Trzeci Turniej w Ne-waza Ju-jutsu - X 2004
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Do roku lub dwoch cwiczenia - beda poczatkujacy - powyzej zaawansowani.
Ćwiczenia czego?
Jakiegokolwiek stylu
Inaczej doszlo by do tego ze karateka z 20 letnim stazem startowal by z osoba ktora zaczela cwiczyc pol roku temu.
Napisano Ponad rok temu
W tate_shiho_gatame obie dlonie moga spoczywac spokojnie na macie :wink:
Jak obie spoczywaja bez trzymania za glowe czy fraki to juz nie jest tate-shiho-gatame
Napisano Ponad rok temu
Przejscie do zadnego trzymania nie jest punktowane. Dopiero czas w czasie ktorego mamy pod kontrola przeciwnika
z tych przepisów wynika że jest punktowane (zresztą tak było rok temu), albo ja czegoś nie rozumiem :wink:
Napisano Ponad rok temu
Przejscie do zadnego trzymania nie jest punktowane. Dopiero czas w czasie ktorego mamy pod kontrola przeciwnika
z tych przepisów wynika że jest punktowane (zresztą tak było rok temu), albo ja czegoś nie rozumiem :wink:
Przeciez punkty dostajesz od momentu w ktorym sedzia oglosi trzymanie, za samo wskocznie na 2 sek do bocznej punktow nie dostaniesz ;-)
Chodzi de facto o maly szczegol w postaci czasu jaki sie w bocznej spedzi czy w dosiadzie ;-)
Zreszta specjalnie w regulamie odnosnie trzymania nie ma slowem jaka to pozycja czy trzymanie. Nie wazne jak. Wazne ze przecywnik sie nie rusza i jest na plecach. A jak zawodnik go trzyma to naprawde nie jest isotne. (chyba ze majstruje cos przy nogach)
Napisano Ponad rok temu
Jakiegokolwiek stylu
Inaczej doszlo by do tego ze karateka z 20 letnim stazem startowal by z osoba ktora zaczela cwiczyc pol roku temu.
Powaznie jakiegokolwiek?
To jak ktos trenuje np 20 lat kyoka i pol roku judo to musi startowac w zaawansowanych?Przeciez te 20 lat kyoka i tak mu nic nie pomoze. :roll:
Napisano Ponad rok temu
Powaznie jakiegokolwiek?
To jak ktos trenuje np 20 lat kyoka i pol roku judo to musi startowac w zaawansowanych?Przeciez te 20 lat kyoka i tak mu nic nie pomoze. :roll:
Zycze Ci zebyc sie kiedys nie zdziwil i zeby wyraz zdziwienia nie zamarl na twarzy 8)
i nie "MUSI" startowac ale "MOŻE" - to jego wybor ale z osobami ktore cwicza pare miesiecy nie moze startowac.
Napisano Ponad rok temu
Z tego co wiem to walka zaczyna sie w tym turnieju z kolan wiec oprocz przygotowania fizycznego (do ktorego nie trzeba trenowac sw) koyokushin nic tu nie wnosi.
Ps.Kyokushin to oczywiscie tylko przyklad stylu czysto udezanego.
Napisano Ponad rok temu
Martius, chyba mnie zle zrozumiales.Ja mam wielki szacunek do kyokushin, jednak jakby nie patrzec to jest to styl udezany,wiec chyba mi nie powiesz ze zawiera newaza i chwyty.
Z tego co wiem to walka zaczyna sie w tym turnieju z kolan wiec oprocz przygotowania fizycznego (do ktorego nie trzeba trenowac sw) koyokushin nic tu nie wnosi.
Ps.Kyokushin to oczywiscie tylko przyklad stylu czysto udezanego.
Turniej zaczyna sie w stojce dopiero nastepne akcje od pozycji zazem.
Nie znam osoby ktora z dluzszym stazem w sztukach walki nie uzupelnia swojego stylu o elementy z innych styli. Czyli karatecy o rzuty i parter a judocy o uderzenia.
Wiadomo ze wieksze szanse na zwyciestwo maja osoby specjalizujace sie w czyms niz ktos kto to robi sporadycznie ale motoryka, sila, doswiadczenie, wytrzymalosc i wiele innych czynnikow przemawia za wygrana zawodnika lepiej wycwiczonego ogolnie niz znajacego kilka technik ale nie potrafiacego ich zastosowac a tak jest z osobami ktore cwicza pol roku.
Technika nadrobisz tylko z 10 - 20 % roznicy w wytrzymalosci i sile w szczegolnosci ze aby przyblokowac czyjas akcje wystarcza podstawy walki w parterze wiecej jest potrzebne aby swobodnie w nim walczyc.
Technika np O-soto-gari w judo jest zaporzyczona z karate a zapewniam Cie ze sa tez tam dzwignie typu ude hishiji juji gatame (balacha) - w wiekszosci sekcji na wyzszym poziomie cwiczy sie tez elementy samoobrony opartej na jj.
Osoba cwiczaca chociazby 20 lat plywanie ma wieksze szanse wygrania niz osoba po pol roku treningu - wlasnie na jej rozwiniete warunki fizyczne, motoryke, zwinnosc itp.
Napisano Ponad rok temu
Vandal, kyokushin jest oczywiście bez dwóch zdań stylem uderzanym, ale pewną ilość technik chwytanych akurat zawiera, choć zdaje się minimalną. Spójrz na fotki niżej (sorka za jakość - dysponuję przedpotopową kserówką) - one pochodzą z książki Mass Oyamy:
Tak więc człowiek ćwiczący KK nie jest zupełnie bez pojęcia o szarpaniu (zwłaszcza, że często dokonuje się pewnych zapożyczeń), choć zapewne będzie ono niewielkie. Ale chyba nie w tym rzecz. Po prostu ktoś, kto wiele lat ćwiczy (niech będzie kyokushin), posiada szereg cech niezbędnych w walce: siła, kondycja, szybkość, sprawność, itepe, a także doświadczenie - "otrzaskanie się w walce", wyczucie przeciwnika, toteż może zdobyć dzięki temu przewagę nad kimś, kto będzie miał nawet lepszą technikę, ale za to znacznie mniejszy staż i nie będzie miał tak rozwiniętych wyżej wymienionych cech. Jest to oczywiście moje zdanie.
Turniej ne-waza - to wybitnie zawody dla chwytaczy, ale nie ma przeszkód, by swoich sił próbowali reprezentanci innych stylów :-) . Jednak kryterium zaawansowania powinno być, a o nim przesądza staż treningowy. Nikt nie będzie przeliczał lat stażu w jakimś jednym stylu na okres stażu w jakimś innym, bo byłoby to trochę absurdalne.
A jeśli już nie-chwytacz przegra w tych zawodach z chwytaczem, to chyba nie będzie to dla niego żaden dyshonor. Z resztą te zawody - to nie walka na śmierć i życie, tylko fajna impreza dla tych, którzy mają tą fajną zajawkę i sobie coś ćwiczą
Przy okazji: walka zaczyna się w stójce, natomiast musi przejść do parteru (zobacz: regulamin).
Pozdrawiam,
M.
Napisano Ponad rok temu
Bardzo dobrze,ze organizujecie te zawody i uwzgledniacie poczatkujacych.
Uwazam jednak,ze to troche niesprawiedliwe dla tych ktorzy nie mieli do czynienia z grapplingiem mimo ze trenuja juz dlugo sw i zaczeli sie kulac np. rok temu.
No ale oczywiscie wszystkich sie zadowolic nie da, wiec szacunek dla Was a ja juz sie nie wtracam bo i tak nie wezme udzialu w zawodach,bo to za daleko jak dla mnie.
Martius ale osoba ktora trenuje pol roku moze posiadac rowniez zwinnosc i wytrzymalosc,wiec takie nasze spekulacje do niczego nie doprowadza. :wink:
Co do kyoka,to wiem ze cos tam jest tych technik ale to praktycznie bezuzyteczne w grapplingu.
Ps.nie wiem jak moglem napisac uderzenia przez ż...
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Martius ale osoba ktora trenuje pol roku moze posiadac rowniez zwinnosc i wytrzymalosc,wiec takie nasze spekulacje do niczego nie doprowadza. :wink:
Oczywiscie ze moze - ale osoba ktora solidnie cwiczy jakis sport przez kilka lat na pewno posiada a osoba ktora dopiero co zaczela cwiczyc a wczesniej nawet na WF w szkole nie chodzila a takich tego miec nie bedzie.
Ja osobiscie nie jestem dzieleniem na grupy zaawansowania - bo i tak znajda sie osoby ktore przez kilka lat inne sporty cwiczyly a potem wystartuja w poczatkujacych i beda sie szczycic tym jak to cwiczac 3 miesiace nie mialy problemu w walce
Na pierwszych zawodach zorganizowanych tylko dla poczatkujacych tez wystartowal jeden instruktor - bo on nigdy na zawodach nie startowal i przeciez byl poczatkujacym
TAkie dzielenie na grupy zawsze bedzie kogos krzywdzic a innym edzie na reke
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ostatnio był też chyba podział na stopnie zaawansowania (chyba do 4 kyu początkujący)
Tak, przy czym to skala stopni z judo i z grubsza odpowiada to stażowi treningowemu (choć akurat znam np. osoby, które wiele lat "jadą" na białym pasku i egzaminami w ogóle nie przejawiają zainteresowania, czasem nie ma też możliwości regularnego przystępowania do egzaminów, bo są np. rzadko przeprowadzane).
Pozostaje jednak różnorodność skal w poszczególnych szkołach i sekcjach, toteż kryterium stażu w latach, o czym było wyżej, najlepiej chyba przesądza o grupie zaawansowania.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W jakiej cenie bedzie wjazd dla gapiów?
O ktorej zaczynaja się pierwsze walki ?
Jest moze jakis prowizoryczny grafik imprezy?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
na ulicy Elektronowej 10 ( Żerań )
10:00 - 11:00 waga i weryfikacja zawodnikow,
11:00 - 11:30 losowanie
11:30 rozpoczecie zawodow
Wjazd jest o ile mi wiadomo za darmo, startowe to chyba 10 PLN.
Napisano Ponad rok temu
A co do calych tych kategorii (poczatkujacy/zaawansowani) to fajnie, ze sa bo wiecej radochy bede mial. Z duzo lepszymi fajnie jest powalczyc, ale z zasady (u mnie) walka nie trwa dlugo (w 4 minuty to ja czasem 7 sparingow mam ).
Kurcze, ale bym mial radoche jakbym chociaz jedna walke wygral )))
Ale wtedby bym sie chwalil! :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Kurcze, ale bym mial radoche jakbym chociaz jedna walke wygral )))
Ale wtedby bym sie chwalil! :twisted:
Jak nie bedziesz rak do dzwigni ludziom podawal to moze nie bedzie zle
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ju Jitsu w Toruniu - gdzie?
- Ponad rok temu
-
Nie ujmujac nic stylowi...
- Ponad rok temu
-