czarny pas
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Moze jest cos w tym co pisal moro, ze te wyobrazenia ksztaltuja amerykanskie badziewia, ale jakos nie wyobrazam sobie np. nietolerancyjnego matola z czarnym paskiem. Bo poza umiejetnosciami mysle, ze powinien symbolizowac takze dojrzalosc :wink:
Tak wiec zobowiazuje i trzeba byc godnym przyjecia tego stopnia.
Ale to tylko takie moje skromne wyobrazenie 8)
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
A do egzaminu podchodziliśmy chyba inaczej. To było jak dołączenie do elyty , bo I danów było o wiele mniej niż teraz. Jak ktoś był nieprzygotowany to nawet nie śmiał prosic trenera o podpisanie aplikacji. Sam pas nie jest czymś do czego mamy sie modlić, tylko czymś co zobowiązuje: do pewnego poziomu wiedzy, umiejętności, zachowania. I samodzielności.
Napisano Ponad rok temu
Dla innych to koniec. Smutne że dla większości.
Napisano Ponad rok temu
dokladnie takie odnosze wrazenie....ze czarny pasek dla wielu to koncowy cel po osiagnieciu ktorego nie ma juz nic do zdobycia ani doskonalenia :?...Dla innych to koniec. Smutne że dla większości.
Napisano Ponad rok temu
cos, na co ciezko sie zapracowalo, aby to osiagnac i jak sie juz to osiagnie, to mozna byc szczesliwym czlowiekiem.
moze i to brzmi banalnie, ale tak wlasnie uwazam
Napisano Ponad rok temu
...i moze rowniez jak dyplom magistra...czarny pasek stracil troche na swym znaczeniu :wink:dla mnie czarny pas to cos takiego... jak dyplom magistra.
cos, na co ciezko sie zapracowalo, aby to osiagnac i jak sie juz to osiagnie, to mozna byc szczesliwym czlowiekiem.
moze i to brzmi banalnie, ale tak wlasnie uwazam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O tym, że mam zdawać na czarny pas dowiedziałem się "ostatni". TZN juz większość klubu wiedziała, że mnie trener wytypował, ale mnie nie było na kilku treningach, więc dowiedziałem się bardzo późno. Technicznie byłem gotowy od kilku lat. Ale mentalnie... bałem się. Wiedziałem, że będę musiał dawać przykład, zawsze się starać i nie popełniać błędów. Rozważałem nawet rezygnację z wyzwania jakim był egzamin. Miałem jednak wsparcie całego klubu i teraz się cieszę. Zdałem i stanąłem na starcie swojej drogi karate.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zresztą sama nazwa - stopień mistrzowski.
Czyli ktoś, kto ma DANa powinien swoim zachowaniem dawać przykład do naśladowania dla innych, czy to niższych pasków, czy ludzi spoza TKD.
Niestety nie każdy DAN którego widziałem zachowywał się odpowiednio do paska .
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem jak juz ktos chce zdawać na czarny pas musi bardzo krytycznie podejsc do swoich umiejetnosci i zadac sobie jedno wazne pytanie: Czy jestem juz gotowy? Trzeba sobie zdawac sprawe z tego ze posiadanie dana zobowiozuje do pewnych rzeczy. Czarny pas powinien dawac przyklad idei i zasad TKD - to nie tylko odpowiednia technika. Znaczace jest nasze podejscie do TKD - czy to jest tylko sport czy sport z "duszą" - rozumienie pojecia SZTUKA WALKI. Tylko gdy sie rozumie tak na prawde mozna powiedziec ze mam umiejetnosci odpowiadajace poziomowi czarnego pasa. I jak wiele osob powiedzialo : 1 Dan jest tylko poczatkiem.
Pzdr CarpeDiem
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
zmiany...
- Ponad rok temu
-
Taekwondo - Ursynów
- Ponad rok temu
-
Wasze codzinne domowe treningi.