Skocz do zawartości

Zdjęcie

soke Kubota

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

budo_kosiar
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 368 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

soke Kubota
Witajcie!
Jest to mój pierwszy post na forum i mam pytanie. Co myślicie o wizycie soke Takayuki Kubota w Polsce?? Czy warto iść na seminarium? Z góry dzięki.
  • 0

budo_buasheii
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 120 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: soke Kubota
Myśle, ze bardzo dobrze, ze przyjedzie :P Warto, warto :D
  • 0

budo_kuma
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 68 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Odpowiem krótkim cytatem z jakiejś amerykańskiej publikacji:

"Today there is only one Soke."

Nie wykorzystanie takiej okazji jest głupotą.
  • 0

budo_kazama
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 473 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Prawie kazdy kraj ma jakiegos Soke, a nawet czasem kilku. :roll:
  • 0

budo_buasheii
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 120 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tak, z nadanymi samym sobie 10 danami... Nie takich jak Soke Takayuki Kubota
  • 0

budo_yanoosh
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 108 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

http://www.forum-kul...showtopic=69905

Warto. Byłem już na dwóch seminariach Kuboty i z przyjemnością pójdę na następne.

Jeżeli ktoś nie mówi po angielsku, to bez obaw, soke zna jezyk uniwersalny "bam, bam" :)
  • 0

budo_kuma
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 68 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

"Because of the spectacular successs of Gosoku-ryu, the original style of karate created by So-Shihan Kubota, and its acceptance and expansion to dojo worldwide, the Ministry of Education in Japan has bestowed the coveted title of Soke (founder of a style) on him. This makes him the only living holder of such a title in the world."

From the book "Fighting Karate" by Unique Publications 2002.
  • 0

budo_pwl
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 347 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

"Because of the spectacular successs of Gosoku-ryu, the original style of karate created by So-Shihan Kubota, and its acceptance and expansion to dojo worldwide, the Ministry of Education in Japan has bestowed the coveted title of Soke (founder of a style) on him. This makes him the only living holder of such a title in the world."

From the book "Fighting Karate" by Unique Publications 2002.

Tłumacząc dla osób nie operujących płynnie angielskim:

Z powodu spektakularnego sukcesu Gosoku-ryu, oryginalnego stylu karate stworzonego przez So-Shihan Kubotę, oraz jego powszechnej akceptacji i ekspansji do dojo na całym świecie, Ministerstwo Edukacji Japonii postanowiło nadać mu zaszczytny tytuł Soke (twórcy stylu). Czyni go to jedynym żyjącym posiadaczem takiego tytułu na świecie"

Szczerze mówiąc, nie mogę się już doczekać tego seminarium... byłem już na 3 seminariach z Mistrzem Kubotą i każde z nich było wyjątkowym wydarzeniem. O nim mówi się, że jest Żywą Legendą Karate, ale dopiero gdy się ćwiczy z nim w tym samym dojo, człowiek rozumie, co tak naprawdę oznacza ten tytuł. Tego nie da się opisać słowami. Rozumiem, że w naszych realiach często czynnikiem odstręczającym od wizyty na 'konkurencyjnych' seminariach są jakieś międzyklubowe antypatie, ale tutaj naprawdę nie ma co się zastanawiać, taka okazja może się już nie powtórzyć.
  • 0

budo_pwl
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 347 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Oops :roll: Z góry przepraszam, to mój pierwszy post na tym forum i zasugerowałem się ładnym napisem "HTML: TAK" po lewej stronie okienka postowania...
  • 0

budo_pro8e
  • Użytkownik
  • Pip
  • 36 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Soke Takayuki Kubota przyjezdza do Polski w ten piątek. Naprawde warto sie wybrać na jego seminarium, dla każdego karateki jest to nie lada wydarzenie (przynajmniej dla nas-ćwiczących w jego stylu). Polecam...
  • 0

budo_yanoosh
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 108 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wszedlem na forum tylko po to, żeby coś napisac w tym poście, ale po drodze dwa razy dałem się sprowokować. Przyjaciele mają rację, musze popracowac nad asertywnością.

ad rem

Pierwsze dwa seminaria z soke Kubotą odcisnęły się bólem dłoni, chwilową utratą wiary w siebie i nagłym wybuchem euforii, kiedy okazało się, że udało mi się opanowac kolejność ruchów w kata, którego nauczał.

Że można z tonfamii robic różne dziwne rzeczy, to już wiedziałem. Ale że można w taki sposób wywijać mieczem, to bym nigdy nie pomyślał. Schowanie miecza w przeciwniku, to najbardzoej pomysłowa rzecz o jakiej słyszałem. A jednocześnie wyglada niewinnie jak wyrzucanie śmieci. Kto nie widział, niech żałuje.
Soke swoim zwyczajem zahipnotyzował nas i uwolni ze swej mocy, dopiero w niedzielę. Tak niecierpliwie czekam jutra, ze boję się zasnąć, by nie zaspać.
Jeżeli ktoś jeszcze nie wie, czy warto iść na seminarium, to podpowiadam: WARTO!!!!
Jurto może zdarzyć się wszystko.
  • 0

budo_buasheii
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 120 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Właśnie wróciłem i popieram w 100% Yanoosha, zbierać manatki i na Koncertową 4, biegiem!
  • 0

budo_karatebuc
  • Użytkownik
  • Pip
  • 16 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witam, mój pierwszy post na budo, myślę, że to dobre miejsce :-) Właśnie wróciłem z ostatniego ( :cry: ) treningu z Soke Kubotą (kata) i było naprawdę zajebiscie :!: (na wszystkich treningach, nie tylko na kata) ten kto nie był niech bardzo bardzo żałuje.. Miejmy nadzieję, ze Soke jeszcze do nas przyjedzie (błaagam, Soke, wróć jeszcze :-) ) bo shihan Rod Kuratomi to wróci raczej na pewno, w końcu nie jest taki stary :-)
  • 0

budo_yanoosh
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 108 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A soke jest stary? Resztki czuprynki co prawda ma siwe, ale serce ma jak dzwon i energi na jeszce nie denen wycisk. On nam jeszce da popalić. Zobaczysz.

Wiem już czego chcę od życia. Chce się nauczyć angielskiego i chce mieć dość cashu, żeby na jakiś czas rozbic obóz w LA.

Troszke się dziś stresowałem, że w pierwszym szeregu na samym srodku cwiczy największa kaleka z pośrod obecnych. Ale wyrozumiałość shihanów i samego soke w stosunku do mojej kontuzji, okazała się nie mieć granic.

Dziekije im i wszystkim kolegom, którzy mi dzis pomagali.
  • 0

budo_buasheii
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 120 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Spodziewałeś sie, ze będą Cię bić za to, że "boli Cie nóżka ;) " i Ci kata troche gorzej wychodzi... :P

Swoją drogę Soke ma aż 70 lat.. Aż bo jakbyście zobaczyli jak się rusza i jak się trzyma to byście powiedzieli, że 30 :P
  • 0

budo_karatebuc
  • Użytkownik
  • Pip
  • 16 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W sumie to przekładając jego wiek na polskie i światowe średnie to Soke już młody nie jest, ale co racja to racja, porusza się tak, jakby chciał niejeden dwudziestolatek :-) dziadkowi (74 lata) pokazalem zdjecia i opieprzyłem, że karate nie trenuje :)
  • 0

budo_pro8e
  • Użytkownik
  • Pip
  • 36 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak zapewne kazdy, ktory byl na seminarium zauwazyl soke mial kontuzje barku (wybity czy cos). Otoz na uroczystej kolacji z Soke udalo mi sie dowiedziec jak do niej doszlo. Otoz soke zagral w reklamie jakiegos 7Upa czy Sprita a wygladala ona tak ze byla wielka bryla lodu (jak w wielkim szefie z Brucem Lee) a w srodku byla puszka. Soke przed kamerami uderzyl w te bryle a ona rozpadla sie na 2 rowne czesci. Razem z puszką... Przy tym skromnym manewrze w wykonaniu Soke wybil sobie bark. Nie wiem na ile ta informacja jest prawdziwa, bo uslyszalem ja z ust kogos kto o tym rozmawial z soke bo jak sam sie go sptalem wygladalo to tak:
Ja: Skjuz mi Soke łot hapend tu jor arm?
Soke: Hajontoriniotirasome (Soke mowi BAAARDZO niewyraznie po angielsku)
Ja: Ekskjuz mi?
Soke: Hajontoriniotirasome... Ju noł...
Ja: yyyy... jes aj noł... (po czym bez slowa odszedlem bo nie zrozumialem co on do mnie rozmawiał...:P
  • 0

budo_pro8e
  • Użytkownik
  • Pip
  • 36 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Sorry za drugiego posta ale przypomniala mi sie barfzo fajna jedna opowiesc o Soke, ktora uslyszalem na tejze samej kolacji z ust Teda Bratakosa (jedengo z 2óch shihanow towarzyszacych soke w tej wizycie w polsce. Drugim byl oczywiscie Rod Kuratomi), Mianowicie:Przyszedl raz jeden "Bruce Lee-wannabee" do dojo Mistrza Kuboty i chcial go wyzwac na pojedynek. Wszyscy uczniowie sie lekko zdziwili bo dosc zadko jakby nie patrzec zdarza sie taka sytuacja. Wiec jeden z uczniow Kuboty (nie pamietam dokladnie kto, ale mial co najmniej 3 dan) powiedzial przybyszowi ze jezeli chce walczyc z mistrzem to musi najpierw pokonac ucznia (ów 3go dana). Jednak przybysz upieral sie ze nie chce walczyc z uczniem tylko z mistrzem. Soke w takim razie zgodzil sie i zaprosil przybysza do swojego gabinetu po czym wreczyl mu Pismo, ktore mialo byc podpisane przez przybysza i wtedy tylko Soke zgodzilby sie z nim walczyc. Tresc tego pisma:
Pragne wyzwac mistrza Takayuki Kubote na pojedynek, jednak Soke Tak Kubota nie ponosi zadnych konsekwencji na ewentualnosc mojej smierci.
Podpis...........
Przybysz przeczytal dokument, po czym wyszedl i nikt z uczniow go nigdy wiecej na oczy nie ujrzal... :)
Piekna historia...
  • 0

budo_yanoosh
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 108 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

coś czytałem nie tak dawno, że soke miał w związku z owa kontuzją całkiem powazną operację.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024