Kerambit czy Gunting ?
Napisano Ponad rok temu
ja to chyba użyłem w takim sensie jak sie np skacze do wody na główke z 40m z nadzieję ze sie nie połamie i sie mówi w duchu do siebie "ej, nie powinno mi sie nic stac" a nie w znaczeniu że cośpowinno być tkaie a nie inne, bo to słuszne.
ja sie nie będę sprzeczał co do tego jak to w praktyce jest, bo szczerze powiedzawszy nie mam na jakej podstawie cokolwiek twierdzić. nawet może bym sie skłaniał do stwierdzenia że rzeczywiście nóż w sądzie od razu śmierdzi zbójem, taka mentalność.
Napisano Ponad rok temu
nie daj sie złapać!
ciekaw jestem czy teraz też tak będzie. zaznaczam że nigdzie nie zarwarłem jakiejś ukrytej wzgardy dla takiego podejścia jak wyżej (ale aprobaty też nie).
Napisano Ponad rok temu
juz bylo chyba o mechanice ciecia pazurami
Napisano Ponad rok temu
ciekawe - bo mi sie wydaje ze to wynalazek indyjsko malajski chyba jest - stary na dodatek i majacy niepodwazalne zalety jako narzedzie szybkiego i skutecznego mordu/obrony w oparciu o ataki na punkty witalne - o ktorych sam pisales ............marketingowy trick na cos nowego - moze tak - jednak ksztalt tego ostrza do mnie konkretnie przemawia bardziej niz prostego ..........
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W RFN ogolnie nie wolno posiadac pushdaggerow - jesli przy przypadkowej kontroli policja znajdzie przy Tobie nawet noz-piesciak do skorowania, a nie jestes kusnierzem, albo mysliwym i nie masz na niego pozwolenia, to dowala Ci przynajmniej grzywne.
A jak sprawa wyglada z nozem w samochodzie? Bo w moim autku jezdzi sobie (glownie w gabazniku) stary noz wz. 56, czyli calkiem spory. Zostawiac go w garazu jak sie do Giermanii wybieram?
Napisano Ponad rok temu
Jesli ofkors nikogo tym nie podziurawisz
Napisano Ponad rok temu
Dlatego też piszemy, że teraźniejsze wykorzystanie kerambitu jako broni jest wymysłem marketingowców, którym spodobał się taktyczny i groźny wygląd pazurków.
ponadto twierdzenie, że bear claw na przykład, jest lepszym narzędziem mordu niż inne noze 9nie poparte dowodami czy praktyka) jest dość...kontrowersyjne. Wydaje mi się, że moim Spyderco Police zadam bardziej destrukcyjne pchnięcia niż Bear clawem. Jeśli chodzi o cięcia - owszem, rzecz jest kontrowersyjna. jednak zasadniczo skłaniałbym się ku twierdzeniu, że pazurkami nie potniesz zbyt glęboko. Prostym nożem składanym - tak. W kontekście zimy - stawiam na Spyderco Police, Military itp., a nie krótki ostrze kerambitu. Cięcie papieru czy dykty (jak sam napisałeś) idzie pazurkom z pewnością znakomicie...Tylko, co z tego?
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
A widziales kiedys Strider Tarani Kerambit?Dlatego też piszemy, że teraźniejsze wykorzystanie kerambitu jako broni jest wymysłem marketingowców, którym spodobał się taktyczny i groźny wygląd pazurków.
Napisano Ponad rok temu
Nie..A powinienem?A widziales kiedys Strider Tarani Kerambit?Dlatego też piszemy, że teraźniejsze wykorzystanie kerambitu jako broni jest wymysłem marketingowców, którym spodobał się taktyczny i groźny wygląd pazurków.
Na serio, troszkę nie załapałem, możesz wyjaśnić?
Napisano Ponad rok temu
Powinienes.Nie..A powinienem?
Zobacz to sobie i zalapiesz od razu
Napisano Ponad rok temu
wrzuciłem w google, nie znalazłem nic ciekawego. Jedynie na jakieś aukcji Kerambit Tarani. Nic specjalnego, trochę bardziej zadziorny, ale nie widzę jakichś piorunujących zalet...Powinienes.Nie..A powinienem?
Zobacz to sobie i zalapiesz od razu
Może zarzucisz fotki jakieś, jak masz?
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
Awatar Swingline (pozdrawiam ).wrzuciłem w google, nie znalazłem nic ciekawego. Jedynie na jakieś aukcji Kerambit Tarani. Nic specjalnego, trochę bardziej zadziorny, ale nie widzę jakichś piorunujących zalet...
Może zarzucisz fotki jakieś, jak masz?
Kiedys mi przypomnial, ze kerambit to nie tylko dwucalowe "pazurki" - a powinienem pamietac, bo jeden moj dobry znajomy bez tego, o czym Ci wspomnialem, z domu nie wychodzi.
"Nic specjalnego"?
Cztery cale zaostrzone obustronnie? 8O
Jaj se nie rob, junger Mann...
Napisano Ponad rok temu
Of kors, że są wyjątki. ale z drugiej strony masz CUDĘ Maxx z 7 calowym ostrzem..I co jest skuteczniejsze? :twisted:
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
Heee...?OK, może po prostu nie ten nóż widziałem.
Of kors, że są wyjątki. ale z drugiej strony masz CUDĘ Maxx z 7 calowym ostrzem..I co jest skuteczniejsze? :twisted:
A Zweihänder?
Co Ty mi tu z kurami wyjezdzasz, jak jest mowa o kaczkach?
Napisales - dla przypomnienia, bo dlatego w ogole sie odezwalem:
Dlatego też piszemy, że teraźniejsze wykorzystanie kerambitu jako broni jest wymysłem marketingowców, którym spodobał się taktyczny i groźny wygląd pazurków.
Napisalem wiec tylko, ze niekoniecznie i nie we wszystkich przypadkach. I tyle.
Co do tego ma 7-calowy "zwykly" noz? A "skuteczny" bedzie i srubokret, byles sobie nim odpowiednio dlugo z sensem pocwiczyl.
Ten moj znajomy zreszta najprawdopodobniej swoim Taranim by pocial nas obu naraz, nawet, gdybysmy mieli i 9-calowe MAXXy.
Napisano Ponad rok temu
Z tą Cudą chodziło mnie o to, że są wyjątki po stronie kerambitów, ale są jeszcze lepsze wyjątki po stronie noży. No dobra..nie lepsze. Ale równie dobre.
A tak BTW. co to jest Guntng?
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
A gunting? Googla nie masz? Albo moze zajrzyj do jakiegos onlineshopu do dzialu Spyderco. Nie wiem, czy na swojej stronie beda to mieli, bo go wlasnie wycofali z produkcji.
Napisano Ponad rok temu
Drzizzusss, smoku, ale Ty maruda jestes...
Taki już mój urok
A gunting? Googla nie masz? Albo moze zajrzyj do jakiegos onlineshopu do dzialu Spyderco. Nie wiem, czy na swojej stronie beda to mieli, bo go wlasnie wycofali z produkcji.
OK, znalazlem Spyderco, ba, nawet w opisie Blade Show Pitera jest wzmianka. Tyle, że dalej nie wiem jak tego używać...tzn. do czego ma służyć to rozbudowane "coś" nad otworem...
Dlatego prosiłem o pomoc Ciebie, a nie google.
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
Ale ta dzisiejsza mlodziez leniwa :nie:Tyle, że dalej nie wiem jak tego używać...tzn. do czego ma służyć to rozbudowane "coś" nad otworem...
Dlatego prosiłem o pomoc Ciebie, a nie google.
Wyobraz sobie, ze trzymasz zamkniety noz w zacisnietej piesci w ten sposob, ze Ci ten smieszny "rozbudowany cos" wystaje spomiedzy palcow, np. wskazujacego i srodkowego.
Mozesz sobie tez obejrzec ta stronke, jesli jeszcze nei widziales:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
I w dalszym ciagu polecam googla - troche mozna znalezc opisow na ten temat
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Seminarium we Wrocławiu
- Ponad rok temu
-
Kierowca zabił pasażera nożem sprężynowym
- Ponad rok temu