Filmik z zawodów 6/11/04 Wing Tsun Estonia
Napisano Ponad rok temu
chwali im się,że eksperumentują bo rzeczywiście może się kiedyś zaprawią w boju...ale następny etap w esperymentowaniu będzie bardzo bolesny jak przyjdzie tak jak mówisz na trening chociaż jeden thaiboxer.
Jescze raz podkreslam ja nie bronię ich techniki bo jej prawie w ogóle nie ma)podoba mi się że ludzie się budzą z letargu,że kurde może by tak sprawdzić jak się człowiek zachowuje na ringu i czy mój trening coś w ogóle mi daje?Zgadza się..dobrym doświadczeniem będzie pokulanie się,bo grappler ich ładnie wszystkich ponagina i myslę że ten team mimo marnych szans tego spróbuje na zasadzie zdobywania szlifów w realu/
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do filmu natomiast, to mnie zastanawia jedno, mianowicie wiek tych startujących. Może nie wszyscy, ale paru wygląda na nastolatków. I to takich bliżej 15 niż 19 lat 8O
K.
Napisano Ponad rok temu
masz racje, wygladaja na dzieci, w dodatku ich instruktor tez nie wyglada na ostoje madrosci czy chocby rozsadku :?Co do filmu natomiast, to mnie zastanawia jedno, mianowicie wiek tych startujących. Może nie wszyscy, ale paru wygląda na nastolatków. I to takich bliżej 15 niż 19 lat 8O
Napisano Ponad rok temu
to wszystko marketing.
Ale środowisko amerykańskie zwłaszcza, ożywiło się strasznie jak podczas tradycyjnych już wymian doświadczeń mistrzowie w końcu podają sobie ręce i w przypadku Wing Chun i Weng Chun dopatrują sie wspólnych korzeni.
W dodatku zaskoczony jestem faktem jak wielu zwolenników ma William Cheung(samozwańczy Superior WC fighter)w USA i Kanadzie.
Co do wieku WTmanów z filmu-tak to prawda jakiś przedział 15-19max.
co do ich sifu kwalifikacji to nie mam pojęcia..może pozostałe filmy z ich strony podpowiedzą coś..
Proszę o komentarze...aha.... ale niech się nie wypowiada człowiek z nickiem Fasola(jakiś totalny odlot to jest..) bo on napisze coś w stylu:
"szedłem sobie ulicą Fasolową i nagle podchodzi kapitan statku i mówi że tu nie wolno pływać"
pozdr.
Napisano Ponad rok temu
pomylka - na YCh poswiecilem tylko 5 lat - reszta to wylacznie Weng ChunVingDragon co się z Tobą dzieje/jak można tak najeżdzać na ukochany twój YC na który spędziłeś przypuszczam ze 20lat z życiorysu
sorry, ale nie mam takowych, a jesli nawet to nie udostepnia sie tego typu rzeczy. swego czasu pisalem artykuly do magazynu "Karate-KungFu". probowalem tez wstawiac swoje rzeczy do sieci, ale jak to bywa krytyka nie zna granic glupoty, wiec dalem sobie spokoj. chcesz zobaczyc roznice? przyjdz i pocwicz, powalczCzy mógłbyś nam upodstępnić tutaj jakiś link ze swoich zbiorów pokazujący 'nowożytny Weng Chun w akcji fighterskiej'gdzie można byłoby zobaczyć rzeczywiste róźnice i odmienność Weng chun od całego YC
ale ja na videoklipie wykonuje Chum Kiu z odmiany YongChun a nie Weng Chun. Interpretacja jest jednak wielce inna niz znamy. Teraz przygotowuje material z formami Weng Chun Kuen i Saam Pai Fut. Byc moze skusze sie na pokazanie paru zastosowan w walce.jeśli chodzi o formy to Chum Kiu w twoim wykonaniu jest zbliżone do mojego, ale może interpretacja ma tu spore znaczenie...
Napisano Ponad rok temu
w estonii jeszcze nie tak dawno bylo ewto pt. k. kernspechta, czyli masz racje z potingowa scheda :wink: nazwa, skrot i koszulki na banerku to powtwierdzaja. brak odwolan do tinga czy niemieckiego guru wskazuje na byly charakter zazylosci(na moje oko to jakas szkola potingowa, ale moge sie mylic)
zreszta to po prostu wyglada jak program nieopanowany program nauczania z blitz defence czy jakos tak ...
ale ambicji nie mozna im nie przynac :wink:
Napisano Ponad rok temu
jak to bywa krytyka nie zna granic glupoty, wiec dalem sobie spokoj. chcesz zobaczyc roznice? przyjdz i pocwicz, powalcz
A potem się ludzie zastanawiają, dlaczego niektórzy wcześniej aktywni ćwiczący WT przestali sie pisać na forum i nie wiadomo, gdzie zniknęli
To naprawdę jedno z najsłuszniejszych stwierdzeń wujka VingDragona
Napisano Ponad rok temu
hehe, ladnie powiedziane :wink:To naprawdę jedno z najsłuszniejszych stwierdzeń wujka VingDragona
Napisano Ponad rok temu
znow ladnie powiedziane"kazdy kij ma dwa konce"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
VingDragon-pewnie zawsze tak jest,że oprócz pozytywnych głosów zawsze są jacyś przeciwnicy,czym nie należy się w ogóle przejmować.Dlatego prosze o linki do klipów Weng Chun jak ten styl prezentuje się w typowych bójkach(bez żadnych form,noży i tyczki.)a nie o artykuły gdzie każdy może bawić się w krytyka i komentować twoją myśl na 1000 sposobów.Klip jednak pokazuje czarno na białym sytuacje a twoja pomoc może chyba u wielu rozwiać wątpliwości co do Weng Chun a może i bardziej zainteresować tematem.Ponawiam prośbę.pozdr
Napisano Ponad rok temu
dzieki Tsailifo za namiary na ciekawą stronę/może masz jeszcze namiary gdzie np.sifu Barry lub Lane sparrują-chodzi mi generalnie o klipy z realnego zastosowania..oczywiście moge poszukać sam..ale może coś mógłbyś zaproponować.Dzieki z góry za pomoc!
Z tym może być problem... niestety ciężko spotkać w necie tego typu filmiki ale jak znajdę to dam znać
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Przejzalem kulku krotnie ten filmik i ani jeden gosc nie wchodzi technika W.Cheunga, oni zwyczajnie kopia przednia noga, poniewaz ich ciezar spoczywa na tylnej, chyba klasyka w WT?Wszyscy na filmie albo są tak nauczeni albo robią to w sposób naturalny tzn.wchodzą w sparing takim WilliamCheungowskim wejściem(taką pozycją z nogą w górze[co może bardzo szybko przestać być takie fajne-jak przeciwnik zna dobrze pojęcie typu lowkick...]
a jezeli juz robia to naturalnie i zalozmy ze to chocby przypomina technike wing chun, to warto by sie zastanowic?
a co do drugiego pytania
Zdaje się też że William Cheung ma spore problemy z przekonaniem wszystkich że to on zna wersję Yip Mana ewoluującą w kierunku Weng Chunu
temat tyle razy poruszany, moze bez kwesti "ewolucyjnej do weng chun" tu chyba ani jedni przedstawiciele ani drudzy by sie chyba nie zgodzili?
Pzdr
Napisano Ponad rok temu
Tak jak wczesniej pisalem i potwierdzil to Guardian - nie znajdziesz w sieci niczego takiego. Jesli ktos udostepnia, to tylko prywatne nagrania. Co do realnego zastosowania Weng Chun w akcji - bylo tego troche w czasie pracy w nocnym klubie, tu w NY, ale jakos nikt nie mial kamery zeby to 'uchwycic'
postaram sie jednak cos skrecic w miare mozliwosci.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
można prosić o komentarz?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
tai chi we Wroclawiu
- Ponad rok temu
-
Trochę radości :)
- Ponad rok temu
-
Czyżby user "Wing Tsun" został ukarany ???
- Ponad rok temu
-
GUM SAO/KAM SAO
- Ponad rok temu
-
LAP SAO
- Ponad rok temu
-
usztywniacz nadgarstka?
- Ponad rok temu
-
sekcja kungfu w Anglii