Kto jest założycielem Bjj?
Napisano Ponad rok temu
Myślałem że Helio a tu ktoś mi mówi że Karlos a nawet Maeda ? Więc ostatecznie kto?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gjj znane szerzej jako Bjj jest przypisywane rodzinie Gracie. Ta rodzina wskazuje Helio Gracie jako zalozyciela tego stylu.
Wiec o czym my tutaj mowimy :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A więc zamieszania nie robię bo ono już jest. ; - )
Napisano Ponad rok temu
P-CHAN- uwazasz ze Rorion falszuje fakty?
Napisano Ponad rok temu
And Rorion? How is your relationship with him nowadays?
C.G. (...)He even said that my dad was just a fucking assistant of his and that it was Helio Gracie who brought Jiu-Jitsu to Brazil. Lies over lies! When I found out, I was so mad!
to o rorionie
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Hast pyta o czym teraz mówimy. To ja odpowiadam że chce się dowiedzieć czemu jak czytam artykuły o genezie Bjj to raz jako założyciela wymienia się Karlosa raz Helio. P-Chan uważa że to Rorion fałszuje fakty.
A więc zamieszania nie robię bo ono już jest. ; - )
Ja nie widze zamieszania. Jedyne co widze to wypowiedzi Carlsona ktore sa jak zwykle kontrowersyjne.
Wiec moze usystematyzuje.
Carlsonowi przypisuje sie iz to on rozpoczol tradycje JJ w rodzinie Gracie. Zalozycielem Gracie Jiu Jitsu zatem bedzie Carlson. Jednakze JJ Carlsona w niczym nie odbiegalo od Japonskiego JJ (Kodokan Judo) gdyz on uczyl sie od Maedy a niewiele zmienial. Nie mowie nic o "dodatkach" jakich Carlson sie uczyl.
Prawdziwa rewolucje w stylu dokonal dopiero Helio. Za jego sprawa GJJ przyjelo nowy kierunek znany do dzis, a Bjj ma forme rozpoznawana przez kazdego (dominujacy parter).
Swoje pietno na Bjj odcisnelo naprawde wiele osob. Te 2 jednak najbardziej. Bez Carlsona nie bylo by Gjj wogule, bez Helia, Bjj bylo by kolejna szkola Japonskiego JJ (wszystko i nic)
Dlatego kto jest tworca Bjj odpowiadam bez zastanowienia: Helio.
Gdyby byc ortodoksyjny to za tworce Gjj trzeba by obrac Maede, a w zasadzie jego nauczyciela, czyli Kano.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie powiedzieliscie tylko "ktos jeden powiedzial"
jezu. Tyle zamieszania o nic
Napisano Ponad rok temu
helio rulezzzz...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A więc nie można powiedzieć że jedynym ojcem STYLU Bjj jest Helio?
Napisano Ponad rok temu
Hast mylisz Carlsona z Carlosem czyli syna z ojcem
Osob na pewno nie myle. Co najwyzej pisownie :wink:
Napisano Ponad rok temu
ja stawiam na Maede również..on pierwszy nieco miksował i tak powstał GJJ(BJJ)Bjj zapoczątkował Maeda i nie było to dziełem przypadku ale tego że ponoć sprawdzał najskuteczniejsze techniki jj i judo na silniejszych i większych przeciwnikach.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
2nd IGJJF Tournament (zdjecia)
- Ponad rok temu
-
Macaco wins Givanildo at BJJ Máster
- Ponad rok temu
-
Cz jest BJJ w Zabrzu?
- Ponad rok temu