"Liść Bluszczu"
Napisano Ponad rok temu
Do rozpoczęcia prac nad nim zainspirowało mnie pewne zdarzenie: będąc akurat w jakimś z centrów handlowych na zakupach z mą Lubą podeszliśmy do stoiska "ogólnomilitarnego". Pooglądałem sobie nożyki no i wpadł mi w oko całkiem zgrabny malutki "No-name'owy" pazurek. Wpadło mi na myśl, że przecież moja Lepsza Połowa nie ma żadnego ostrza, a mogło by się przydać. Tyle tylko, że ten pazur niby ładny, ale dla dziewczyny na szyję...eee chyba nie bardzo.
Koniec końców - jak się nie ma co się lubi, to ....sobie trzeba zrobić żeby się miało.. z tą optymistyczną myślą przystąpiłem do pracy, jej efektem jest ten oto, mój pierwszy, "hand-made" nożyk ozdobny.
Liść Bluszczu
Ostrze - full tang
Materiał ostrza - stal konstrukcyjna
Technologia wykonania - kucie, wycinanie, szlifowanie, wiercenie.
Rękojeść i pochwa - buk obciągany na mokro skórą cielęcą, następnie owijany drutem stalowym
Okucia rękojeści, pochwy oraz jelec - mosiądz
Pierwsze zdjątko z lampą, żeby lepiej było wszystko widać, reszta już bez.
Widok poglądowy
Tak się prezentuje "obnażony"
Tak go będzie widział ktoś kto będzie go miał wbitego w prawe oko, za patrzenie w niedozwolone miejsca... :twisted:
Zbliżenie z góry noża.
A to takie zdjęcia dla informacji odnośnie wymiarów i sposobu noszenia "Listka".
Proszę o komentarze i konstruktywną krytykę (tylko mnie od razu nie bluzgajcie - nie malowałem go srebrnym spray'em...)
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
moze to cos ze mna nie tak?
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ja też nie widzę obrazków i linki mi nie działają, ale jak skopiuję adres do przeglądarki to działa.
Napisano Ponad rok temu
Ladny nozyk szczegolnie podoba mi sie w pochwie ... Ale na ostatnim zdjeciu nie moge go dostrzec, bo cos rozprasza moja uwage :drinking: hyhy
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
moze za bardzo rozpuscily mnie produkcje tlima, jumbo i sabertooth'a?
Napisano Ponad rok temu
nozyk ogolnie ciekawy, ale wybacz okreslenie, na mnie sprawia wrazenie troche "niechlujnego"
moze za bardzo rozpuscily mnie produkcje tlima, jumbo i sabertooth'a?
właśnie! dobrze powiedziane. ale jak na pierwszy nóż... mógłbyś tylko nad nim jescze troche popracować, np. ten drut zamienić na dwa ciensze(moze mosięzne) splecione w linke bardziej regularnie ułozyc(w równych odstępach zawinąć). co do ostrza to można by go doszlifować i zrobić jakąś polerke czy coś w tym stylu.
Ale to tylko moje skromne zdanie... jezeli sie podoba Tobie i jego"nosicielce" to good.
pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
ps. to tylko moje zdanie i wcale nie bierz go pod uwage
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam, Aviator
Napisano Ponad rok temu
a jakie ma niby ten nożyk zaufanie budzić? że urąbie drzewo? To nożyk dla kobiety. Bardzo ładne zdjęcia i bardzo ładnie się ten nożyk prezentuje na szyi. Pochwa i rękojeść tworzą intrygującą całość.
Pozdrawiam, Aviator
o drzewo napewno mi nie chodziło
szlif ostrza jakos mnie nie zacheca do ciecia, jako ozdoba jest ok
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Mimo ran i bólu.......
- Ponad rok temu
-
Wytopki z dymarek