OX Forge czy U.M.S.?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pzdr kamboras
Napisano Ponad rok temu
Jak wilgoć ma odparować z tej wnęki sprężyny ? No i OXa można rozkręcić a UMSa nie wolno. Druga różnica to wielkość. OX jest duży i faktycznie dobrze się trzyma w łapie natomiast UMS jest dyskretny i nie wzbudza sensacji. Trzecia różnica to klips. UMSowy rzeczywiście trzyma go w kieszeni, natomiast do OXa mam wrażenie dodali go bo wypada by nóż do kieszeni go miał. Ja mu nie ufam. Można kombinować z podginaniem. Dochodzimy do blokady i tu są największe różnice. W UMSie kołek blokady i miejsca na głowni, które ze sobą współpracują są zaszlifowane na skos i po zejściu się klinują. Głownia UMSa otwarta czy zamknięta ani drgnie. W OXie jest inaczej. Nie ma skośnych szlifów i otwarta głownia ma lata. Konstruktor przewidział to, jest śrubka w rękojeści, wykręca się ją aż zniknie luz i głownia zaklinuje się między tą śrubką i kołkiem blokady. Ja nie mam tak małego kluczyka imbusowego i u mnie wciąż lata.Gorzej po zamknięciu, tu też jest luz, po ściśnięciu noża w dłoni klinga opiera się o rękojeść. Ja już mam ślad na rękojeści i na ostrzu. I tu nie ma regulacji .
Stal - OX to 440C, UMS to S30V, co to za stale to mądrzejsi ode mnie już się wypowiedzą.
UMS jest na pewno konstrukcją bardziej dopracowaną, ale OX był pierwszy. Mam go bo, bo jak mógłbym nie mieć w kolekcji "ojca" amerykańskich automatów. Do noszenia wolałbym UMSa ale z innymi śrubkami. Na pewno kiedyś się szarpnę.
pozdrawiam kamboras
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
ms
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam tylko nadzieje ze ten luz sie nie powiekszy. Ale nie zanosi sie na to - a noza nie oszczedzam.
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak wiec widac nie chodzi o to czy MOD czy MT - po prostu zalezy to od egzemplarza.
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
hm..jednak na przykladzie MoDow auto mozna wnioskowac ze da sie zrobic folder bez blade play...osobiscie BP w boki jeszcze scierpie ale gora dol? To juz sie prosi o wyp... noza przez okno. Tym bardziej ze kosztowal niemale pieniadze. Wyjatek od reguly to OTFy.
Dark właśnie jakiś czas temu pisałem o MOdach i ich nadzwyczaj solidnej budowie. Dokładnie do samo odczuwałem jak miałem w ręku Moda. Żadnego latania ostrza na boki czy góra/dół.
Napisano Ponad rok temu
Dark właśnie jakiś czas temu pisałem o MOdach i ich nadzwyczaj solidnej budowie. Dokładnie do samo odczuwałem jak miałem w ręku Moda. Żadnego latania ostrza na boki czy góra/dół.
No siegnalem pamiecia i jesli chodzi o mechanike to mody statystycznie sa na plusie, design nalezy do MT.
Zaryzykuje takie stwierdzenie ze dawne microtechy jakoscia nawet przewyzszaly mody, ale teraz jest odwrotnie. W sumie zaden z modow ktory trzymalem w reku nie mial zadnego bp...po prostu mod wciaz trzyma sie dobrej jakosci i robi swoje nie zwazajac na rynek, mt sie nieco skomercjalizowal. Oczywiscie tanie noze to nie sa ale za to utrzymuja niezmienny stosunek jakosci do ceny i za to chwala. Wiesz co kupujesz. To tylko moja opinia wiec jak urazilem kogos kochajacego MT to sorrki :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hm..jednak na przykladzie MoDow auto mozna wnioskowac ze da sie zrobic folder bez blade play...osobiscie BP w boki jeszcze scierpie ale gora dol?
Mnie natomiast chyba strasznie by denerwowal BP na boki. A ten gora/dol nie jest tak przeszkadzajacy szczegolnie ze w automacie i tak sprezyna dociska ostrze do pozycji maksymalnie otwartej. Trzeba dopiero nacisnac ostrze w kierunku zamykania zeby ten BP odkryc. Przy cieciu jest on wiec niezauwazalny.
pozdrawiam
ms
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Benchmade AFO, 520 Presidio Pardue
- Ponad rok temu
-
łatwa net karta do zakupów w stanach
- Ponad rok temu
-
moze i foldery nie sa takie złe....
- Ponad rok temu
-
PryBaby... koniec ze złamanymi czubkami w nożach?
- Ponad rok temu
-
Damast - co to naprawdę jest warte?
- Ponad rok temu
-
Tu leszcz
- Ponad rok temu
-
Noz dla kobiety - pomozcie w wyborze...
- Ponad rok temu
-
jak zablokować śrubkę w osi ostrza ??