shotokan - czy warto go cwiczyc w swiecie nozy i krav magi ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czy taka Marta Niewczas mialaby szanse z Pawlikowska z kyoka ?
To zależy na jakich zasadach 8)
Napisano Ponad rok temu
U nas w sekcji mamy kata, kihon, kumite: zwarcie, parter, sparingi takie jak u was (gołe pięści na korpus, kopniecia na wszystkie poziomy), albo w rękawicach full kontakt (z ciosami na głowę rękami), albo mma (czyli ze zwarciem i parterem).
Chyba że masz na mysli jakieś sekcje "sportowe" gdzie ćwiczą tylko do zawodów typu semikontakt....
Napisano Ponad rok temu
W przweciwnym wypadku ćwiczcie wytrwale to, co was fascynuje i wierzcie mi, że na zapijaczonego żulika na skwerku przed sklepem aikido, shotokan i TKD są równie skuteczne. A jak interesuje was poziom mistrzowski, to umawiajcie się na pojedynki między sobą w ramach treningów, bule odpowiedzialnie - lepsi moga być ludzie, nie style!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wiadomo ze przydatnosc jego jest niska, czyzby to byl taki aerobik japonski, bo skoro widze jak ci panowie walcza, skacza skacza a nastepnie z krzykiem wypuszczaja jakas technike, ktora w dodatku po dojscie na centymetr przed cialem przeciwnika nie wraca, odslaniajac i robiac zupelnie bezbronnego atakujacego na kontre przeciwnika, czy taka Marta Niewczas mialaby szanse z Pawlikowska z kyoka ?
greenbelt to wasze ocenianie shotokanu na podstwaie walki sportowej zaczyna juz byc conajmniej smieszne
I ty piszesz w innym temacie ze masz pojecie o shotokanie :)dobre
Napisano Ponad rok temu
czy taka Marta Niewczas mialaby szanse z Pawlikowska z kyoka ?
akurat marta mialaby szanse.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wiadomo ze przydatnosc jego jest niska
Jasne badania naukowe przeprowadzone przez greenbelt'a to potwierdzaja.
czyzby to byl taki aerobik japonski
Skoro tak twierdzisz, to niech Ci bedzie aerobik, ja go trenuje i dobrze i z tym.
bo skoro widze
Hmm, no chyba masz problemy ze wzrokiem, moze juz czas na konsultacje okulistyczna??
ktora w dodatku po dojscie na centymetr przed cialem przeciwnika nie wraca
I to potwierdza to ze masz problemy ze wzrokirem.
Reasumujac.
Chłopie aleś Ty głupi, czy kazdy kto trenuje Twoj styl jest karkiem szukajacym przygod w ciemnych uliczkach lub w podrzednych knajpach??
Wiedz ze 90% ludzi trenujacych sztuki/sporty walki wcale nie szuka i nie marzy o walce na ulicy i o sprawdzaniu sie w ten sposob.
Napisano Ponad rok temu
Zgadzam sie z tym co APAS napisał - niech kazdy trenuje to co mu odpoiada, to w czym sie odnajduje, to co mu sprawia przyjemnosc!
Panowie prosze nie utorzsamiac greenbelta z Kyokushin Karate - On juz tego stylu nie trenuje !!!!Zajał sie teraz Kung Fu!!!!
Napisano Ponad rok temu
Karate_koks generalizujesz ... wez to pod uwage ze zielony trenuje teraz Kung Fu a nie Kyokushin , bo mu styl Mas Oyamy takze nie odpowiadał i nie mow w takim wypadku w liczbie mnogiej , bo obrazasz ludzi,ktorzy do Shotokanu nic nie maja... :wink:
Zgadzam sie z tym co APAS napisał - niech kazdy trenuje to co mu odpoiada, to w czym sie odnajduje, to co mu sprawia przyjemnosc!
Panowie prosze nie utorzsamiac greenbelta z Kyokushin Karate - On juz tego stylu nie trenuje !!!!Zajał sie teraz Kung Fu!!!!
cytat z innego mojego postu:
"co do KF i grupy mieszanej, zrezygowalem dlatego z cwiczenia kf, poniewaz przy takiej mieszanej grupie nie bylem w stanie sie nic nauczyc, po prostu, raz oni cwiczyli jedna forme, raz inna, ja musialem stac bo tego nie znalem, no to po jakims czasie sifu podchodzil i pokazywal mi poczatek i kazal to cwiczyc, ja to wykonywalem , ale na nastepnych zajeciach cwiczono inna forme, wiec ja znowu sie jakiegos poczatku uczylem, poznalem kilka poczatkow, a pozniej mi sie wszystko pojebalo, jak zachorowalem i 2 tygodnie nie cwiczylem, idz tam gdzie instruktor ma dla ciebe czas i ci wszystko powoli i po kolei pokaze"
ales Ty madry Mniak
8O
Napisano Ponad rok temu
wiadomo ze przydatnosc jego jest niska
Reasumujac.
Chłopie aleś Ty głupi, czy kazdy kto trenuje Twoj styl jest karkiem szukajacym przygod w ciemnych uliczkach lub w podrzednych knajpach??
Wiedz ze 90% ludzi trenujacych sztuki/sporty walki wcale nie szuka i nie marzy o walce na ulicy i o sprawdzaniu sie w ten sposob.
Ales Ty chlopie madry !
Kolego Ja Ciebie nie wyzywam od glupcow, tu juz pokazales who is who, zero kultury, chamstwo po prostu, a chlopem to nie jestem bo ziemie mam tylko w doniczkach. 8)
skoro nie trenujesz dla samoobrony w ciemnej uliczce, czy dla walki o zycie biednej staruszki, ktorej wyrywaja torebke, to moze bys pomyslal o aerobiku, sa takie rodzaje ze prowadzaca laska udaje iz uderza, to wyglada cos jak shotokan, tylko ze jeszcze wchodzi sie na taka mate/podwyzszenie
Napisano Ponad rok temu
Ty masz chyba jakiś uraz do Shotokanu! Przestań wypisywać bzdury, bo to co opisujesz to tylko taki styl walczenia na zawodach, a nie całość stylu. Myślisz ze styl walki na zawodach, w których NIE WOLNO uderzać pięściami na głowę ma większe walory praktyczne: "dla samoobrony w ciemnej uliczce, czy dla walki o zycie biednej staruszki, ktorej wyrywaja torebke" myślisz ze bandyci na ulicy nie biją w "mordę" tylko w korpus???skoro nie trenujesz dla samoobrony w ciemnej uliczce, czy dla walki o zycie biednej staruszki, ktorej wyrywaja torebke, to moze bys pomyslal o aerobiku, sa takie rodzaje ze prowadzaca laska udaje iz uderza, to wyglada cos jak shotokan, tylko ze jeszcze wchodzi sie na taka mate/podwyzszenie
Ps: Trenujesz jeszcze Kyokushin i krytykujesz jako adept tego twardego stylu, czy zostałeś artystą Kung-fu i uważasz ze tamte rozwiazania sa lepsze?
Napisano Ponad rok temu
Wallace (lubiący szybkie, klarowne i zwykle bolesne rozwiązania)
P.S. Przepraszam reszte vortalowiczów za niecenzuralne słownictwo, ale nie mogłem już wytrzymać ....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Greenbelt nie czytam wszystkich Twoich postow ,a mam je sprawdzic ? :wink: Bo moge to zrobic...
Napisano Ponad rok temu
kazda forma rekreacji ruchowej jest dobra. Tenisista moze znokautowac forhendem z otwartej dloni ... a baltnica pociagnac obcasem po glowie ... czlowiek walczy nie styl ... styl tylko warunkuje pewne zachowania ktore i tak musza wytrzymac psychiczny nacisk podczas konfrontacji. (...) Wiec greenbelt nie generalizuj ze shotookan to balet bo znam kilku przedstawicieli tego stylu co to kuku umieja zrobic ..(....)moze sie okazac ze ten co cwiczy shotookan rownolegle cwiczy zapasy i boks a shootokan traktuje jako hobby. To nie stare czasy kiedy chodzilo sie do jednej szkoly a reszta szkol byla be.
To prawda - styl TYLKO warunkuje pewne zachowania, ale od tego TYLKO bardzo wiele zalezy. Nawet taki wybitny fighter jak Andy Hug poczatkowo przegrywal w K1 po ciosach na glowe, pozniej zas TYLKO zmienil styl walki na bardziej "thaibokserski" i zaczal wygrywac.
Jesli zas ktos z shotookanu jest skuteczny, rownolegle cwiczy zapasy i boks, a shootokan traktuje jako hobby, to czy mozna mowic o nim jako o zawodniku shotokan, czy raczej jako bokserze i zapasniku?
Tak - czasy jednej szkoly minely, ale miksuje sie nie "wszystko ze wszystkim", ale okreslone rzeczy z okreslonymi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Shotokan jak każdy styl musi być ćwiczony w sposób sensowny (...)
U nas w sekcji (na treningach) mamy kata, kihon, kumite: zwarcie, parter, sparingi takie jak u was (gołe pięści na korpus, kopniecia na wszystkie poziomy), albo w rękawicach full kontakt (z ciosami na głowę rękami), albo mma (czyli ze zwarciem i parterem).
...
Wcale się nie uważam za zawodnika vale tudo (bo ćwiczę parter) czy kickboksera, a gardę stosuję właśnie bokserską...
Napisano Ponad rok temu
bo obrazasz ludzi,ktorzy do Shotokanu nic nie maja... :wink:
spoko maniak
widzisz zielony nawet twoi sie ciebie wyparli i sie za ciebie musza wstydzic po twoich postach
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Mala postura - jak sobie radzic?
- Ponad rok temu
-
J.K.A - Japan Karate Association
- Ponad rok temu
-
Maruniak sie znalazl, a Jeremicz przeszedl do IKO1
- Ponad rok temu