Nożorobstwo a kwestia prawna.
Napisano Ponad rok temu
Tak sobie ostatnio myslalem nad pewnym zagadnieniem. Mianowicie zastanawia mnie jedno. Dajmy na to, ze jestem sobi eknifemakerem, ktory jest bezrobotny. No i robie sobi enozyki, robie, nozyki moje sie coraz wiekszej ilosci ludzi podobaja totez coraz wiecej ludzi je ode mnie kupuje.
I tu mnie jedno zastanawia. Jak sprzedam np 50 cynikow mk I po 100 dolcow za sztuke to jak ja sie potem fiskusowi wytlumacze?
Jak to od strony prawnej wyglada?
Jaki jest prog ktory odroznia hobbystyczne sprzedawanie kilku wyrobow od jakies dzialalnosci gospodarczej?
A moze jeszcze jakies inne przypisy na to sa?
Zapraszam do debaty
Napisano Ponad rok temu
ile masz zysku (cena - koszt):
Kwota dochodu wolna od podatku 2 790 ZŁ :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Jak moglem na to nie wpasc
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
wasut
Napisano Ponad rok temu
-zarejestrowac sie w Urzedzie Miejskim
-zarejestrowac sie w Urzedzie Statystycznym
-zarejestrowac sie w Urzedzie Skarbowym
A potem:
-odprowadzac podatek dochodowy do Urzedu Skarbowego
-ZUS
W innym razie to bedzie szara strefa
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czyli jeżeli nie robisz masowo tych noży i z tego się nie utrzymujesz, to nie jesteś przedsiębiorcą i nie musisz być zarejestrowany w Ewidencji Działalności Gospodarczej, występować o nadanie numeru REGON i NIP, zgłaszać rozpoczęcie działalnosci do ZUS itd. O obowiązku podatkowym pisałem wcześniej, wynika on z ordynacji podatowej. Jeżeli wytwarzasz te noże na zamówienie to jest to umowa o dzieło z kodeksu cywilnego. Koszt uzyskania przychodu wynosi w tej umowie 50 % jezeli dobrze pamiętam, reszta to Twój przychód, jak przekroczy kwote wolną od podatku to musisz zapłacić podatek
Napisano Ponad rok temu
Janusz ale moje pytanie brzmi - kiedy mam obowiazek sie zarejestrowac? jak zrobie jeden nozyk za 100 dolcow czy jak ich zrobie 50?
Dużo zależy od tego na ile CHCESZ być zgodny z przepisami. Są one dość surowe, ale w przypadku wykonywanych okazyjnie noży dla znajomych raczej nikt nie będzie Cię specjalnie szukał. Jeśli jednak zaczniesz się ogłaszać jako sprzedawca noży, to nie można wykluczyć, że w ramach jakiejś kolejnej akcji - np. kontroli osób sprzedających na Allegro, urząd zechce się upomnieć o 'swoje'.
Kluczem jest 'zamiar wykonywania czynności w sposób częstotliwy', czyli zamiar wielokrotnego zarobkowania w dany sposób.
Napisano Ponad rok temu
Dla osoby prowadzącej działalność gospodarczą najlepiej zrób nóz na "Umowę o dzieło" ale pamiętaj dołącz dokumentacje techniczą lub jakikowiek świstek świadczący że jest to Twoja i tylko Twoja koncepcja artystyczno techniczna i masz prawo 50 -cio % -wych praw autorskich czyli płacisz podatek od 50% wartości umowy.
Pozdrawiam Xsiegowa :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam Xsiegową
Napisano Ponad rok temu
Pytam po prostu z czystej ciekawosci, nie mowie o zakladaniu jakiegos poteznego biznesu, mysle sobie po prostu tak, ze np. wydziergam z kawalka pilnika jakis nozyk, przyjdzie shaft i powie, ze mistrzostwo i oferuje mi za ten kozik 1800 zl, no to ja mu sprzedam. Potem uplece bacik z nitki, przyjdzie shaft i powie, ze boze milosierny piekny bat i da mi za niego 1000 zl. No to ja sie uciesze i kupie sobie za to nowy wypasiony komputer - nie wkurwie w ten sposob jakis tam agentow urzedu podatkowego?
Napisano Ponad rok temu
Cynik ale chyba US mamy ten sam :wink: w razie problemów na priv :wink:
qrka że piłeś z xsięgową to co xsięgowa nie wielbłąd pić musi.
Napisano Ponad rok temu
a jeszcze jedno pytanie odnosnie nozy i prawa(moze troche nie na temat) ale czy sa jakies ograniczenia co do noszenia nozy i ich produkcji?
Jak pewien kowal z okolicy wystawil swoj towar na ryneczku w moim miescie(dwa miecze i pare nozy) to go gliny zwinely...ze niby za duze
To jak to jest z tym noszeniem i produkcja?(jakies ograniczenia wzgledem rozmiarow?)
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
No dorwałem ustawę z 9 września o podatku od czynności cywiloprawnych:Drogi Cyniku jezeli chcesz koniecznie legalnie sprzedawać swoje noże możesz to robic w oparciu o umowę kupna /sprzedaży i płacić tyko podatek o niej
Pozdrawiam Xsiegowa :twisted:
Podatkowi podlegają umowy sprzedaży oraz zamiany rzeczy (i wiele innych)
Podstawę opodatkowania stanowi cena sprzedaży, stawka podatku 1 %
Obowiązek podatkowy powstaje z chwilą dokonania czynnosci cywilnoprawnej (sprzedaży) i ciązy na stronach umowy. Podatnicy są zobowiązani bez wezwania organu podatkowego, złożyć deklarację oraz obliczyć i wpłacić podatek w terminie 14 dni od dnia sprzedaży
UWAGA !!! Zwalnia się od podatku sprzedaż rzeczy ruchomych jeżeli cena nie przekracza 1000 zł
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Juz sie balem, zes budo popierdolil
Ja ino tak zadalem pytanie, bo mam taki klimat, ze jak ide umyc zeby to mam 3 minuty dziwnych przemyslen i wlasni ejakis czas temu mi taka mysl do glowy przyszla
Napisano Ponad rok temu
O jezu Magda, ty jestes ksiegowa? ooo heheheeh epilem z ksiegowa
Tak stary zdażyło się nam.
A przy okazji to ona jest księgową w czarnej a nie szarej strefie.
Wie więcej o dobrych samochodach niż my razem wzięci...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Stal H18 a H18JS
- Ponad rok temu
-
ahh ten pierwszy raz...
- Ponad rok temu
-
Tutorial - Jak zrobic Atrape
- Ponad rok temu