nowy i z czym to się je?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"Jak sie nie ma, co się lubi, to się lubi-co się ma".
Ja też meszkając na głębokiej prowincji i mając raczej kiepskie warunki fizyczne robię to, co mogę,
a nie to, co chcę, a w domowym zaciszu zgłębiam teoretycznie ulubione tematy.
Życzę owocnych poszukiwań!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
na ślasku jest bardzo duzo sekcji iaido, wpisz w google iaido + śląsk to na pewno trafisz na coś blisko Ciebie, na pewno jest iaido w katowicach, gliwicach, rybniku, kendo w katowicach, chyba jeszcze w tychach czyms machają, poza tym jeszcze kilka innych sekcji. Szukaj i zycze powodzenia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Prościej będzie od razu poprosić "Zabij mnie szybko". :wink:a propos tych fiflakow albo miecza to wiesz w capo jest np technika au sem mao (gwiazda) bez rąk ją można włączyc do walki z sprzętem:))
Napisano Ponad rok temu
ja za kendo we wrocławiu płacę 60zł/miseiąc, w czym mam 2 treningi dla początkujących, 1 trening kendo kata, i dwa treningi dla zaawansowanych, wieć sporo.
ceny sprzetu - tez nie jest źle, chinai najlepiej zamówić na necie, ja kupoiwałem swój w kendoshopie, kosztował 16 $ , plus wysyłka, ale zamówiliśmy grupą i wyszło że za shinai dałem jakieś 130 złotych, więc niewiele.
w polsce można dostać je , powidzmy, od 150 zeta.
hakama - no tu większy problem, dobrej jakości potrafi kosztować nawet 250, ale często sa na allegro - ja tam kupiłem swoją za 100 , poza tym można znaleźć takie i za 150.
bokken spokojnie można kupić od 50 zł, mozna też iść do stolarza i zamówić - znajomy tak zrobił i zapłacił 20, a bokken działa i wygląda.
Gi - jak hakama, trzeba szukać.
oczywiście im tańsze tym jakośc podupada, ale szczerze powiem że na sali u mnie są osoby które mają sprzęt droższy a ja nie zauważyłem różnicy - pewnie zauważę za kilkanaście miesięcy, no ale początkujący ( a w kendo początkujący to około 8 miesięcy od rozpoczęcia treningów ) nie muszą miec od razu wszystkiego najlepszej jakości, zresztą, zanim założy sie hakamę i gi, to z miesiąc mija.
talże proszę się nie zrażać - tylko szukać
Napisano Ponad rok temu
Pezao-wobec tego, że opłaty nie są wysokie i można korzystać ze sprzętu klubowego, to pasuj na siebie hakamę (wyjaśniam- czarne pompiaste spodnie, wory, takie same jak do Aikido) i bierz się za Kendo. Wróć jednak do mojej pierwszej odpowiedzi i zrób, jak Ci radzę. Warto poświęcić trochę czasu. Zbadaj i podziel się wrażeniami.
Napisano Ponad rok temu
w kturej nauczył bym sie posługiwania ta bronia w sposób ktury przyda sie na ulicy tzn jak podejdzie do mnie kilku kolesi z zamiarami niodpowiednimi a zacznie byc gorąco a bede miał pod reka cos co nawet przypomina w ogromnym doza fantazji miecz
no pomijam fakt że nie temu kendo służy
Napisano Ponad rok temu
Może nas ktoś łaskawie oświeci !!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
acha propo bo-jutsu moge dostac jakiegos konkretnego linka bonic nie znalazłem za bardzo dokłądnego cienki jestem wiem.acha cojest niezbedne do bojutsu?
Bo-jutsu - jak sama nazwa wskazuje sztuka walki kijem. BO jest to kij o długośco około 182 cm.
Walka kijem wchodzi również w skład Kobudo czylo Okinawskiej sztuki posługiwania się bronią a raczej można powiedzieć prostymi narzędziami przystosowanymi do użycia jako broń m.in. kijem, tonfą, SAI, Kamą, nunchaku ... i jeszcze paroma innymi.
Jeśli Cię takie rzeczy interesują to poszukaj czy nie ma zajęć z Kobudo w okolicy.
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
No tak, ale skoro "każdy ma własne", to nie możesz mówić że kendo nie służy do nap***dalania kijem po głowie Możesz co najwyżej napisać, że Tobie służy do czegoś innego, przy czym założenie że to Twoje "zastosowanie" jest jedynym poprawnym jest moim skromnym zdaniem daleko idącym nadużyciem.
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
wachlarz-tessenjutsu
- Ponad rok temu
-
filmiki z naginaty
- Ponad rok temu
-
Ustawa o Bronii i Amunicji
- Ponad rok temu
-
oto filmiki z kobudo kata i nie tylko...
- Ponad rok temu
-
Peperball
- Ponad rok temu
-
Paralizatory
- Ponad rok temu
-
Samuraj atakuje
- Ponad rok temu
-
Bokken inny