Wybor stylu a cwiczenie rekreacyjne
Napisano Ponad rok temu
Czytam od pewnego czasu o kung fu i mam coraz wiekszy metlik w glowie, tyle roznych styli :-)
Moje pytanie jest takie, czy podchodzac do cwiczenia kung fu czysto rekreacyjnie (tzn. jako mila odmiana po kilkunastu godzinach spedzonych przed komputerem) istotne jest jaki styl trenuje?
Pozdrowienia i... prosze o wyrozumialosc, moj pierwszy post :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wybor stylu przewaznie zalezy od twoich mozliwosci ruchowych i osobistego zaangazowania - poprostu wybierz to co bedziesz mogl wykonywac. napisz cos wiecej o sobie + czego oczekujesz od sztuk walki
kiedys cwiczylem troche judo, potem mialem kontuzje kolana, 6 lat nic i od 3 tygodni, za namowa znajomych dluga piesc i bialy zuraw w YMAA
na razie mozliwosci ruchowe sa takie, ze 200 m bieg to powazne wyzwanie
chociaz porownujac to z treningami jakie mialem cwiczac judo to tutaj raczej jest spokojnie
tak wiec dla mnie istotne jest aby cwiczac za bardzo nie przeciazac kolana
taaaa to tyle "o sobie"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tai Chi lub Yiquan. Wybor nalezy do Ciebie
Dzieki za odpowiedz. Ogladalem trening Tai Chi, ale wygladal za bardzo spokojnie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wiec chodzi tez o skutecznosc i samoobrone, tak?
Pewnie troche tak, gdyby to bylo calkiem nieistotne, to nie wybieralbym SW , ale na pewno nie jest to dla mnie wazne kryterium, wazniejszym chyba jest mozliwosc cwiczenia przez nastepne kilka lat bez zbytniego narazania sie na jakies paskudne kontuzje (wiem, brzmi to troche smiesznie).
Na razie bedac na kilku treningach, Kung Fu wydaje mi sie byc ciekawe, aczkolwiek zdaje sobie sprawe, ze wybor stylu jest dosc przypadkowy, stad tez moje pytanie.
Zaskoczyles mnie z Krav Maga, wydawalo mi sie ze jest to dosc kontuzjogenna SW.
Napisano Ponad rok temu
wiec chodzi tez o skutecznosc i samoobrone, tak?
Pewnie troche tak, gdyby to bylo calkiem nieistotne, to nie wybieralbym SW , ale na pewno nie jest to dla mnie wazne kryterium, wazniejszym chyba jest mozliwosc cwiczenia przez nastepne kilka lat bez zbytniego narazania sie na jakies paskudne kontuzje (wiem, brzmi to troche smiesznie).
to nie brzmi śmiesznie - fajnie jest być zdrowym
wybierz jakiś yongchun (wingtsun,vingtsun, wingchun) wengchun lub coś co jest ogólnie niekontuzjogenne zatem - czyli im mniej salt i obijanie piszczel o piszczel tym prawdopodobnie lepiej idź na trening tego co tam masz na miejscu i zobacz - aprzede wszystkim zobacz i popytaj osób które ćwiczą dłużej niż rok jakie mają kontuzję i przez co (jezeli wogole mają)
Napisano Ponad rok temu
przyznaje, to bylo podchwytliwe z mojej strony KM nie nalezy do gatunku kungfu z dalekiego wschodu. to raczej kungfu z bliskiego wschodu, hahahahaZaskoczyles mnie z Krav Maga
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ciężko będzie wynależć jakąkolwiek SW bez zagrożenia szczególnie stawu kolanowego.
Zdaje sobie sprawe, ale wydaje mi sie (moze sie myle), ze jednak KF moze byc bardziej lagodne dla kolana niz judo.
Hm, Może łucznictwo...? :-)
i chyba dosc skuteczne jako sztuka samoobrony, he he he
Napisano Ponad rok temu
nie sądzę, sama rozgrzewka angażuje kolana znacznie, właśnie ze względu na zagrożenia jakie na nie czychają ... a gdzie niskie kopnięcia, wejścia na staw itp.?Zdaje sobie sprawe, ale wydaje mi sie (moze sie myle), ze jednak KF moze byc bardziej lagodne dla kolana niz judo.
Napisano Ponad rok temu
Nawet w taichi (jakkolwiek to może kogoś dziwić) można sobie te kolana ponadwyrężąć - długie stanie, nieodpowiedni ustawione kolana w pozycjach- szczególnie niskich.
W moim przypadku, Tai chi pozytywnie wpłynęło na sprawność kolana. Polecam więc tę formę ćwiczeń, niekoniecznie we "flegmatycznym" wydaniu :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zajrzyj pod ten adres: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
i podskocz na trening jeśli to Cię zainteresuje. Pierwsza działka free :twisted:
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Może to ? :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ufff
- Ponad rok temu
-
Manekiny Yong/Weng Chun Quan
- Ponad rok temu