obróbka cieplna
Napisano Ponad rok temu
pytanie 1. Ile za jednym podejściem hartujecie narzędzi [kg]??
pytanie 2. Ile płacicie od kg??
pytanie 3. Czy wiecie co "pan fachowiec" wyczynia z waszym narzędziem??
pytanie 4. Czy ingerujecie w proces obróbki cieplnej: sami narzucacie czasy, temperatury, rodzaj atmosfery, rodzaj pieca, ilość piecy, wreszcie rodzaj obróbki (tylko cieplna, czy cieplnochemiczna)??
pytanie 5. Kto wam ustala rodzaj obróbki, czy "fachowiec" dobiera parametry obróbki do waszych indywidualnych zaleceń (wymagana twardość, udarność, ścieralność, stan powierzchni po obróbce)
pytanie 6. Czy tylko hartujecie, a może odpuszczacie, kilka razy, a może ktoś wyżarza narzędzie przed właściwą obróbką??
pytanie 7. Czy narzędzie po obróbce cieplnej (o cieplnochemiczną się nie pytam bo nie wypada zazwyczaj) są obrabiane skrawaniem jeszcze??
pytanie 8. Czy przy kupnie stali macie pewność że to odpowiedni gatunek (kupowanie z atestem, może kontrola składu chemicznego po kupnie)??
pytanie 9. Czy możecie podać dla forumowiczów adresy zakładów w których obrabialiście "na rachunek" i wasze wrażenia z zakładu, nie to jak gość gadał, ale:
a) ilość piecy, wgłębne czy komorowe, fluidalne, prózniowe
czy można prowadzić obróbkę cipelnochemiczną,
c) wskaźniki na piecach (analogowe wskazówki, wyswietlacz elektroniczny, sterowanie zdalne piecem),
d) w czym hartują (olej, woda, roztwory alkoholi, gaz, czy ciecz chłodząca była mętna),
e) czy oferują obróbkę podzerową,
f)stan powierzchni po obróbce (czy była czysta, umyta, bez zmian, zgorzelina, nagar),
g) czy piece mają atmosferę ochronną (jaką obojetną, endo, egzotermiczną)
h) czy tylko biorą stal i mówią "spoko znamy się", czy też pytają do czego to ma być, jakie mają być własności po obróbce,
i) czy dobierają parametry obróbki pod wasze narzędzie,
j) czy jest kontrola po obróbce cieplnej (twardość, mikrotwardość)
k) czy podczas obróbki cieplnej jest próbka pilot do sprawdzania własności, a moze robią dzirę wgłębnikiem w waszym wypieszczonym narzędziu??
l) czy założone parametry się zgadzają z zamówieniem??
ł) czy odmawiają jak stal dla nich za trudna (za wysoka temperatura, za mało piecy, brak atmosfery, stal szybkotnąca)
bedzie
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
szczegółowość pierwsza klasa. Umysł analityczny!
Pozdrowiska
Napisano Ponad rok temu
Pyt1: 0,5 kg (jedna sztuka – na pierwszy raz... )
Pyt2: Jeszcze nie wiem (rozliczenie i negocjowanie ceny przy większej ilości)
Pyt3: Tak
Pyt4: Nie
Pyt5: Zażyczyłem sobie tyle a tyle twardości...
Pyt6: Jedno odpuszczanie bez wyżarzana.
Pyt7: Nie
Pyt8: Nie
Pyt9: Co rozumiesz przez „na rachunek”?
-a: 2, wgłębne, fluidalne.
-b: tak
-c: analogowe, elektroniczne.
-d: olej, woda, oba czyste.
-e: muszę to sprawdzić, ale może być problem...
-f: można powiedzieć, że bez zmian.
-g: raczej nie...
-h: pytają.
-i: tak.
-j: tak, twardośc.
-k: próbke dostarczyłem ja.
-l: w znacznym stopniu
-ł: nie sądzę...
Napisano Ponad rok temu
ja też, ale w ABW....
Napisano Ponad rok temu
ja mam dostep do tego praktycznie co kcę, robię z tym co kcę, otrzymuję zazwyczaj co kcę, rozliczając się praktycznie za przysługę
kciałem abyście wy zaczeli zwracać wiekszą uwagę na to co robią z waszym narzędziem:
- wcale nietani materiał
- obróbka często custom czyli wiele własnego potu i pracy czego wy wcale nie wyceniacie a to wbrew pozorom jest bardzo cenne
- często z byle jakiego materiału mozna otrzymać właśnie to co jest potrzebne, drogi materiał najczęściej charakteryzuje się drogą i skomplikowaną obróbką cieplną, wysokimi temeraturami procesów i znacznym ubytkiem (zgorzelina), co znowu wymusza albo modyfikację ułożenia narzędzia w piecu komorowym by ograniczyć dostęp tlenu lub stosowanie atmosfer ochronnym
- ludzie którzy prowadzą obróbkę cieplną powinni się na tym znać, za cenę jaką płacicie powinniście dostać także garść informacji i porady co mozna zrobić inaczej często lepiej
- jeśli zaczniecie umieszczać odpowiedzi na te pytania to pomoże waszym funflom nożowcom w wyborze zakładu sprawdzonego,
- na "rachunek" nie na lewo, za flaszkę u pana juzia który całe zycie obrabia nc6 na oko ale jak dostanie nc11lv (wasze ukochane D2) to zwali materiał bo go nie zna
- wada obróbki cieplnej może wystąpic już w trakcie procesu ale może także po roku w najmniej szczęśliwym momencie
- próbka pilot jest naprawdę bardzo ważna na niej można badać własność, słuzy do zniszczenia i sprawdfzenia jednocześnie czy wasz detal jest poprawnie obrobiony
a tak szczerze to pytań jakie ja zadaję jest znacznie więcej, należy pamiętać że koszt obróbki cieplnej narzędzia jest często wyzsza niż cena 50% narzędzia, jeśli narzędzie często kosztuje ponad 10000 zetato jest się nad czym zastanowić
wiem waszenarzędzia są tańsze ale są WASZE, WYPIESZCZONE, WYMARZONE, I OGÓLNIE NAJ a na to NIE MA CENY
a za tą cenę (BEZCENNE) powinniście żadąć nie tylko "zrób pan to, a jakoś to będzie"
ps. abwera mnie nie kciała
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Gdybym miał trzaskać swoich Combatclaw-ów tak ze 30 miesięcznie, bądź sprzedawać je w ilościach znaczących (jak dla mnie) to pewnie bym robił zgodnie z tym co piszesz, ale tak naprawde przypatrz sie dobrze temu co (jak na razie - mam taką nadzieje!) służy za materiał do "naszych" customów. Nawet jezeli są to poważne materiały jak "nasza ukochana D2" - to są to skarwki zdobywane pokątnie (pomijam już takie akcje zorganizowane jak - "zamówienie na D2" ), podobnie jak stare piły z tartaka, kawałki stali wygrzebane z jakiegoś złomu, pręty itd. Więc skąd wziąść kawałek stali na próbę itd? Są to b.dobre i mądre rady - ale w moim mniemaniu - jak na dzisiaj nieżyciowe! niestety...
W moim mniemaniu na razie Masters of Steel jest na etapie KSZTAŁTOWANIA tego czym będzie za jakieś 2-3 lata, gdy się wykrystalizuje, KTO chce robić FAKTYCZNIE noże, a nie traktuje tego jako "życiową ciekawostkę", a KTO oleje temat i będzie tylko dyskutował. Wtedy zapewne ludzie zaczną zastanawiać się właśnie nad tymi aspektami, o których TY piszesz - i dobrze! Bo lepiej późno niż wcale!
Pozdrawiam Cię serdecznie!
PS. Ja swoją K110 - czyli D2 do Bohlera, hartowałem w zakładzie, który mi właśnie ludzie sprzedający tą stal polecili, gdyż wiedzieli, że w tej firmie pracują na takiej stali od lat - dla mnie to była wystarczająca rekomendacja i okazało się że naprawdę zrobili kawał dobrej roboty.
Niestety na razie goście nie przyjmują zleceń detalicznych... bo mają zawał "codziennej" roboty, a szkoda. Może kiedyś się "odetkają"...?
Napisano Ponad rok temu
TO TEN SAM MATERIAŁ Z TEGO SAMEGO KAWAŁKA CO TWÓJ NÓŻ
obrabiany cieplnie razem z twoja kligą, w tych samych warunkach
służy do zbadania (jak sobie zyczysz nawet metodami niszczącymi) własnosci twojej klingi bez "dotykania jej narzędziami"
ważne jest by pilot miał podobny przekrój (wystarczy podobny z grubości i czubka), był odcięty z TWOJEGO skrawka po kuciu (jeśli kujesz), a przed obróbką cieplną może być długości i choćby pół palca
jak ma podobny kształt mozna se zmierzyć twardość, zegiąć, złamać, skrzywić, wykręcić, podważyć
po próbce możemy wnioskować że własności TWOJEJ klingi będą zblizone, jeśli nie jednakowe
miałem nadzieję że te pytania pomogą wam w szukaniu zakładu i jego szybkiej ocenie, a majć wybór może uda się wam wybrać ten lepszy na pierwszy rzut oka
pozdro
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Piaskowanie?
- Ponad rok temu
-
Hardcorowy material na noze :)
- Ponad rok temu
-
Jak zrobić dziury w hatrowanej stali?