Master Cutlery G-10 Folder (MT-050)
Napisano Ponad rok temu
Co sądzicie na temat tego noża? Nie jestem wymagający ani nie jestem maniakiem noży - ma po prostu dobrze służyć jako zwykły nóż użytkowy.
Pozdrowionka
Zdjęcie:
Opis:
Nóż składany amerykańskiej firmy Master Cutlery. Posiada ostrze typu recurve wykonane ze stali 440. Przed niekontrolowanym otworzeniem się klingi chroni blokada liner lock. Zielona rękojeść wykonana jest z włókna powlekanego G-10. Nóż jest wyposażony w stalowy klips do noszenia oraz w system otwierania jedną ręką za pomocą bolca umieszczonego na klindze (thumb stud). W zestawie znajduje się klucz umożliwiający regulację szerokości szczeliny pomiędzy okleinami rękojeści.
Dane techniczne:
Stal: 440
Ostrze: recurve
Blokada: liner lock
System otwierania jedną ręką: thumb stud
Długość ostrza: 85 mm
Długość całkowita: 210 mm
Rękojeść: G-10
Waga noża: 150 g
Producent: Master Cutlery
Napisano Ponad rok temu
Ja na twoim miejscu nie kupował bym tego badziewia i zaoszczedził troche wiecej na CRKT ktore noze sa o klase lub dwie lepsze
Napisano Ponad rok temu
popieramJa na twoim miejscu nie kupował bym tego badziewia i zaoszczedził troche wiecej na CRKT ktore noze sa o klase lub dwie lepsze
Napisano Ponad rok temu
Master Cutlery juz wiele razy była omawiana (wyszukiwarka)
Naprawdę szukałem ale nic nie znalazłem... Może tamte posty zostały przeniesione do archiwum albo skasowane już. A poczytałbym chętnie. Chyba że ja źle szukam...
Ja na twoim miejscu nie kupował bym tego badziewia i zaoszczedził troche wiecej na CRKT ktore noze sa o klase lub dwie lepsze
Inaczej może spytam. Czy jest to dobry nóż w pośród noży w tym segmencie cenowym (: (80pln)
Bo to że ogólnie jest kiepski to się już domyślałem zadając to pytanie. Na razie nie kupie sobie drogiego noża bo chcę się najpierw "przyzwyczaić" do noszenia, nauczyć używać żeby sobie nie zrobić krzywdy i nie popsuć noża. Tak po prostu - "obyć się" z ostrzem. Po za tym znając moje szczeście zaraz go zgubie - za tanim będę mniej płakał (:
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Scyzoryk mam (: Jest to właśnie Victorinox, taki jak Spartan. Strasznie stary jest - znalazłem go u dziadka na strychu ale działa idealnie i nie jest rozklekotany.
Ale chcę noż. W tym przedziale cenowym (:
A ten Camillus EDC będzie moim drugim nożem - miłość od pierwszego wejrzenia (((:
Bosz... Kurna... Chwilę jestem w "Magia stali" i już świruję jak wy...
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Gerber LST Drop Point
Gerber Microlight LST
Napisano Ponad rok temu
jak nie masz kaski to gerber paraframe - mały 89 pln duży 99 pln
wykoananie i materiały bez porównania lepsze niz w MC i blokada pewna i niezawodna, w MC utniesz sobie paluchy po prostu.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
nie obejrzy się i bedzie zbierał na StrideraPonoś na codzień Victorinoxa, a 80PLN odłóż do szuflady ... przyda się żeby dołożyć do czegoś lepszego.
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
"Rączka wypełniona włóknem szklanym dla zwiększenia wytrzymałości"
Ale jak nóż zamknąć, jak się do środka włókno napcha 8O
"Zaprojektowany na długi czas użytkowania"
Nie to co inne jednodniowe.
"L.S.T. są lekkie, opływowe, i wytrzymałe"
Hmm - opływowe - dobry dla Otylii Jędrzejczak, albo dalej latają jak się nimi rzuca :peace:
Pozdrowienia
PS. Bierz tego Gerbera - myślę że to lepsze od MC
Napisano Ponad rok temu
Jedno wiem na pewno - żeby zaczął ciąć, konieczne jest wyprowadzenie na nowo krawędzi tnącej. A to bez lansky'ego to rzeźnia jest :? TriAngle bez diamentów nie daje specjalnie rady...
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Około 80 zł:
Gerber LST Drop Point
Gerber Microlight LST
Jumbo, coś takiego kupie w Poznaniu?Gdzie?
Napisano Ponad rok temu
dokładnych oględzinach okazało się że blade play straszny i to na blokadzie czyli pod naciskiem na ostrze liner lock się ugina i powoduje że ostrze pracuje na blokadzie ( w kierunku twoich kochanych paluszków)
Czyli nóż nie nadaje się do wbijania w żaden twardy przedmiot. Sprawa druga - stop pin mocno podejrzany jakiś taki z wyglądu słaby,czyli mocnego cięcia i strugania nie polecam.
Ogólnie niebezpieczna zabawka i to dla właściciela!
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
a ja proponuje dołóż jeszcze trochę i kup np. gerbera E-Z out
polecam ma klips, mozna otworzyc jedna ręką i jest nie do zajechania , no fakt stal tylko 420 ale na poczatek wystarczy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Custom Kydex Sheaths... ruszyło na dobre :)
- Ponad rok temu
-
BK&T EXTREME LINE
- Ponad rok temu
-
Khm, khm... "testy nozy"...? A prosze bardzo ;)
- Ponad rok temu
-
Buck 819 SIGNATURE SERIES
- Ponad rok temu
-
niedestrukcyjne testy noży?
- Ponad rok temu
-
Spyderco Vagabond
- Ponad rok temu
-
BM 210 mini-foto-recka (dużo zdjęć)
- Ponad rok temu
-
Przyrodni bracia ... (dużo fotek)
- Ponad rok temu
-
Przepraszam, ale znów mnie walnęło o podłogę :)
- Ponad rok temu
-
Gerber Spectre co sądzicie?
- Ponad rok temu