Metodyka treningu karate dla dzieci
Napisano Ponad rok temu
Przez dwa lata prowadziłem zajęcia dla początkujących dla młodzieży i dorosłych. Myślę, że z powodzeniem bo w 80 % osoby które przetrwały pierwsze kilka treningów chodziły później systematycznie. Wypracowałem sobie pewien schemat i w zależności od potrzeb modyfikowałem go np. jak wprowadzałem nową technikę była ona stosowana podczas ćwiczeń z partnerem itp. Ale nie o tym ma być ten temat.
Chodzi o taką, rzecz że od swojego senseia "dostałem" drugą grupę początkujących: dzieci i tu zaczyna się problem.
W przypadku młodzieży i dorosłych, każdy z nich wie (mam nadzieję ) po co przychodzi na treningi natomiast z dziećmi nie jest to takie jednoznaczne.
Boję się, że dzieci szybko zniechęcą się i przestaną przychodzić na treningi.
Próbuję trochę uatrakcyjniać trening: jak tylko widzę, że dzieciaki są niespokojne zmieniam ćwiczenia, ale nie wiem czy w dobrym kierunku idę bo nie stacza mi czasu na powtarzanie technik.
A bez tego nie mogę wprowadzać ciekawszych elementów treningów dla dzieci czyli elementów kumite bo albo się pozabijają albo sobie zrobią krzywdę.
Czy może ktoś ma jakieś sprawdzone pomysły na trening z dziećmi tak aby były one ciekawe dla dzieciaków, a równocześnie można było uczyć technik karate.
Bardzo będę wdzięczny z pomysły ćwiczeń, które pozwolą mi uatrakcyjnić treningi.
osu
mr1234
Napisano Ponad rok temu
...Czy może ktoś ma jakieś sprawdzone pomysły na trening z dziećmi tak aby były one ciekawe dla dzieciaków, a równocześnie można było uczyć technik karate.
Bardzo będę wdzięczny z pomysły ćwiczeń, które pozwolą mi uatrakcyjnić treningi...
Nie podam konkretnych ćwiczeń, ale kilka spostrzeżeń.
W przypadku dzieci budowa ciała jest delikatna, a zdolność do dłuższej koncentracji uwagi posiadają tylko nieliczni. W związku z tym by trening przynosił korzyści dla ćwiczących musi być wypełniony dużą ilością gier i zabaw. Na sali powinna panować miła atmosfera (co nie znaczy, że trening ma być pozbawiony dyscypliny). Dzieci nie mogą odczuwać znużenia, a przeplatanie treningu ćwiczeniami karate, różnego rodzaju grami i ćwiczeniami ogólnorozwojowymi sprawi, że z treningów będą zadowolone dzieci, ich rodzice i trener.
Na koniec: ważne by elementy zabawy nie stanowiły oddzielnego bloku, a były przeplatane z elementami karate.
Np. w trakcie ćwiczenia kata w grupie dziecięcej większe efekty przyniesie schemat:
- 1-2 powtórzenia kata
- berek 3 minuty
- 1-2 powtórzenia kata
- gra w łapki
- 1-2 powtórzenia kata
- siłowanie w parach
niż:
- 3-6 powtórzenia kata
- berek 3 minuty
- siłowanie w parach
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Miekkie i mocne Gi
- Ponad rok temu
-
MISTRZOSTWA EUROPY KYOKUSHIN W KATEGORII OPEN WARSZAWA 2004
- Ponad rok temu
-
u kogo cwiczyc Zurzycki , Kilarski, Kubuska ?
- Ponad rok temu
-
Karate w Katowicach na AWF-ie
- Ponad rok temu
-
Kyokushin "Kancho" Shokei Matsui HL
- Ponad rok temu
-
Kyokushin-kan vs Sanda
- Ponad rok temu
-
Japoński