IO Ateny - SZERMIERKA a WALKA NOZEM - powiazania
Napisano Ponad rok temu
floret - pchniecia w tulow
szpada - chniecia w cale cialo
szabla - ciecia (chyba bez pchniec) na tulow i ramiona
Z. Czajkowski w swojej ksiazce "szermierka na szpady" uwaza ze szpada jest najbardziej podobna do prawdziwej (niesportowej) walki... jak za dawnych czasow
dlaczego szermierze maja rozstawione stopy tak, ze gdyby je zsuneli to powstalaby literka "T"? tj. u praworecznego prawa stopa w przod, a lewa pod katem prostym (daszek "T").
moze chodzi o to, zeby maksymalnie odsunac/schowac biodro tylnej nogi? ustawic sie bokiem do przeciwnika i tym zmniejszyc pole trafienia?
oczywiscie szermierze uzywaja tylko broni - nie ma mowy o kopnieciach i pracy wolna reka..
do sparingow szermierczych uzywacie postawy szermierczej - chodzi mi o ustawienie stop - czy brdziej frontalnej?
Roy Floro zaczynal od szermierki - ale o tym to Kenjiro poopowiada - no i prosze - jak dobrze na tym wyszedl
Napisano Ponad rok temu
jak szermierka ma sie do walki nozem? co jest najbardziej podobne?
Ja moge powiedziec, czym sie rozni (moim zdaniem). W szermierce sportowej z tego, co mi wiadomo, zawodnicy poruszaja sie w linii prostej (przod, tyl), a w walce na noze raczej porusza sie po okregu. No ale to takie moje laickie spostrzezenie. ;-)
Pozdro
J.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
Napisano Ponad rok temu
Kenjiro:
co Ty na to? Floro tak zaczynal..
Napisano Ponad rok temu
jak szermierka ma sie do walki nozem? co jest najbardziej podobne?
floret - pchniecia w tulow
szpada - chniecia w cale cialo
szabla - ciecia (chyba bez pchniec) na tulow i ramiona
szpada jest najwszechstronniejsza ze względu na najmniej skomplikowane przepisy i największe pole trafienia.
oczywiste jest, że kiedy walczy się na punkty, minimalizacja pola trafienia jest istotna, natomiast po jakimś czasie każdy z szermierzy wyrabia sobie swój specyficzny sposób chodzenia i rzadko jest to klasyczne T.dlaczego szermierze maja rozstawione stopy tak, ze gdyby je zsuneli to powstalaby literka "T"? tj. u praworecznego prawa stopa w przod, a lewa pod katem prostym (daszek "T").
moze chodzi o to, zeby maksymalnie odsunac/schowac biodro tylnej nogi? ustawic sie bokiem do przeciwnika i tym zmniejszyc pole trafienia?
oczywiscie szermierze uzywaja tylko broni - nie ma mowy o kopnieciach i pracy wolna reka..
Łapanie ręką za ostrze jest zabronione, jednak podczas sparingów parowania zdarzają się dość często.
do sparingow szermierczych uzywacie postawy szermierczej - chodzi mi o ustawienie stop - czy brdziej frontalnej?
Roy Floro zaczynal od szermierki - ale o tym to Kenjiro poopowiada - no i prosze - jak dobrze na tym wyszedl
bardziej frontalnej, jest wygodniejsza przy poruszaniu się. zalety szermierki leża w nauce trzymania dystansu, cwiczenia takich atrybutow jak refleks czy szybkość, jesli to wszystko ma sie opanowane na niezłym poziomi, ma sie juz bardzo duże plusy na starcie.
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
Kenjiro:
co Ty na to? Floro tak zaczynal..
A ja na to jak na latooo....
Ja tam sie nie znam... :-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
K A S T E T
- Ponad rok temu
-
dziś w tvp
- Ponad rok temu
-
Gdy przeciwnik ma nóż...
- Ponad rok temu
-
ciekawa rzecz- Rekawice BHI do walki nozem
- Ponad rok temu
-
problem
- Ponad rok temu
-
walka nozem
- Ponad rok temu
-
Motylek - jak "machać" ?
- Ponad rok temu
-
Kama - poszukiwana instrukcja użytkowania :)
- Ponad rok temu
-
Kerambit czy Gunting ?
- Ponad rok temu
-
Seminarium we Wrocławiu
- Ponad rok temu