Trudności z załapanie o co chodzi:)
Napisano Ponad rok temu
Mam takie pytanko, z czego mogą wynikać trudności związane z załapaniem o co chodzi w samoobronie. Na przykład wtedy kiedy jest jakaś technika z dźwignią a ja mam problem z której strony ją założyć-od góry,od dołu. I tak prawie z wszystkimi technikami mimo iż parę razy zostaną mi pokazane:) i wydają się proste.Tak samo mam problem z orientacją na drugą stronę-jak zrobię już coś na lewą to ta sama technika robiona na prawą stronę stwarza mi już trudności. W samoobronie chyba większość rzeczy jest podobnych do Aikido czy JuJitsu(jeśli sie mylę proszę o poprawienie) i czy trudności mogą wynikać z tego,że trenuję karate? Bo przecież w karate prawie wszystkie techniki są twarde i po lini prostej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Techniki, co do których masz problem z załapaniem po trzech powtórzeniach powinny zostać wyeliminowane. W sytuacji stresowej zapomnisz jak to szło i którędy tą rękę przełożyć, za co złapać i gdzie popchnąć, żeby zadziałało.
Ale, żeby była jasność, to trzeba sobie odpowiedzieć na proste pytanie:
CO TO JEST SAMOOBRONA?
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na przykład wtedy kiedy jest jakaś technika z dźwignią a ja mam problem z której strony ją założyć-od góry,od dołu. I tak prawie z wszystkimi technikami mimo iż parę razy zostaną mi pokazane:) i wydają się proste.
Ja trenuje od jakiegos czasu a i tak prawie zadne dzwignie nie wychodza ( czasem na poczatkujacych cos sie uda ).
Napisano Ponad rok temu
Lista działających technik samoobrony (szczególnie dedykowanej dla kobiet!), wyprodukowana przez najlepszego speca od zagadnienia o jakim słyszałem jest do znalezienia dwa tematy niżej
http://www.forum-kul...ndpost&p=743005
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No tak,ale ze względu na to że mam zajęcia w szkole to muszę zaliczyć to co mi pokazują. Nie mogę sobie kopnąć kogoś w jaja a facet powie: Pięknie!Zaliczone na 5 !
Masz zajęcia z samoobrony w ramach WF ?
Napisano Ponad rok temu
No tak,ale ze względu na to że mam zajęcia w szkole to muszę zaliczyć to co mi pokazująSmile. Nie mogę sobie kopnąć kogoś w jaja a facet powie: Pięknie!Zaliczone na 5 Smile !
Podejrzewam, ze zaliczysz bez problemu i tak. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Karbador-nie mam tych zajęć w ramach WF-u,to Szkoła Policealna Pracowników Ochrony więc obowiązkowy przedmiot jak najbardziej .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak samo mam problem z orientacją na drugą stronę-jak zrobię już coś na lewą to ta sama technika robiona na prawą stronę stwarza mi już trudności.
Ja trenuję aikido. Jak zaczynałam, to też musiałam się uczyć od początku na każdą ze stron - brak transferu. To trwało rok, potem3 lata przerwy w treningach i po powrocie nie mam już tego problemu. I dźwignie też mi lepiej wychodzą... Choć to chyba nie może być rada w Twojej sytuacji.
Napisano Ponad rok temu
Podobno dwa razy więcej trzeba ćwiczyć na lewą to na prawą wyjdzie dżwignia bez problemu.
Dla leworęcznych odwrotna wersja
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jeba** stolica:/
- Ponad rok temu
-
O co chodzi z tymi walkami ?
- Ponad rok temu
-
co najlepsze