De Alba System
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Proponuję uważnie przyjrzeć się treningom, pokazom technik i "filmom sensacyjnym" takie jak akcje na schodach, a potem zestawić je ze sparringami - tymi w ochraniaczach.
Jak dla mnie to najpierw chłopcy pokazali "magiczne" akcje, a potem jak przyszło co do czego to się normalnie rżnęli atrapami tak samo jak ludzie z którymi miałem okazję sparować. Dać człowiekowi co ma minimalne choćby doświadczenie w stylach uderzanych atrapę do ręki, wytłumaczyć w 15 minut o co chodzi i którym końcem trzeba dziabnąć, oraz na co zwrócić uwagę - i po godzinnym treningu robi na sparingach to samo co panowie z De Alba.
Nie mogę się oprzeć pewnej analogii - De Alba i szkoły "tradycyjnego kung fu" w Polsce. Trening "tradycyjny", formy, pozycje, techniki, medytacje, jednoczenie się z kosmosem, śmiertelne ciosy, magiczne punkty, a potem przychodzi trening walki i wszyscy i tak robią kick-boxing.
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
I nie pomoga tu zadne umiejetnosci chyba ze ktos ma "laser w oczach i lapach" .
Oczywiscie byl to film reklamowy i ciezko jakos przywiazywac wieksza wage do pokazanych tutaj ruchow.
Nie znam systemu i nie chce wyrazac jakis bardziej zdecydowanych opinii. Mysle ze cos na temat DeAlba moglby powiedziec Braingame, lub ludzie u niego cwiczacy poniewaz oni maja z tym kontakt w realu...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
Co do Pana M. de Alba... miałem przyjemność brać udział w seminarium poświęconemu samoobronie/walce nożem. Miało ono miejsce w Warszawie jakieś 1,5 roku temu. Musze przyznać że umiejętności M. de Alby są naprawdę spore [IMHO], aby ocenić metody walki nożem obecne w HwaRangDo należałoby z nim troche poćwiczyc. Te "filmiki" to krótkie reklamówki jego kaset szkoleniowych... nie popadajmy w paranoje i nie oceniajmy systemu na podstawie kilkuminutowych teledysków
pozdrawiam wszystkich
Tomek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Aikuchi...
- Ponad rok temu
-
Bokken - jakie sztuki walki?
- Ponad rok temu
-
Długość teleskopu
- Ponad rok temu
-
strzelnice
- Ponad rok temu
-
szkoleniowki Vasiliev, Vunak, Cucci - co lepsze?
- Ponad rok temu
-
chcecie spróbować Jodo?!?!
- Ponad rok temu
-
Drewno na bron
- Ponad rok temu
-
...nunchaku
- Ponad rok temu
-
less lethal