wiesci z kuzni i warsztatu - Todmacher und Meinemesser
Napisano Ponad rok temu
moze na poczatek Todmacher (ale dzika nazwa). jest to sztylet robiony dla kolegi, poprosil mnie zebym zrobil mu sztylet z preta zbrojeniowego (uprzedzilem ze to troche dziadowska stal jak na noze ale powiedzial ze wie co robi i chce noz z tej stali). noz ma dlugosc 21 cm, rekojesc chcialem zrobic z okladzin jakiegos egzotycznego drewna (iroko lub mahon) ale jedna dziure jakims cudem wycialem nie centrycznie i pomysl okladzin poszedl w cholere. rekojesc uwinalem z aluminium, ktore podszliwowalem.
drugi noz to Meinemesser - noz utylitarny. moj poprzedni noz "do lasu" i "we wszelkie inne miejsca" przestal mnie zadowalac pod wzgledem jakosci stali (zbrojeniowka...) wiec zrobilem ten noz.
wykuty ze starego pilnika do metalu (NC6?), monolityczny (lubie moc wbijac noz mlotkiem/kamieniem/czyms ciezkim w rozne przedmioty), gruby kawal stali (wytrzymaly na lamanie), ciezki (rabanie itp).
rekojesc nacinana tak zeby bylo trochu przeciwslizgowego. niestety jak robilem wyciecia to oczywiscie chcialem szybko i wzialem gumowke. pomimo narysowanych i powymierzanych linii oczywiscie musialem sie pierdalnac i na grzbiecie naciecia sie nie lacza (widac na zdjeciach). jeszcze nie wiem co z tym zrobic - czy w ogole cos z tym robic, czy moze miec tylko nauczke na przyszlosc.
btw zdjecia byly robione kolorowe a wygladaja jak czern-biel...
pzdr
gul
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Albo wrzuc przez
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
wrzucam na jeden z tych co podales.
obdywa noze:
Meinemesser:
Todmacher:
sory za bledy ale to nie moja wina tylko starzakow
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Meinemesser jest zajebisty, taki pierwotny... wogóle to marzy mi się wyłupać jaki nożyk z kamienia... Co do nacięć to możesz zeszlifować nacięnia z góry i dołu rękojeści, tylko po co?
naciec juz nie bede rusza - skopie pewnie wtedy do reszty.
a nozyk z kamienia, hehehehe ja juz sobie przytachalem do chaty ladne krzemienie z mysla o wyrzezbieniu w nim noza
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W takim razie zapraszam do obejrzenia jak sie robi noze krzemienne. Najlepsze sa pozniej cenyJak cuś Ci wyjdzie z tych krzemieni to zapodaj fotki...
Napisano Ponad rok temu
W takim razie zapraszam do obejrzenia jak sie robi noze krzemienne. Najlepsze sa pozniej cenyJak cuś Ci wyjdzie z tych krzemieni to zapodaj fotki...
ceny fakt, zaskakujace. ale ja mam inna koncepcje robienia noza z krzemienia. nie tak jak ten koles - metoda tradycyjna - oblupujac drugim kamieniem. ja oczywiscie siegne po gumowke (a jakze) :twisted:
tarcze do ciecia betonu mam wiec jak tylko nadarzy sie okazja to atakuje krzemien.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja krzemienie na noze zebralem na plazy na wyspie Rugia a konkretniej w Sassnitz. cala masa tam tego lezy, wybralem te duze i w miare mozliwosci takie zeby najmniej obrobki bylo. kilka sie znalazlo.
ja mam obecnie idee zrobienia noza wspolczesnego (przyszlosc) z materialow kojarzonych raczej z epoka kamienia lupanego (przeszlosc).
przyszlosc w przeszlosci - przeszlosc w przyszlosci
Napisano Ponad rok temu
Popros Fiodora o dostep do privow. Z taka reka do nozy privy cisie przydadza.(ja nie moge privow niestety).
Napisano Ponad rok temu
ale Fiodora poprosze.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
jak dobrze rozpuszczać wosk w terpentynie?
- Ponad rok temu
-
jak kuc NC11LV?
- Ponad rok temu
-
Dagorn customs
- Ponad rok temu
-
charakterystyki stali
- Ponad rok temu
-
Nunchaku
- Ponad rok temu
-
Do znawców stali...
- Ponad rok temu
-
do kowali
- Ponad rok temu
-
różnice między 1095,d2,sr-101
- Ponad rok temu
-
czy odpuszczenie stali może ją zniszczyć?
- Ponad rok temu
-
Próba iskrowa i mała prośba.
- Ponad rok temu