Jakis czas temu wspominal o tym bodajze Piteros a i mi chodzilo to po glowie, jako ze mam od czasu do czasu do czynienia ze strugarka.
W koncu udalo mi sie wyzebrac od kumpla noz Globus do strugarki zrobiony ze stali HSS. Noz jest produkcji firmy Wapienica SA specjalizujacej sie w produkcji tego typu rzeczy. Noz to po prostu plaskownik ze szlifem chisel na dluzszym boku, ma wymiary 300x35x3 mm czyli idealny material na 4-5 calowy noz.
Wlazlem wiec na stronke Wapienicy by cos wiecej sie dowiedziec na temat mojego nowego skarbu i co ja widze-noze z HSS maja twardosc w przedziale 62-67 HRC. Wczoraj postanowilem sprawdzic jak to sie da w ogole obrabiac-sciernica ceramiczna to bierze choc nie ma lekko, ale wiercenie to juz MASAKRA-tytan i kobalt prawie wcale tego nie ugryzly, jakies profesjonalne wiertelko troszke, ale z duzym trudem). Na razie wiec sobie odpuscilem obrobke.
Ale Wapienica produkuje tez noze ?Extra Chrom? z innej dobrej stali 100Cr6 (nasza poczciwa LH15) o twardosci 57-59 HRC i te sa chyba jak sadze najbardziej interesujace dla nas. Robia tez noze z NCV1 (50-55 HRC), ale ktos z kolegow na forum, kto pracowal z ta stala niezbyt pozytwynie wypowiadal sie na jej temat.
Tak wiec ogolnie jest to teoretycznie wymarzony polprodukt do naszych zabaw, zwlaszcza ze wybor dlugosci jest calkiem spory. Ograniczeniem moze byc jedynie grubosc 3 mm choc wedlug mnie jest to wystarczajco. W przyszlym tygodniu pewnie bede zamawial w hurtowni te ?Extra Chrom? i zobaczymy z czym to sie je. Ewentualnie moge zamowic wiecej gdyby ktos z Warszawy byl zainteresowany-piszcie na priva.
pozdrawiam
Fred
Hardcorowy material na noze :)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
tylko to trza by troche szmalu na pyl diamentowy przeznaczyc...
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
są też inne aukcje tego użytkownika. Gdyby nie to że mam piłe, to pewnie bym nabył...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Podejrzewam ze moga to byc te noze "Extra Chrom" ale pewnosci nie mam, a w hurtowni bede konkretnie wiedzial co biore.
Na pewno nie sa to noze z HSS, bo one maja wlasnie napis HSS.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak zrobić dziury w hatrowanej stali?
- Ponad rok temu
-
stal szybkorżąca
- Ponad rok temu
-