Tec-Lock i S1
Napisano Ponad rok temu
Zastanawiam się nad zakupem Fallkniven S1 z pochwą z kydexu.
Czy do tej pochwy możliwe jest założenia tec-lock?
chciałbym nosić nóż fixed na plecach wzdłuż paska od spodni...
Na stronie firmy Fallkniven jest coś o TL ale chciałbym się upewnic czy jest to możliwe :roll:
Napisano Ponad rok temu
Małe pytanko do obeznanych praktyków :wink: :
Zastanawiam się nad zakupem Fallkniven S1 z pochwą z kydexu.
Czy do tej pochwy możliwe jest założenia tec-lock?
chciałbym nosić nóż fixed na plecach wzdłuż paska od spodni...
Na stronie firmy Fallkniven jest coś o TL ale chciałbym się upewnic czy jest to możliwe :roll:
Co prawda mam S-1 i to z pochwą z kydeksu, niestety bez tec-lock'a...Ale był kiedyś podobny topic na forum Fallkniven'a i w największym skrócie tak to ujął Peter Hjortberger:
. A biorąc pod uwagę, iż to szef i designer Fallknivena we własnej osobie, nie ma powodu nie wierzyć :wink: . Natomiast co do kompatybilności TL1 z pochwą S-1 nie mam żadnych info.TL2 fits very well to both the S1 and F1 kydex sheaths.
Peter
Napisano Ponad rok temu
A biorąc pod uwagę, iż to szef i designer Fallknivena we własnej osobie, nie ma powodu nie wierzyć :wink: . Natomiast co do kompatybilności TL1 z pochwą S-1 nie mam żadnych info.
fakt, szefu powienien wiedzieć co mówi
Dzieki Heimdall za info. poklon
Napisano Ponad rok temu
Co prawda mam S-1 i to z pochwą z kydeksu (...)
a przy okazji, Heimdall - ja sprawuje się tobie S1? jakie masz wrażenia
byłbym rad wiedziec - jeżeli nie masz nic naprzeciwko 8)
Napisano Ponad rok temu
Co prawda mam S-1 i to z pochwą z kydeksu (...)
a przy okazji, Heimdall - ja sprawuje się tobie S1? jakie masz wrażenia
byłbym rad wiedziec - jeżeli nie masz nic naprzeciwko 8)
Wrażenia bardzo dobre, sporo już zresztą było o tym nożu na budo, głównie w superlatywach /wytrzymałość, ergonomia etc./.
Co mogę dodać...Na początku byłem trochę nieprzekonany do rękojeści - thermorun jest nieco twardszy od kratonu a do tego rękojeść S-1 jest dość smukła, co razem daje wrażenie, iż trzyma się łapy mniej pewnie od bardziej "pękatej" rękojeści np. SRK czy KA-BAR'a. Ale jak trochę popracujesz tym nożem szybko się przyzwyczaisz, bo rękojeść w gruncie rzeczy jest bardziej ergonomiczna od tych w nożach wyżej wymienionych. Mam też A-1 z analogiczna rękojeścią (jest wprawdzie grubsza i z kratonu, ale też A-1 jest dłuższy i znacznie masywniejszy od S-1) i także spisuje się świetnie.
Najprawdopodobniej zamówiłeś wersję z laminatu
Nóż tnie świetnie (znacznie lepiej od SRK) i ładnie trzyma ostrość (dobra stal+convex) w dodatku mimo convexu naostrzenie do poziomu golenia włosow nie jest żadnym problemem (ale koniecznie z "wolnej ręki", żadnych wynalazków...) - taki też wyjmiesz z pudełka, ostry jak brzytwa.
Pochwa...porządna pochwa z kydeksu ale bez rewelacji. W opcji standardowej (bez tec-lock'a) dobywanie i wkładanie noża raczej średnio wygodne, zwłaszcza gdy masz długą kurtkę lub sweter. Ta niskowisząca otwarta-skórzana ("skandynawska") jest chyba pod tym względem lepsza, ale oczywiście ma też wady, zresztą bierzesz tec-lock'a więc nie ma o czym gadać.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało. A jeśli chcesz coś bardziej nożo-naukowego :wink: to polecam Stampa, recezja S-1 & F-1: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zwróć uwagę na test wbijania czubka w dechę i wylamywanie w bok...brrrr, a jednak wytrzymał (F-1 już nie :wink: )
Pozdrawiam
Heimdall
Napisano Ponad rok temu
Dobrze, że wspominałeś o rękojeści w S1 - właśnie ona mnie niepokoiła w tym nożu - podobnie jak w pozostałych nożach Fallkniven'a. Jeszcze nie miałem żadnego w ręku, ale Twoje stwierdzenie mnie przekonuje co do zalet takiego rozwiązania. Przy okazji przejdę się jeszcze do jakiegoś sklepu "przymierzyć się" do niej...
Ciekawy jestem też, jak tam z wyważeniem tego noża - mam nadzieję, że ostrze nie jest za bardzo przeciążone w stosunku do rękojeści :?
Jeszcze nie zamówiłem S1 (chociaż jestem już blisko...) - odpowiada mi w nim przede wszystkim odpowiednia długość ostrza: nie za krótka - jak przeważnie jest w folderach, i nie za długa - jak np. w A1... No i różne możliwości noszenia
Napisano Ponad rok temu
Tak, jeśli tylko masz możliwość to koniecznie weź w łapę!Dobrze, że wspominałeś o rękojeści w S1 - właśnie ona mnie niepokoiła w tym nożu - podobnie jak w pozostałych nożach Fallkniven'a. Jeszcze nie miałem żadnego w ręku, ale Twoje stwierdzenie mnie przekonuje co do zalet takiego rozwiązania. Przy okazji przejdę się jeszcze do jakiegoś sklepu "przymierzyć się" do niej...
Wyważenie bliskie neutralnemu z lekkim ciążeniem w kierunku klingi. Nie jest - jak piszesz - "przeciążony" (choć np. w A-1 jest to zaletą w cięższych pracach) a zarazem wystarczająco masywny na ostrzu aby spisywać się całkiem nieźle przy lekkim rąbaniu.Ciekawy jestem też, jak tam z wyważeniem tego noża - mam nadzieję, że ostrze nie jest za bardzo przeciążone w stosunku do rękojeści :?
Jeszcze nie zamówiłem S1 (chociaż jestem już blisko...) - odpowiada mi w nim przede wszystkim odpowiednia długość ostrza: nie za krótka - jak przeważnie jest w folderach, i nie za długa - jak np. w A1... No i różne możliwości noszenia
Fakt, jest uniwersalnym narzędziem (coś pomiędzy typowo tnącym F-1 a leśnym siepaczem :twisted: A-1) w dodatku ma wszelkie predyspozycje aby być skuteczną bronią (fałszywe ostrze przez 3/4 klingi). No i BTW ładniutki jest przy tej całej swojej prostocie 8) .
POLECAM!
ps: Pamiętej tylko, iż w ostrzenie convex'a trzeba nieco więcej serca włożyć :wink: niż przy zwykłym ostrzu typu
Napisano Ponad rok temu
rekojesc mi pasuje. tylko ta fakturka bardzo agresywna, co w polaczeniu z dosc twarda "guma" daje uczucie dyskomfortu przy rabaniu. taki naprawde malutki dyskomfort
co do lapania rys przez fallkniveny - ja na swoim juz zrobilem prymitywny satin, bo rys sa tysiace. jak bede mial troche spokoju to zrobie lepszy. (Jumbo - dzieki za gume polerska! wydaje mi sie ze ma odpowiednia grubosc ziarna do zrobienia satinu :-) )
ja takze polecam S1!
i nie martw sie convexem, ostrzenie nie jest takie zle.
pozdro
tak przy okazji - mozna juz teraz gdzies dostac dodatkowe pochwy z kydexu do Falla?
Napisano Ponad rok temu
tak przy okazji - mozna juz teraz gdzies dostac dodatkowe pochwy z kydexu do Falla?
Tak, w sklepie Artemix, są dystrubutorem Fallknivena na Polskę...- kiedyś pytałem o skórzaną, czasem mają dostępne od ręki czasem trzeba do konkretnego modelu sprowadzić.
A tak przy okazji: pojawił się niedawno Fallkniven A-2 oraz Fallkniniwen MC-1, "nóż saperski" :wink: , bydle typu bagnet do Mausera z pierwszej wojenki (ten 98/05 :twisted: )
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
pytalem sie w artemixie - mowili ze nie maja, i moga sprowadzic jak bedzie dostawa - czyli za jakies 3 miechy (wtedy - teraz ze 2). maja mi dac znac, ale jakos im nie wierze ze beda pamietac. myslalem moze ze jest jakies inne dojscie (oprocz zakupu kydezu i zabawy samemu)
pozdrawiam
No to wal bezpośrednio do Fallkniven'a, będzie szybciej, może nawet taniej...W każdym razie tam mają wszystko od ręki.
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
pozdr
Fred
Napisano Ponad rok temu
nie wiem ile w artemixie, ale na stronce fallknivena kosztuje 430SEK =~ 210zl + koszty. moze jednak w artemixie taniej? jak bede mial za co to sie konkretniej rozejrze ostatnio sie troszke splukalem. starczy mi na wszystko, co juz jest w toku, ale na nic nowego.
pozdrawiam
8O Mi mówili w Artemix'ie, że koło 100-120zł, skórzana jakieś 80zł.
Ps: Kaligula: Masz jakieś zastrzeżenia do skórzanej, że chcesz dokupić kydeks? Jak ci się ją nosi? Bo ja właśnie przymierzam się do operacji odwrotnej :wink: , choć kydeks z pewnością znajdzie zastosowanie podczas bardziej wymagających wycieczek w dzicz 8) .
Napisano Ponad rok temu
Ja np. kupowalem bezposrednio u Fallknivena klinge S1. Razem z przesylka ze Szwecji wyszlo to ok. 400 zl. Z tego co pamietam w Artemixie taka klinga kosztowala chyba 420 zl wiec roznica minimalna.
pozdr
Fred
Masz może jakieś fotki tego customizowanego S-1? Dałeś micartę czy oplot? A może już wrzucałeś na budo tylko mi umknęło?
Napisano Ponad rok temu
.
nie wiem ile w artemixie, ale na stronce fallknivena kosztuje 430SEK =~ 210zl + koszty. moze jednak w artemixie taniej? jak bede mial za co to sie konkretniej rozejrze ostatnio sie troszke splukalem. starczy mi na wszystko, co juz jest w toku, ale na nic nowego.
pozdrawiam
8O Mi mówili w Artemix'ie, że koło 100-120zł, skórzana jakieś 80zł.
Ps: Kaligula: Masz jakieś zastrzeżenia do skórzanej, że chcesz dokupić kydeks? Jak ci się ją nosi? Bo ja właśnie przymierzam się do operacji odwrotnej :wink: , choć kydeks z pewnością znajdzie zastosowanie podczas bardziej wymagających wycieczek w dzicz 8) .
oby te ceny w artemixie byly prawdziwe!
a skorzana jest ok - solidna, wygodna - chociaz na poczatku nie pasowala i musialem ja uformowac na nowo na mokro. ale mi tez przyszlo do glowy noszeni noza na tekloku. w lesie nie ma roznicy, ale na terenach cywilizowanych kydex sie lepiej maskuje a ja nie lubie sie obnosic. dobrze miec pochwe na kazda okazje
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Masz może jakieś fotki tego customizowanego S-1? Dałeś micartę czy oplot? A może już wrzucałeś na budo tylko mi umknęło?
Bedzie, a wlasciwie juz prawie jest micarta. Musze jeszcze wyprofilowac lepiej okladziny bo sa zbyt kanciaste. Troche sie z tym dlugo pieprze ale czasu nie starcza, bo w miedzyczasie robie tez inny noz. Ale jak juz dokoncze S1 to na pewno wrzuce fotki.
BTW
Ogladalem w Artemixie F1 w wersji z zielona micarta - jest przepiekny (mirror finish-cudo), ale ta cena - ponad 800 zl 8O 8O zalamka
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Brend Dagger (ProTech)
- Ponad rok temu
-
microtools swisstech
- Ponad rok temu
-
Victorinox vs. Wenger
- Ponad rok temu
-
test ostrości i nie tylko...
- Ponad rok temu
-
Konserwacja ostrza z węglówki a sprawa żarcia.
- Ponad rok temu
-
CRKT BladeLOCK
- Ponad rok temu
-
Zakupy w NG, ktos planuje ?
- Ponad rok temu
-
Czyzby NEW BM Pinnacle?
- Ponad rok temu
-
BM Pinnacle