Red Class BM cd. - Rant DPT Pardue
Napisano Ponad rok temu
Po Gamerze przyszedl czas na DPT, ktory mnie od pierwszego dotyku przesladowal
Jak nim troche pokroje to i owo, albo zabiore na jaki spacer, to opisze przygody i czego sie mozna po nim +/- spodziewac - a na razie tylko fotki.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Odwrotna strona pochwy
Widoczek ogolny
Tutaj "usual suspects" dla porownania wielkosci
...i grubosci klingi, to chude to Gamer ofkors
Tutaj rozne duperele, zaczynajac od rekojesci... (przykleja sie do reki i nie chce cholera puscic... Ksztalt, grubosc, powierzchnia, wszystko mi odpowiada. To moj pierwszy noz z pokryciem z kratonu, wiec nie mam porownania, ale ocena pierwszego wrazenia: - na trzy mozliwe )
(szlif OK, choc lekko asymetryczny, przyszedl wyraznie ostrzejszy od Gamera, przybyl mi lysy placek na przedramieniu )
...a konczac na motylku, ktorego przeciez nie moze zabraknac
Kydexowa wkladka do pochwy - jak widac, naprawde tam jest
Tu widoczki przez klinge od obu stron - bardzo lubie ten ksztalt.
No i na koniec pare fotek w reku - dla niezorientowanych, dlon raczej mala.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Gratuluje nabytku! 440c czy n690 ?
Napisano Ponad rok temu
Nooo... Bez przesady, od pierwszego macania do tych fotek minelo troche czasu, moze nawet jakie dwa miesiace.Szybko sobie sprawiles tego DPT
Poza tym cena byla wyjatkowo okazyjna. Taniej bym nie dostal nowego w RFN.
A nie widac na fotkach?Gratuluje nabytku! 440c czy n690 ?
Ogolnie bardzo fajny nozyk, a juz zwlaszcza w kategorii cena/osiagi, na ile moge to na pierwszy rzut oka ocenic (materialy, wykonanie, ergonomia, design). Jak to na drugi rzut oka bedzie wygladalo, napisze pozniej, jak juz wspomnialem.
Napisano Ponad rok temu
Czekam na drugie wrazenie
Pozdrawiam,
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jakies badyle na dworze i kuchnia.
Badyle poplasterkowalem za pomoca "push-cut"ow, noz trzyma sie bardzo wygodnie, a geometria podowuje, ze ostrze "wchodzi" bardzo latwo i nawet za mocno nie trzeba naciskac.
Scialem pare cienkich galezi takim machnieciem od niechcenia, ale przez ten wysoki wklesly szlif wolalem nie sprawdzac, jak sie nim rabie
A kuchnia... Tak przy sniadaniu, jak i obiedzie bylo tylko bzzzt, bzzzt - w wszystko co nie dalo rady uciec, zostalo szybko poplasterkowane. Lapy specjalnie sobie namoczylem, zeby sprawdzic, jak to z tym kratonem jest - i jest dobrze
Chyba mam nowy ulubiony noz kuchenny - Endura i Gamer tez maja wklesly szlif, ale nie tak wysoki.
Jeszcze troche plastikowych pudelek pocialem - z cienkiego tworzywa - po roznych duperelach, takich jak jakies lody, czy inne sery i efekt taki, jak przy warzywach. Bzzt, bzzt...
Tylko tego "tactical" tu nie bardzo widze, bo klinga jest raczej cienka w przekroju poprzecznym - dodatkowo jeszcze "oslabiona" szlifem - ani nawet linenyard hole nia ma, ktora by pozwalala z przymknieciem oka stwierdzic obecnosc jednej z cech taktycznego noza.
Ogolnie - jestem zadowolony z drugiego rzutu oka.
Napisano Ponad rok temu
Endura i Gamer tez maja wklesly szlif, ale nie tak wysoki.
a mja endurka miala plaski.... 8O
Napisano Ponad rok temu
Ma jak najbardziej plaski, ale w sumie dosc niski. Pisalem o tym kiedys w tescie kuchennym z przymruzeniem oka.
Napisano Ponad rok temu
To zabezpieczenie nie budzi mojego największego zaufania...
Napisano Ponad rok temu
A jak nie jestes pewny, czy nie wyleci, to zrob prosty test - zlap za pochwe i machnij pare razy tak, jakbys chcial rzucic nozem, ostrzem do gory, na dol, na bok.
Bedziesz wiedzial, czy mozna miec do niego zaufanie - tylko znajdz sobie jakies odludne miejsce, gdzie niczego nie rozbijesz, ani gdzie go nie bedziesz musial w razie czego dlugo szukac. Moj niestety wylatuje, jak sie mocno machnie - czy to ostrzem w dol, czy to w gore.
Co trzeba zrobic, zeby noszony na szyi, czy tez rekojescia w dol dostal takiego szwungu, zeby wypasc - nie wiem, bo nie probowalem
PS. do fotek - ta wkladka w pochwie DPT to nie kydex, tylko chyba taki nylon, jak pochwa Gamera wlasnie, tak mi sie jakos przedtem automatycznie napisalo, przepraszam.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
i gratuluję nowego nabytku
Heimdall
Napisano Ponad rok temu
Zreszta on jest bardzo wysoki, a jaka jedna trzecia dlugosci od czubka jest bardzo waska - tam, gdzie przebiega false edge. Szlif jest tez wyprowadzony dosc duzym promieniem. Jesli chodzi o ciecie, to nie sadze, zeby mialo to miec jakis specjalny wplyw, wytrzymalosc - oczywiscie.
Ale szczerze mowiac, nie podejrzewam, zebym w swoich zastosowaniach mial na niego kiedykolwiek narzekac.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Eze-Lap -pytanie
- Ponad rok temu
-
Reeve
- Ponad rok temu
-
KONKURS FOTO - wygraj nóż!
- Ponad rok temu
-
spyderco lady bug
- Ponad rok temu
-
BM -Skirmish
- Ponad rok temu
-
Spyderco civilian
- Ponad rok temu
-
Folder godny polecenia
- Ponad rok temu
-
A propo rosyjskich wynalazków nożowych... :)
- Ponad rok temu
-
sklep w Chorzowie
- Ponad rok temu
-
Przeciw chuliganom... :|
- Ponad rok temu