Noz dla szefa.....
Napisano Ponad rok temu
kurde bele, jade do kuzni jak najszybciej.
Napisano Ponad rok temu
natomiast z konstruktywnej krytyki, to nie czepiałbym się rękojeści co bardziej tego fałszywego ostrza... jakoś nie rozumiem dlaczego ono jest tak "daleko" schodzące... ? ale szlif b.ładny, piękna polerka! Czy rękojeść jedynie pinowałeś, czy też kleiłeś?
pozdrawiam i naprawdę gratuluję! :peace:
Saber
Napisano Ponad rok temu
Te kilka dni pracy dały niezły efekt.
Napisano Ponad rok temu
naprawde masz talent w rekach...
Napisano Ponad rok temu
Rekojesc jest na wkrecane corby's i oczywiscie na zywice.
Tlim tu masz zdjecia i pare slow komentarza :
Moje malestwo ma regulowane obroty od 1750 do 4000 i 1/2 HP.
Jak widac mozna na tym zrobic wszystko , rolka z przodu , flat z gory i wolny belt z dolu do wszelkiego rodzaju profili.Calosc mozna postawic pionowo lub skosnie , jak kto lubi.Zmiana tasmy to tylko pchniecie ramienia ( 5 sec).Z boku 8 " palska szlifierka , mam to tego tez mala podstawke.Najbardziej mi brakuje solidnego work rest do rolki , kombinuje z klocow i zaciskow ale to chujuwka. Za te pieniadze ktore zaplacilem ma u mnie 4+ , czas jednak na cos lepszego i wiekszego.
Uzywam dobrych beltow ,wiec tak bardzo sie nie zuzywaja , zakupilem tez gume do czyszczenia ( co rzeczywiscie przedluza zywotnosc tasmy 3 razy)
W tym nozu zaczolem od 50 zirconia , tasmy te bardzo dobrze zbieraja , nie zuzywaja sie i nie grzeja materialu ( jak zwykle) , nastepnie 120 , i ta zajechalem ,pozniej 220 , 400 , 600.
Zajechalem tez na tym cholernym drzewie jedna 100. Generalnie zuzywam 1 1/2 belta na noz.zamuwile trizacki , zobaczymy jak to dziala
Napisano Ponad rok temu
może i masz rację, ale akurat także robiłem noż z false edge i nie za bardzo mi pasuje tak daleko schodzące... ot,co!
noż naprawdę ok, choć jakbyś mógł mi wytłumaczyć swoje określenie - corby's, bo słowo żywica rozumiem
Napisano Ponad rok temu
Seiken powiedz jeszcze gdzie takie cudo można kupić i za ile, oraz coś więcej o tej gumie bo pierwszy raz słysze o czymś takim a widzę że przydatne to
Napisano Ponad rok temu
Corbys , to poprostu pewien rodzaj pinow , sa jeden ma srubke drugi ma..dziure , maja sa tez frezowane , tak ze ten frez sciska okaldziny przy skreceniu.Shit , jak chcesz to zrobie zdjecie , ciezko to tlumaczyc.
Napisano Ponad rok temu
Jak widac sa tez z 8" rolka i cena calkiem przyzwoita .
Guma , wyglada jak podeszwa od MArtensa , u mnie mozna to kupic w kazdy wiekszym sklepie z nazedziami , maja to tez wszystkie sklepy z knife supply , cena to gora 10 $ ( wielkosc duzej kostki mydla) , a naprawde mozna sporo zaoszczedziec.
Napisano Ponad rok temu
moze ktoś z forumowiczow ma pomysl, gdzie mozna takie cuda kupic w naszym pieknym kraju??
Napisano Ponad rok temu
(co prawda nie do tego sklepu, ale zebys wiedzial jak to wyglada)
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Ja rozwiazalem sprawe w ten sposob, ze zeszlifowalem dookola lby srub imbusowych ktorymi sciagam calosc tak zeby chowaly sie wewnatrz nitonakretki. Patent dziala i wyglada calkiem profesjonalnie.
Fred
Napisano Ponad rok temu
jak skończę- dam znać jak wyszło, ale w ogóle patent mi się podoba!
naprawdę thanx
Napisano Ponad rok temu
moze ktoś z forumowiczow ma pomysl, gdzie mozna takie cuda kupic w naszym pieknym kraju??
ja znalazłem zajebisty patent - kupiłem gwintowany pręt 4mm z nierdzewki (10zł/metr) do tego znalazłem takie fajne długie (11mm) okrągłe nakretki (0,65zł/szt) z garbem - nadaję się idealnie, można je wykorzystać w całej długości, albo sciąć, bo gwint mają tylko na 6mm.
Jak wrócę do domu to postaram się wrzućić fotkę.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
W kazdym razie ja zrobiłem tak: kupiłem pręt z nierdzewki "fi" 7 (mm), potem do tokarza, który przerobił go na piekne tulejki o wymiarach 6,5 mm (fi) na 7 mm (długość) i otwór+gwint w środku M4. Do tego kupiłem srubki imbusowe M4 z wpuszczanym łbem (czyli odwrócony stożek - pieknie się wpasowują po nawierceniu wiertłem 7-ką). Co prawda śruby kupiłem o długości 30 mm (tylko takie były) przez co musiałem je skracać... ale w sklepie poinformowano mnie, że nie będzie problemu ze ściągnięciem krótszych!
Potem tylko dwa klucze imbusowe w dłoń i ...trzyma jak cholera!!!
Koszty: 10 tulejek (na 5 noży) - 5 PLN - to za toczenie, nie pamiętam ile kosztował pręt
śrubki -1,5 PLN
Napisano Ponad rok temu
Nozyk jest po prostu the best poklon poklon
tez taki chce
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
piękny nóż zrobiłeś jak byłem na urlopie... no, jestem pod wrażeniem. I czekam na JESZCZE!!!!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak zmniejszyć grubość płaskownika?
- Ponad rok temu
-
brzytwa - semi folder
- Ponad rok temu
-
Link do zaplatania ala Strider
- Ponad rok temu