VingChunowcy - kto jest za?
Napisano Ponad rok temu
Wez ty Ving Dragon przestan pajacowac, plotkowac a czas poswiecony na forum na udowadnianie parteru w swoimi Weng Chun przeznacz lepiej na cos bardziej pozytecznego, bo to wyglada zalosnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zastanawiajaca jest tylko ta cisza ale powodow tego moze byc kilka
1.wing chunowcy wyjechali na wakacje
2.wing czunowcy zyja w ciemnogrodzie i nie maja dostepu do sieci
3.wing czunowcy przezucili sie na bjj
4..........
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
myślę że jest kilkudziesięciu w/vingt/cunistów na tym forum i by się ucieszyli
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mowie tylko o odroznieniu stylu Wing Chun i jego odmian a nie poszczegolnych stylow nalezacych do gatunku kungfu. Wing Chun owszem wywodzi sie z kungfu, ale generalnie nie pasuje do tego dzialu.
To tak samo jakby wpisac BJJ do japonskich sztuk walki i toczyc wywody o technikach JJ.
Na wielu zagranicznych forach styl Yong Chun istnieje jako odrebny dzial wiec dlaczego na tym forum ma tak nie byc?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to tak w wielkim skrocie, a przepraszam, czy kolega 'troops' zna sie na Yong Chun i jego odmianach?
Napisano Ponad rok temu
Prosze mnie nie rozśmieszać... Trenuje od niedawna (1 rok) ale mam na tyle wiedzy żeby stwierdzić, że podobne słowa można napisać conajmniej o paru stylach kung fu. Ja wiem co to jest Wing Chun, może nie mam takiej wiedzy jak Ty ale wiem. Po prostu pomysł na stworzenie odrębnego działu tylko dla tego stylu jest dla mnie conajmniej niezrozumiały. Wing Chun to kung fu a nie coś innego i powinno być w tym dziale a nie mieć jakiś specjalnych praw.
Napisano Ponad rok temu
z calym szacunkiem ale z jakich ksiazek pochodzi ta wiedza, lub kto Ci nawciskal takich rzeczy, ze wiesz ?Trenuje od niedawna (1 rok) ale mam na tyle wiedzy żeby stwierdzić, że podobne słowa można napisać conajmniej o paru stylach kung fu. Ja wiem co to jest Wing Chun, może nie mam takiej wiedzy jak Ty ale wiem.
wszystko jasne, w takim razie zaapeluje chyba o dzial zamknietyPo prostu pomysł na stworzenie odrębnego działu tylko dla tego stylu jest dla mnie conajmniej niezrozumiały
BJJ to tez Jiu Jitsu i nie powinno miec jakichs specjalnych praw, prawda?Wing Chun to kung fu a nie coś innego i powinno być w tym dziale a nie mieć jakiś specjalnych praw
Napisano Ponad rok temu
Inną kwestią są fora zamknięte. To jest w gestii naczelnego admina.
A chińskich systemów i rewolucyjnych (np. yiquan, ziranmen, puzhenquan, lushi jiegou), i hybrydowych (np. choy lee fut na maksa hybrydowy), jest mrowie, więc to akurat nie jest żaden argument. Akurat popularność yongchunu byłaby lepszym argumentem na utworzenie odrębnego forum, gdyby ta popularność była tu wyraźniej zaznaczona.
Co nie znaczy, że jestem przeciwny. Tylko wątpię, żeby mnożenie działów, w których nie będzie wiele dyskusji miało sens.
Napisano Ponad rok temu
" z calym szacunkiem ale z jakich ksiazek pochodzi ta wiedza, lub kto Ci nawciskal takich rzeczy, ze wiesz ?"
Nikt mi nic nie nawciskał, przeczytaj jeszcze raz to co napisałem a przyznasz mi racje. Co do osobnego działu to już się wypowiedziałem, że jestem przeciw.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
napisales ze trenujesz rok, wiec nie dziwne ze masz malo wiedzy na temat historii stylu. ludziom wciska sie roznego rodzaju kity i farnabele wlasnie na poczatku ich drogi. potem bardzo ciezko jest im sie przestawic i zrozumiec, ze cos jest inaczej. tak jest wlasnie ze stylem Wing ChunGdybym napisał że trenuje 15 lat innaczej byś rozmawiał.
owszem przeczytalem - przyznaje Ci racje. jednak nie zmienia to mojego stanowiska.przeczytaj jeszcze raz to co napisałem a przyznasz mi racje
Napisano Ponad rok temu
A co do glownego watku to mysle ze powinno zostac tak jak jest z dwoch powodow .Pierwszy to taki ze i tak swoje piec groszy beda w tracac tam osoby z poza yong chun i bedzie to wciaz wygladalo tak jak na ogolnym.A drugi to pomimo duzej popularnosci i wieloletniej tradycji yong chun w polsce to jakos brakuje autorytetow w tym systemie ,natworzylo sie natomiast szkol ,szkoleczek i '' mistrzow " ktorzy co chwila zaskakuja czyms nowym.Brakuje wiec na forum przemyslanych polemik na temat stylu .A najczesciej pojawiajace sie posty dotycza ''Czesc ,mieszkam daleko ,daleko czy ktos uczy tu yong chun? Wiec mysle ze daleka droga jeszcze przed nami aby yong chun mial swoje okienko.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Krzysztof Łoziński?
- Ponad rok temu
-
Ochraniacze piszczeli i stopy .
- Ponad rok temu
-
Walka san-shou
- Ponad rok temu
-
Kungfiarskie fotki
- Ponad rok temu
-
Realna walka w treningu kung fu
- Ponad rok temu
-
Wielki Międzynarodowy Festiwal Wushu... i co z tego?
- Ponad rok temu
-
Formy
- Ponad rok temu
-
Blokada:wywołam burzę.
- Ponad rok temu
-
WYWOLam burze
- Ponad rok temu
-
Broń w KF