Jiu Jitsu a walka w parterze
Napisano Ponad rok temu
od jakiegos czasu zastanawia mnie czy w Jiu Jitsu cwiczy sie tez parter.i ile% jest tego parteru :wink:
co mozecie mi powiedziec na ten temat.nie mam na mysli bjj tylko tradycynje Jiu Jitsu.
pozdrawiam
Marcin
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
chodzilo mi w zasadzie czy w tym stylu sa techniki parterowe czy przeszczepia sie je z innych styli i robi swoista papke (w mojej sekcji TKD tez czasami cwiczymy parter ).
pozdrawiam
M
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ju-jitsu broni 100 lat tradycji na polskiej ziemi.
Beda style mniej lub bardziej popularne ale ju-jitsu bedzie trwac i to z niego beda czerpac inne style bo jest najbardziej rozbudowanym systemem walki wrecz.
Ale nalezy odroznic ju-jutsu typowo japonskie oparte na tradycji a ju-jitsu europejskie czerpiace kiedys ze szkol tradycyjnych i dlatego majace jj tradycyjne w poszanowaniu bo tam jest zawarty jest sens jj ktory zostal przeniesiony do jj europejskiego.
Niektore szkoly tradycyjne nie posiadaja prawie wogole parteru inne natomiast oparte sa w 90% na parterze. JJ europejskie jest wlasnie synteza roznych szkol z dolaczonymi rowniez elementami zapasow i boksu oraz filozofia dostosowana do europejczykow.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Szkoły które odwołują się do starego japońskiego ju jutsu ze względu na możliwość walki przeciw kilku przeciwnikom mają w swoim programie treningowym suwari waza
ale to że trenują suwari waza nie wynika chyba z faktu, że trenuje się walke z kilkoma przeciwnikami Przecież to nie ma żadnego związku.
Napisano Ponad rok temu
ale to że trenują suwari waza nie wynika chyba z faktu, że trenuje się walke z kilkoma przeciwnikami Przecież to nie ma żadnego związku.
Ma zwiazek - suwari waza uczy poruszania sie - oczywiscie jest ono mniej zwinne niz w stojce ale jak ktos bedzie swietnie poruszal sie w suwari waza to bedzie tez jeszcze lepiej w stojce a na odwrot nie.
Oczywiscie w dzisiejszych czasach nikt nie siedzi w seiza czy kekka podczas uroczystosci itp tak jak w starej japonii a zarazem zbyt duze poswiecaniu sie suwari waza moze rozwalic kolana ale jako dodatkowa metoda treningowa to swietna rzecz. Znacznie lepiej przygotuje do walki z kilkoma suwari waza niz ne waza.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moze orientuje sie ktos ile % czasu na parter poswieca sie w sekcji jiu jitsu na ul. Karowej , bodajze u p. Cheltowskiego?
Duzo - tam glownie cwicza rzuty i parter - samoobrony bardzo malo.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
GLownie interesuje mnie czy z Uw ludzie moga tam cwiczyc w ramach lektoratow wf.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
zalezy na której uczelniTak, zaliczaja WF, chodza studenci w takiej ilosci ostatnio ze trudno miejsce znalezc
Pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ju-jitsu w gdansku
- Ponad rok temu
-
Katowice - Ippon - adres www (?)
- Ponad rok temu
-
10 lat sekcji z Małomic!!!
- Ponad rok temu
-
CZy ktoś wie co sie w Polsce dzieje obecnie z Chi Ryu AJJ?
- Ponad rok temu
-
Czemu szkodzicie Ju-Jitsu?
- Ponad rok temu
-
Kata
- Ponad rok temu
-
DżuDżitsu -Samoobrona Fr. Van Haesendonck - 1959 r.
- Ponad rok temu
-
Terry Wingrove znowu w Polsce !
- Ponad rok temu
-
Czy ludzie z jj potrają uderzać?
- Ponad rok temu
-
Swedish Open
- Ponad rok temu