Spyderco civilian
Napisano Ponad rok temu
Czy ktoś z was może mi wyjaśnić dlaczego na military.pl jest napisane że jest to nóż na wyposażeniu służb specjalnych USA(skąd takie informacje????????????)
I do czego wogóle ten nóż służy bo ja nie mam pojęcia. Po co ma taki dziwny kształt, ewentualnie co go odróżnie od harpy.
Dzięki pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
2. sluzy do bezpiecznej samoobrony powiedzialbym, tzn dzieki takiemu ksztaltowi nie mozna go np. wbic, za to ciecia musza byc straszne...
3. harpy jest o wiele mniejsze - civilian to kawal bydlaka
Napisano Ponad rok temu
Oficjalny opis na stronie Spyderco:1. noz ten zostal zaprojektowany jako noz zapasowy dla mundurowych, wiec chyba ktos go uzywa zgodnie z projektem - oczywiscie reklama dzwignia handlu
Civilian - The Civilian was developed for a prestigious branch of US law enforcement.
Product ID: C12
The patented reverse "S" blade shape evolved to fulfill the back-up needs of undercover agents with little or no training in self defense. With its paper thin tip, the Civilian is specifically designed for law enforcement personnel and not designed for general utility or everyday use.
A wiec raczej dla "niemundurowych"
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
I do czego wogóle ten nóż służy bo ja nie mam pojęcia.
Przeznaczenie tego oryginalnego urządzenia zostało już wyjaśnione w poprzednich postach, ale chyba warto wspomnieć o jednej ciekawostce: dla podkreślenia jego hmmm... specyficznych zastosowań - Spyderco grozi utratą gwarancji w przypadku przyrządzenia Civilianem kanapki
Pozdrawiam,
See...
Napisano Ponad rok temu
ale jak dla mnie taki tekst bardzo obniza wartosc uzytkowa tego noza.
Skoro to kozik do zadan specjalnych, a stosowanie go do normalnych zadan grozi utrata gwarancji to producent chyba sobie zakpil lekko
Napisano Ponad rok temu
I do czego wogóle ten nóż służy bo ja nie mam pojęcia.
No fajnie 8O Czyli typowe zastosowanie takiego nozyka to podrzynanie gardel (a'la Hannibal Lecter ) ale juz do niczego innego sie nie nadaje 8O Spydreco chale wypuscilo IMO
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No wlasnie nie - bo tym masz ciac, ale w razie czego wlasnie tak, zeby przypadkiem po gardle nie przejechac i dac rade przesluchacNo fajnie 8O Czyli typowe zastosowanie takiego nozyka to podrzynanie gardel (a'la Hannibal Lecter ) ale juz do niczego innego sie nie nadaje 8O Spydreco chale wypuscilo IMO
A skoro to maja w ofercie juz jakis czas, to moze znaczyc, ze ludzie uzywajacy tego zawodowo maja troche inne zdanie od Ciebie
Napisano Ponad rok temu
A skoro to maja w ofercie juz jakis czas, to moze znaczyc, ze ludzie uzywajacy tego zawodowo maja troche inne zdanie od Ciebie
Pewnie tak Tyle ze ja niestety musze brac pod uwage to ze nie stac mnie na kupienie (jak rowniez na noszenie ze soba na codzien) kilku firmowych folderow o roznych zastosowaniach i musze wybrac jakis jeden ze zoptymalizowana uzytecznoscia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To akurat nic nowego, ja tez tak robie - ale zeby zaraz pisac o jakims nozu, ze chala, bo sluzy tylko i wylacznie do krojenia ludzi i do tego jest za drogi... :roll:Tyle ze ja niestety musze brac pod uwage to ze nie stac mnie na kupienie (jak rowniez na noszenie ze soba na codzien) kilku firmowych folderow o roznych zastosowaniach i musze wybrac jakis jeden ze zoptymalizowana uzytecznoscia.
A sztylety to sa do dupy, bo maja za waskie klingi do smarowania chleba?
PS. a propos "zoptymalizowanego foldera": Griptilian to je ono A zaraz potem Endura
Napisano Ponad rok temu
To akurat nic nowego, ja tez tak robie - ale zeby zaraz pisac o jakims nozu, ze chala, bo sluzy tylko i wylacznie do krojenia ludzi i do tego jest za drogi... :roll:
A sztylety to sa do dupy, bo maja za waskie klingi do smarowania chleba?
Patrze po prostu z mojego punktu widzenia. A sztylety mi sie nie podobaja zdecydowanie jako EDC
PS. a propos "zoptymalizowanego foldera": Griptilian to je ono A zaraz potem Endura
No wlasnie zbieram pomalutku kasiorke i przymierzam sie (endura albo podobny) 8) Ale kiedy i co z tego wyjdzie to ciezko powiedziec, zawsze cos pilnego do kupienia do domu wyskakuje
Napisano Ponad rok temu
Civilian to design wybitnie wąsko wyspecjalizowany jako narzędzie do samoobrony (patrz cytat poniżej), zresztą wystarczy wziąć go do ręki, żeby nie mieć złudzeń co do jego praktyczności. Natomiast przeprowadzenie testu skuteczności cięcia na kartce papieru daje rezultat powodujący gęsią skórrrę 8O
Można też pospekulować o efekcie psychologicznym widoku ponad 10cm zębatego ostrza typu hawksbill przestraszony
Według wszelkiej dostępnej literatury sieciowej, Civilian (podobnie jak Matriarch) rzeczywiście powstał w odpowiedzi na zapotrzebowanie organów ścigania w USA. Spyderco wszędzie lojalnie o tym uprzedza potencjalnych nabywców, stąd pretensje do producenta nie są uzasadnione.
Designed for one purpose, and one purpose alone: last-ditch self defense for cops, undercover operatives, and the people to whom the staff at Spyderco refers as "the White Hats." The company rightly points out that it is not a "killing knife," per se. According to company literature, "The knife is not designed to kill. In fact, it would be very difficult to use it for that purpose. The shape of the blade does not permit straight penetration. It is designed to 'hit and run' in a self defense situation."
A co do foldera do wszystkiego za rozsadne pieniądze, jak już napisał Rybak, Griptilian to je ono w 100% IMHO.
Pozdrawiam,
See...
Napisano Ponad rok temu
Ale skad, tak se tylko gwarzymy przeciez po kolezensku...Pax Panowie, chciałoby się powiedzieć, bo znowu zrobi się topic o wyższości ...*niepotrzebne skreślić* nad ...*niepotrzebne skreślić*
Toz o tym samym mowie od poczatku... I o tym, ze dlatego nie ma sie co burzyc, ze jak kto ulamie czubek przy podwazaniu gwozdzi, to mu go nie wymieniaCivilian to design wybitnie wąsko wyspecjalizowany jako narzędzie do samoobrony
MoznaMożna też pospekulować o efekcie psychologicznym widoku ponad 10cm zębatego ostrza typu hawksbill przestraszony
Jak last-ditch to IMO raczej nie do wywolywania efektow psychologicznych - bo mozna trafic na efekt "robie szybko piec dlugich krokow do tylu i jeszcze szybciej wyjmuje Glocka, ktorego na razie nie bylo potrzeby wyjmowac"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tuszonka dobra zecz mniamnawet się puszki z tuszonką nie otworzy
trzeba zajsc do magazyniera :-)
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Folder godny polecenia
- Ponad rok temu
-
A propo rosyjskich wynalazków nożowych... :)
- Ponad rok temu
-
sklep w Chorzowie
- Ponad rok temu
-
Przeciw chuliganom... :|
- Ponad rok temu
-
(inne) scyzoryki
- Ponad rok temu
-
mini Scocom vs Emerson SpecWar