Jak suszyć drewno?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie popęka przy kaloryferze??Taki marny kijoszek, to zetnij, a potem ciepnij w ciepłe suche miejsce sobie. Po kilku miesiącach będzie suchy jak wiór.
Napisano Ponad rok temu
Nie popęka przy kaloryferze??
Może popękać. Najlepiej połóż na szafie wysoko. Im wyżej w mieszkaniu, tym cieplejsze powietrze.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co do robienia noży, to jestem zielony, ale o drewnie coś tam wiem ( rok w pracy w stolarni), może się komuś przydać:
- co do materiału z wędzarni, to odpada, jak ma być suszone to w odpowiedni ch warunkach,
- prosto,tanio i skutecznie- wybrać się do stolarza, spytać o suszarnie, jak ma to szukać jakichś odpadków,
- można także wyhaczyć ciekawe forniry przeróżnej grubości, ścinki
-wg mnie to klocek 5x5x10 powinien się nadać na większość rękojeści, a jak postawisz szefowi 2 piwa, to pewnie powie cobyś częściej wpadał i to razem z kolegami,
-możliwość sklejenia na prasach różnych gatunków drewna, np.3x fornir + grubsza okładzina na strone - tu już pracochłonne,
-co do suszenia :
*kije, gałęzie fi 5-7 cm, ciąćw zimie, zamalować końce, leżakować min. rok,
* cięte profile(foszty,deski) ułożone na sztaplach z przekładkami, dobrze dociśnięte, dobrze jakby były osłonięte od słońca i deszczu, min rok
* po takim czasie materiał traci wewn. naprężenia, jest powietrzno-suchy (wilgotność ok 22%)
*no i w tym momencie domowym sposobem już nic nie narobimy za wiele. Można brać i działać.
* Ale chcący wycisnąć maksa, to spacer do stolarza i podrzucenie mu klocka do nowej partii na wjazd do suszarni. Do dwóch tygodni i po temacie. Wtedy drewno uzyskuje optymalną wilgotność ( ok 10-13%)
* Po wstępnej obróbce trzeba je odłożyć na ok.2 tyg. coby nabrało wilgotności otoczenia ( nie więcej, np. w pokoju na półce, a nie jakiejś zagrzybionej piwnicy)
* !!! Odpada jakiekolwiek suszenie na kaloryferach, nad kuchenkami, pod sufitem ( nie dziwcie się jak wam popęka) - tylko pole, przewiew, pod zadaszeniem.
* Co do korowania to odradzam, bo zbyt szybko traci wilgoć i pęka. Cięte w zimie, na przedwiośniu - nie ma potrzeby. Jak już zaczną krążyć soki to lepiej je oskórować, bo jakieś zwierzątka mogą się tam zagnieżdzić i nasmarować tłuszczem.
O suszeniu to tak w skrócie tyle.
-drzewa (po mojemu) :
* raczej na rękojeść to brać twarde ( ale nie łupliwe)
* dąb-jak najbardziej, ładnie się wyrabia od dłoni
* jesion- j.w. ( no i tradycja słowiańska)
* buk- twarde ale łupliwe, jest wybrać w czym innym
* ciekawostka - akacja- super sprawa - ładne odcienie od żółto-zielonego po ciemny brąz, ciekawy wkład słojów, polecana na rączki do młotów, toporów (twarda ale i sprężysta) to i w nożach się powinna sprawić
* bardziej ozdobne- to większość drzew owocowych - czereśnia, wiśnia, jabłoń, grusza, śliwa twarde, ciekawe wzory i kolory,
* jako ciekawostke - można poeksperymentować z takimi kawałkami drewna, gdzie były jakieś narośle, zgrubienia, fuby itp. - to już nie byle co,
* o tych bardziej egzotycznych to nie wiem za wiele,
- jakby co to mogę popytać o jakieś klocki, do Krakowa mogę podrzucić przy okazji,
- co do bardziej egzotycznych to wiem,że gdzieś koło Huty była składnica materiałów dla konserwatorów zabytków itp. Mieli na składzie to co przeważnie w kościołach, zamkach. Gadać dobrze z konserwatorami sztuki.
No to kończę przydługawego posta, który był pisany z punktu widzenia stolarskiego a nie knajfmejkingu, weźcie to pod uwagę. Może akurat komuś coś to pomoże.
lucek
P.S. ciekawym materiałem z tych łatwiej dostępnych jest jeszcze orzech włoski
Napisano Ponad rok temu
Dzięki Lucek!
(a ja debil popękałem czereśnię na kaloryferze)
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A, jeszcze jedno - pod korą "korkopodobną" była taka jakby błonka czy coś, zielonkawe, cienkie do niemożliwości i w miarę śliskie. Chyba żywa część kory po prostu. To żem zostawił (latwiejszym sie wydawalo cale zostawic niż cale zdjac ) i samo odpadło na wiosnę. Po tym uznałem że używać już można.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Stalowa blacha.
- Ponad rok temu
-
Emerson LA-GRIFFE-Pomozcie!
- Ponad rok temu
-
troche o kowalstwie
- Ponad rok temu
-
Po czym poznać jakość pilnika
- Ponad rok temu
-
Jak z tytanowej rurki zrobić płaskownik ???
- Ponad rok temu
-
Cwiczenia z kuciem i tego efekty...
- Ponad rok temu
-
Noz uzytkowy
- Ponad rok temu
-
tlim - sztylet w plenerze - hiddentang, 40cm, 24cm.
- Ponad rok temu
-
Produkcja mojego ojca
- Ponad rok temu
-
Future Sickle - kolejny jewellery knife Guldana
- Ponad rok temu