JUT SAO
Napisano Ponad rok temu
wszystko o tej technice:
co to jest?, jak wyglada?, gdzie go stosujemy i jak
prosze o wasze wypowiedzi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS. a wasz wyglada inaczej? czy masz na mysli ten obrotowy sierp?
jak wyglada obrona przed sierpem w CLF?
Napisano Ponad rok temu
1. Teoretycznie stoję bokiem i z Twojej lewej strony (nie na wprost).
2. Często przed sierpem "atakuje" druga ręka i to właśnie tą rękę którą użyłeś do blokowania.
3. Stojąc bokiem i z boku, nie muszę zbyt mocno przejmować się Twoją kontrą.
4. Trafiając w Twój blok (teoretycznie) powiniennem go bez problemu przełamać.
5. Przy właściwym wejściu (timingu itp) będę na tyle blisko aby mój sierp zaatakował tył Twojej głowy (zresztą tak powinno być)
p.s. oczywiście opis to jedno, demonstracja to drugie... o umiejętności wykorzystania tego w walce już nie wspomnę nawet
Napisano Ponad rok temu
stad moje pytanie.Nasz "sierp" to raczej takie zamachowe uderzenie po łuku, jest na tyle miłe że jedną ręką go nie zblokujesz w taki sposób jak pokazałeś na zdjęciu...
to jest statyczna fotka, w ruchu ja rowniez sie przemieszczamz tym że :
1. Teoretycznie stoję bokiem i z Twojej lewej strony (nie na wprost)
- rozpatrujmy tylko sam impet ciosu
wiem o co chodzi, ale tak jak mowie wyzej. na atak mojej reki tez jest przewidziana inna odpowiedz.2. Często przed sierpem "atakuje" druga ręka i to właśnie tą rękę którą użyłeś do blokowania.
- rozpatrujmy tylko sam impet ciosu
zalezy ktorym bokiem stoisz i ktora reka uderzasz3. Stojąc bokiem i z boku, nie muszę zbyt mocno przejmować się Twoją kontrą
racja, bo ten tez moze sie okazac slaby (teoretycznie)4. Trafiając w Twój blok (teoretycznie) powiniennem go bez problemu przełamać.
i prawidlowo5. Przy właściwym wejściu (timingu itp) będę na tyle blisko aby mój sierp zaatakował tył Twojej głowy (zresztą tak powinno być)
zatem pytanie do Yong Chun'owcow: czy ten blok jest uzyteczny w systemie i czy nadaje sie do realnej walki?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
bo sierp to najbardziej podstawowy strzal jaki mozesz zaliczyc 'na randce' np. z dresem. nikt nie uderza ciosem prostym ala Yong Chun. skoro taki blok jest w systemie - pytam do czego sluzy? wedlug mnie jest silniejszy od Tan Saoale czemu chcesz go na sierpy stosowac :roll:
Napisano Ponad rok temu
czy ta technika zatrzyma prawy sierpowy?
Takim jut sao napewno nie zablokujesz sierpa, nie ma szans. Przełamie Cie a odprowadzić na zewnątrz się nie da gdyż siła jest za duża i skierowana centralnie na Twoją linie centralna. Jedyna możliwość zablowania sierpa przez jut sao to wykonanie drugiej wersji tej techniki czyli do wewnatrz. Ale żeby to wykonać ręka twoja prze zadaniem sierpa musiała by się znajdować na zewnątrz. Wtedy możliwe jest zrobienie jut sao do wewnatrz z jednoczesnym przesunieęciem ciała na zewnątrz lub do tyłu. Moim zdaniem jest to dość trudne do wykonania ale to jedyna rosądna możliwość wykorzystania jut sao na sierp.
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja wlasnie caly czas mam na mysli wykorzystanie technik tego typu do wewnatrz
No to ok ale napewno nie tak jak to prezentujesz na zdjęciach. Jut sao brdzo ważne jest położnie nadgarstka po skończonej technice. Nie wygląda to napewno tak jak u Ciebie.
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Jut Sao ma wiele wersji a ten tutaj to tylko jeden z przykladow. Yong Chunowcy wiedza o co chodzi wiec nie widze sensu rozwodzic sie nad kazdym rodzajem tego bloku. Podobnie jest z innymi blokami. Nie ma tylko jednego JUTSAO
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
JUM SAO
- Ponad rok temu
-
FOOK SAO
- Ponad rok temu
-
CIOS PROSTY
- Ponad rok temu