Klasyki ;) BM ciag dalszy, fotki, fotki...
Napisano Ponad rok temu
Zapieli pasy?
No to najpierw fotki.
Glowny podejrzany na dzisiejszy wieczor to...
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tutaj widac, ze koleczki sobie mozna odkrecic, jesli np. ktos bardzo by go chcial otwierac jak Victorinoxa...
...a tu co prawda nie widac motylka, ale za to widac dosc dobrze bryle glowni. Do czego wroce jeszcze pozniej.
Od grzbietu wyglada, jak to noz z axis-lockiem.
A tutaj z dwoma "usual suspects" dla porownania rozmiaru. Tu calosc...
...tu dlugosc klingi...
...tu sobie jeszcze mozna sie klipsom przyjrzec...
...a tutaj mamy porownanie grubosci rekojesci z mini-AFCK.
Jeszcze raz z mini-AFCK...
...a tak wyglada w roznych uchwytach (musze sobie chyba w koncu rozmiar dloni zmierzyc...)
No i ostatni usmiech do kamery.
Dane techniczne na wszelki wypadek:
Klinga 154CM
Linersy 410
Okladziny G-10
Dlugosc klingi 75 mm (2.95'')
Dlugosc calkowita 171,5mm (6,75'')
Grubosc klingi 2,54mm (0.1'')
Klips tip-up, ale to widac na fotkach.
Chyba starczy.
Chorowalem na niego dosc dlugo, a, ze w przyszlym roku ma najprawdopodobniej zniknac z oferty, no to stwierdzilem, ze nie ma na co czekac.
Od razu, jak tylko go wyjalem z pudelka, to mu dalem troche pohasac, standard, zarcie, karton, jakies folie, a, ze klinga zacheca, zeby cos sobie nia poprzebijac, no to poprobowalem, jak sie "przebijalnosc" ma do wygladu.
No i ma sie poprawnie, zeby przebic na wylot trzymana w reku zlozona na pol 30 stronicowa gazete z na oko dwa razy jeszcze tak grupa paka kolorowych gazetek reklamowych wlozona w srodek, nie trzeba sie specjalnie wysilac.
Wchodzi po same jaja, ze sie tak wyraze, to znaczy po kolki
Ciecie - bez zarzutu, wszystko, co bylo do pociecia, pociete zostalo, OOB bardzo ostry.
Porownanie grubosci rekojesci z miniAFCk nie zaskakuje, bo to w koncu axis i z definicji bedzie raczej grubszy od liner-locka.
Efekt tej grubosci i to bardzo pozyteczny jest taki, ze mimo, ze to malenstwo i rekojesc ma dosc krotka, to trzyma sie go bardzo wygodnie - wypelnia dlon, jak taka mala cegla.
Kolek lezy przy zamknietym nozu dosc ciasno przy okladzinie, ale otwiera sie go dosc intuicyjnie, wystarczy popchnac do przodu i sruuu... Flicking tez nie jest problemem, jak to w axis lockach, tak otwieranie, jak i zamykanie to jeden plynny ruch, w koncu po cos te brazowe podkladki som
Grubosc klingi jest taka sama jak w miniAFCK, ale ze jest ona krotsza o 0.3'', no i grubsza rekojesc, to calosc robi bardziej "kompaktowe" wrazenie, mimo, ze klinga 705 jest wezsza .
Na razie podejrzany nie chcial nic wiecej zeznac, jutro, a wlasciwie dzis, bede w pracy testowal jego PC.
W kazdym razie pierwsze wrazenia bardzo, ale to bardzo pozytywne.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ale bardzo dobrze - tak trzymac.8) I gratuluje zakupu.
PC to jak rozumem political correctness? To napisz co i jak. Ale jak dla noza z klinga < 3 cali to nie powinno byc chyba problemu.
pozdrawiam
ms
Napisano Ponad rok temu
Dokladnie takPC to jak rozumem political correctness?
Mam nadzieje, przed miniPIKA juz tak nikt nie uciekal, jak przed duzaTo napisz co i jak. Ale jak dla noza z klinga < 3 cali to nie powinno byc chyba problemu
Napisano Ponad rok temu
No moze jeden... jestes uzalezniony, ale nie lecz sie!
Fajne malenstwo Gratuluje!
Napisano Ponad rok temu
Najchetniej bym sie poleczyl jego starszym bratem, ale to nie wczesniej, niz w przyszlym roku, na razie starczy.
Moze jakies placebo najwyzej... 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co nie pasuje, albo nie pracuje, to idzie na grzyby.
Skirmish mi sie bardzo podoba, ale nie bardzo wiem, co bym z nim robil. Troche za duzy, mimo, ze mi "lezy" w reku.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z ZOMBKAMI :twisted:
Najpierw sobie Pinnacla poszukam. Podoba mi sie i lezy jeszcze bardziej no i rozmiar mi wystarczy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A jak juz ktos zechce, to noz znika, zanim zdazysz pierdnac... Ostatnio mi tak dwa tylko przed nosem przeszly i zrobily smaka.
Napisano Ponad rok temu
Mam nadzieje, przed miniPIKA juz tak nikt nie uciekal, jak przed duza
U mnie sie juz nawet do MT UMS przyzwyczaili (automat, czernione ostrze). Wiec chyba mozna - trzeba tylko odpowiednio prace u podstaw wykonac. :wink:
pozdrawiam
ms
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No toz przecie wykonuje... Tylko, ze dopiero niedawno zaczalemU mnie sie juz nawet do MT UMS przyzwyczaili (automat, czernione ostrze). Wiec chyba mozna - trzeba tylko odpowiednio prace u podstaw wykonac. :wink:
Chociaz...
...u mnie tez wiedza, to raz, dwa, prawie kazdy z chlopakow tak w biurach, jak i na warsztacie tez cos tam ma - chociaz najczesciej roznego rodzaju Victorki, Wengery i Herbertze - a mimo to niektorzy krzywo patrza...Szczęśliwie wszyscy wiedzą jakie mam "hobby", oraz że jestem niegroźnym wariatem.
Moze te czarne rekojesci tak dzialaja...? No i ksztalty jednak troche inne na ogol.
Nie wiem.
W kazdym razie podejrzany przeszedl dzis pomyslnie test na PC
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No ja tez nie wiem - nie mam drop-pointaRybak! Ja zamówiłem sobie po stracie Pentagona, Griptiliana 551, ale nie wiem, czy dobrze zrobiłem i nie zamienić go na 550.
No i nie wiem, co by Ci sie lepiej spisywalo.
Ja sobie sprawilem sheepsfoot, bo tak na moje oko to macany droppoint mial ten odcinek krawedzi tnacej od strony rekojesci prosty, a sheepsfoot ma cala krawedz zakrzywiona. No i jak mam wybor, to wole dziurki.
Ale znam ludzi/czytalem wypowiedzi, ktorzy wola 551 - chyba kwestia gustu.
Nie wiem, czemu "cholerne", PIKA, czy Endura nie maja linersow w ogole, a jeszcze nie slyszalem, zeby ktos te rekojesci polamal. A tez sa z zytelu no i jeszcze ciensze.Mam pytanie, jako do Benchmadoholika - pomijając już rodzaj klingi, czy te cholerne zwężane linersy nie osłabiają sztywności rękojeści? Nie miałem go jeszcze w ręku, a jeszcze mogę się rozmyślić i zamówić coś innego w tej klasie cenowej...
Tez mysle, ze predzej zlamiesz klinge, niz cos zrobisz rekojesci, tak, jak Wojtas13.
Chyba, ze go polozysz pod pociag
Poza tym w roznych modyfikacjach Griptilianow ludziska zmieniaja tylko stal klingi, albo jej design - jeszcze sie nie spotkalem, zeby ktos narzekal na rekojesc.
Napisano Ponad rok temu
Z Pinnaclem to jest problem, ze malo kto sie chce rozstac.
A jak juz ktos zechce, to noz znika, zanim zdazysz pierdnac... Ostatnio mi tak dwa tylko przed nosem przeszly i zrobily smaka.
Troche mi sie zuzyl
I niestety jest pierwszy na mojej liscie do kupienia ...jak BM to tylko Pinnacle
Napisano Ponad rok temu
Twoje fotki to ja sobie sciagnalem jeszcze z tamtego topiku - i ogladam je przynajmniej raz na tydzien
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
zrób to sam - rękojeść
- Ponad rok temu
-
Zlotowe rozczarowania.
- Ponad rok temu
-
Extrema Ratio w Military.pl
- Ponad rok temu
-
Mega foldery.
- Ponad rok temu
-
Spyderco Persian/Chinook II?
- Ponad rok temu
-
nożyk dla początkującego maniaka poszukiwany
- Ponad rok temu
-
zlot miłośników białej broni... (Wawa 23 X 04)
- Ponad rok temu
-
ząbkowany folder
- Ponad rok temu
-
Spyderkowe testy
- Ponad rok temu
-
Mniej tactical, więcej duty
- Ponad rok temu