Szlifierki taśmowe... zacznijmy jeszcze raz.
Napisano Ponad rok temu
System naciągu rozumiem, nie wiem natomiast jak odbywa się przesuwanie taśmy aby lekko wystawała z jednej lub z drugiej strony rolki... :roll:
Napisano Ponad rok temu
mechanizm do regulacji tasmy polega na tym ze oś rolki napinajacej musi być idealnie równoległa do ośi rolki napędowej. jako ze bardzo trudno było by uzyskac taki efekt mocujac ją na stałe- stosuje sie ruchomą ośke. dokładniej to zobaczysz sobie na zdjeciu który zapodał wczesniej seiken
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
No chyba, że złapałem jakąś pomroczność jasną i czegoś nie widze... :roll: :wink:
Napisano Ponad rok temu
os raolki koloru niebieskiego ma wywiercony otwór w polowie długosci. w nim jest sruba ktora powoduje ze mozna tym pokrętłem odchylac kólko napinające do przodu lub tyłu.
łapiesz?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Raczej nie ma sensu inwestować w profesjonalny i skomplikowany sprzęt na początek. Szlifierka na zdjęciu kosztóje coś ok 450 PLN Ma 370 W (zapewniam że to wystarczy to takiej pracy/zabawy jaką prawie wszyscy macie na myśli). Nawet jeżeli by miała ograniczenie czasu ciągłej pracy do ok 45-60min to i tak w pełni wystarczy.
Pozdrawiam
mlodyraduh
Ps Dokładniejsze dane to :
Napięcie 230V
Moc przyłączeniowa 370W
Ilość obrotów 1450 min
Prędkość taśmy 275m/min
Średnica taśmy(powinno być tarczy) 150mm
Wymiar taśmy 100x915
Kąt nastawienia 0-45
Masa 17 kg
Ps 2: Postaram się jeszcze coś o niej dodać (jak znajdę katalog)
Ps 3 Prawie zapomniałem producent to firma PROMA
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
te gladkie do wykanczajacej, solniej biora
Napisano Ponad rok temu
Sorry ze odgrzewam stary temat Mam zamiar skonstruowac swoja szlifierke.. mogli byscie zarzucic fotki swoich sprzetow? Tych zrobionych samemu? Temat sie urwal, a ciekawi mnie czy cos z tego wyszlo. Pozdrawiam.
renegade
Napisano Ponad rok temu
koło ma 297mm średnicy i 80 szer. , wał do niego 70mm przestraszony (jeden ciul mi tak doradził i niestety go posłuchałem).
jako rolki napinacza zastosuję rolki z wózków paletowych - fi 80 albo 90 (nie pamietam) i szerokości 90 mm.
Rolki z beżnią gumową, koło z poliuretanową.
rolki - koszt jednej razem z łozyskami i ośką - 50 PLN nowe
kółko - 200 na dzieńdobry + "odchudzenie ok. 100 PLN
Oprawy łożyskowe na wał + wał + koła na pas klinowy do napedu .... około 1100 PLN
Narazie wydałem około 1500.....(wypłata)
Silniki - na allegro regularnie pojawia się kolo - co handluje używanymi.
3kW/400V około 250 PLN. sterowanie , kable wtyczki huje muje inne - trza doliczyc ze 200.
+ praca ślusarza nad stojakiem... i tak się nazbiera pewnie z 2200~2500 czyli min 650$ we złocie.
ale jak mi sie uda nie umrzec wcześniej, to z szyn kolejowych bede neck najfy robił.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ewidentnie reczna, ale tasmowa. Jakby tylko dalo sie odwrocic tasma do gory, to... hmm...
No i BOSH - moze nie jakas wypasiona firma, ale zawsze cos.
Napisano Ponad rok temu
2500 ?? no a na forum jest ktoś kto sprzedaje gotowe i sprawdzone o połowe taniej
Który to? :twisted:
A poważnie - dawaj jakieś namiary - nie kojarzę coby w aukcjach ktoś szlifierke oferował.
Napisano Ponad rok temu
Hmm... a co z wersja "kieszonkowa"? Znaczy sie - przenosna. Buszujac po Allegro znalazlem cos takiego:
Ewidentnie reczna, ale tasmowa. Jakby tylko dalo sie odwrocic tasma do gory, to... hmm...
Ja bawilem sie do tej pory na czyms takim...od biedy wystarczy, ale gdybys chcial zrobic szlif wklesly to zapomnij. walek ma bardzo mala srednice. a tak ogolnie to dla malo wymagajacych wystarczy.
Napisano Ponad rok temu
bez przesady, chyba że lubicie kombinować jak koń pod góręHmm... a co z wersja "kieszonkowa"? Znaczy sie - przenosna. Buszujac po Allegro znalazlem cos takiego:
Ja bawilem sie do tej pory na czyms takim...od biedy wystarczy, ale gdybys chcial zrobic szlif wklesly to zapomnij. walek ma bardzo mala srednice. a tak ogolnie to dla malo wymagajacych wystarczy.
może za 450 kupić coś myślę znacznie lepszego:
jest też tu:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników].
Jakbym miał stałe miejsce żeby to postawić to już dawno bym nabył... Chyba że macie ten sam problem...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Szlifierka kombi BPK - 2075/400, cena brutto 3 990 PLN
# Napięcie 400V
# Moc 3000 W
# Prędk. taśmy 1 800 m/min
# Wymiar taśmy 75 x 2000 mm
# Poprzeczny posuw taśmy - nie
# Wymiar płaszczyzny czołowej 135 x 65 mm
# Masa 90 kg
Pietros - jeśli chodziło Ci o to - to się zgadzam w 100% :wink:
...właściwie to nie powinienem się wypowiadać, bo każdy robi jak woli, ale prawda taka jest:
- pasjonujemy sie nożami - tymi porządnymi zazwyczaj
- te porządne zazwyczaj kosztują parę dolców
-... narzędzia też muszą kosztować
- jeśli któryś z nas chce sam się zająć w pewnym momencie nożoróbstwem to już tylko od niego zależy jak poważnie do tego podejdzie.
- jeśli ogólny zachwyt wśród pasjonatów wzbudza "zapas mocy " w nożu , to w moim przypadku o erekcje przyprawia mnie zapas mocy szlifierki
fajnie jest pobawić się na szlifierce o mocy 370W ale komfortu pracy to na tym ni ma
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Narzedzia domowej roboty
- Ponad rok temu
-
Pytanie - hartowanie w Warszawie
- Ponad rok temu