrzyć
Napisano Ponad rok temu
Ja też tak zrobiłem - oczywiście przeprowadziłem przed przeszlifowaniem przeprowadziłem test w terenie jak to to tnie z tak chujowo wykonanym fabrycznie ostrzem - rewelka Brzózkę o śr. ok. 5cm miałem na dwa razy (oczywiście brzózka była z oficjalnej wycinki )nie omieszkam zrobić sobie
chociaż wypukłą część rewelacyjnie sie ostrzy na płaskim - ale ja po kopnie oddałem do przeszlifowanai ostrzenia.
Po przeszlifowaniu na "diamencie" w zaprzyjaźnionym zakładzie - WOW Teraz "MUCHA NIE SIADA" (bo by se dupe przycięła )
Pozdrawiam 8)
Napisano Ponad rok temu
Na płaskim kamieniu wychodziły takie cuda, że głowa boli. A ostrze tu było znacznie grubsze. W końcu się w..wiłem i dokonałem profanacji - włączyłem szlifierkę i dalej po całym szlifie... Naostrzyłem, ale potem spędziłem dwa dni nad tarczą filcową oklejoną różnymi gradacjami papieru ściernego, ostatnia - papier wodny 2000. Mirror finish to to nie jest, ale szlifowania nie widać. A kukri i tak powiesiłem na ścianie... Lubię ostrza z pofaolowaną w różny sposób krawędzią tnącą, ale nie kupuję takich noży, bo nie potrafię ich dobrze ostrzyć - przyzwyczaiłem się do wymuszaczy kąta i koniec.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Spyderco Police a sprawa cła...
- Ponad rok temu
-
Spyderco a'la wave
- Ponad rok temu
-
Nowy Buck SBT (G10 i śrubki)
- Ponad rok temu