PIKA / mini-PIKA
Napisano Ponad rok temu
W topiku o Endurze i Pice ktos pytal o mini.
Wtedy jeszcze nie moglem nic na ten temat powiedziec, teraz mam oba noze i wrzuce pare fotek, na ktorych mozna je porownac.
W sumie powinna byc dla zachowania ciaglosci Delica vs. mini-PIKA , ale nie mam Delicy i na razie jednak nie planuje zakupu.
Jak widac, jest to praktycznie kopia duzej PIKI, a Delica sie od Endury jednak troche rozni.
Nozyk jest wykonany na takim samym poziomie, jak starszy brat - no dobra, siostra to byla, bo noz to "ona", dobrze pamietam? - tylko wyprowadzenie szlifu klingi jest symetryczne, nie ma czegos takiego, jak w duzej Pice, ze z jednej strony szlif byl poprowadzony glebiej.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Ale zaostrzona tez jest troche niesymetrycznie na brzuscu, jak duza - choc to nie problem. Poza tym ostrosc z pudelka przestraszony
Prawie taki maly skalpel...
Porobilem fotki z roznych stron, tak, zeby sie mozna dobrze przyjrzec.
Zamkniete.
Otwarte, jakby sie ktos nie zorientowal
A tu jeszcze dla porownania jeden "usual suspect", pasuje akurat w srodek
W rece wygladaja tak:
Dealer od ktorego kupilem noz, mowi, ze pomalu miniPIKA staje sie u niego bestsellerem.
Szczerze mowiac, wcale sie temu nie dziwie - za pieniadze, za ktore normalnie mozna kupic chinskie badziewie, albo jakies gorsze Bokery, czy Pumy (okolo albo nawet ponizej 30 euro) dostaje sie maly nozyk:
- bardzo dobrej jakosci,
- z sensownym i sprawdzonym (Ascent, +/- AFCK) designem,
- z ostrzem z prawdziwej 440C, z chyba najlepsza u nozy produkcyjnych obrobka cieplna tej stali (BM),
- ze sruba w osi,
- z przekladalnym klipem,
- pewnie jeszcze by mi cos wpadlo do glowy, ale mi sie nie chce czekac, poza tym chyba juz starczy
Dodatkowy plus jest taki, ze sie prawie gubi w rece i koledzy nie uciekaja od razu, jak sie go otworzy, jak to niestety mialo miejsce w przypadku duzej siostry :roll:
Jak widac moje obie panienki sa z 440C - jak sie pojawia wreszcie z N690, to sobie kupie przynajmniej mala
Podsumowujac, przyzwoity nozyk, ktory jest warty kazde euro (kazda zlotowke? ) swojej ceny, a moze jeszcze i pare dodatkowych
No i - ze zwroce jeszcze ostatni raz uwage na chyba najwieksza zalete - ta cena taka, ze jak noz nie wytrzyma ktoregos kolejnego "abuse level", to sie bez wiekszych problemow kupi nowy.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Dzieki
Jestes wielki
Speedy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie dawal mi spokoju ten klips - BTW Griptilian ma dokladnie taki sam, jak miniAFCK - no to odkrecilem od monochroma
I pasuje, jak widac.
Tzn. przynajmniej dziurki pasuja, bo czy to "pasuje" na oko, to sobie kazdy musi sam odpowiedziec. Mnie sie podoba.
W kazdym razie "chwytnosc" AFCK sie troche poprawila
Ciekawostka:
Zeby bylo smiesznie, to srubki w Mono i MiniAFCK to sa T6, ale identyczne maja tylko glowki.
Srubki od AFCK lataja w otworach monochroma, a te monochromowe sie wkrecaja z lekkimi oporami w AFCK (a nie chcialem rozpychac gwintu, zeby mi potem i oryginalne nie lataly), poza tym sa krotsze - tak, ze nie bardzo sie da "zamienic klipsami"
Ale jak widac, jesli komus nie zalezy na klipsie w monolocku, to spokojnie sobie moze poprawic ergonomicznosc miniAFCK
Napisano Ponad rok temu
No jasne - to moja PIKA przeszlifowana na 30 stopni na diamentowym trianglu dla ubogich
Tzn. na fotkach jest juz tez po paru jazdach na brazowych i bialych pretach - no i po polerowaniu na pasku samej krawedzi.
Niezla teraz jest.
Jutro sie chyba biore za mini, bo miekkie rzeczy tnie fajnie, ale w twardszych sie troche klinuje.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czyli tak pod te 40 stopni.
Ale roznica jest wyraznie odczuwalna.
Napisano Ponad rok temu
bo dotychczas myslalem ze kat podaje sie wlasnie od pionu na jedna ze stron stad moje zdziwienie
Napisano Ponad rok temu
Na jedna to bedzie 20.
40 na strone to juz i dla siekiery mogloby byc za duzo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hm... Narazie u mnie ostrzy tylko Lansky z imadelkiem a tam 17 to minimum.. Jak sie dorobie czegos z 15-tka to pewnie sprawdze bo z reki to bedzie 15 +/- 10 :wink:Przerob jeszcze te 17 na 15 i opisz wrazenia
Napisano Ponad rok temu
Nooo i oczywiście biorac pod uwagę to że specjalnie talentu do ostrzenia nie mam- bynajmniej jeszcze nie odkryłem
Może jakies samoróbki ??
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ontario Rat-3
- Ponad rok temu
-
Microtech Site
- Ponad rok temu
-
Pochwa a korozja...
- Ponad rok temu
-
Znowu qpa...
- Ponad rok temu
-
Nowy...
- Ponad rok temu
-
CS Trail Guide - co jest wart?
- Ponad rok temu
-
Jak to sie robi w naszej wsi, czyli Diamond Sharpmaker ...
- Ponad rok temu
-
Sog Pentagon Elite PE-14
- Ponad rok temu
-
Budżetowy balisong
- Ponad rok temu
-
gdzie w Warszawie dotknąć Shrapnela???
- Ponad rok temu