[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Nie jestem maniakiem noża, również nie jestem człowiekiem z lasu. Chcę kupić jakiś lekki nóż, który zawsze byłby pod ręką do przecięcia sznurówki, wydłubania flaków z ryby itp oraz trochę większy nóż do zadań wymagających większego noża

Jeśli chodzi o noże jestem laikiem, nie wymagam zbyt dużo (obecnie przy dupie noszę całkiem solidny składany (blokowany) nóż z harcerskiego za 30 zł - służy mi do wszystkiego, ale na dniach się stępi pewnie, chociaż ostry jeszcze trochę jest

do noszenia przy tyłku:
z tych większych podobał mi się strasznie Ka-Bar, o którym już coś kiedyś czytałem, ale odstraszyła cena, więc czy jest sens kupowanie takiej podróbki?
oczywiście zdaję sobię sprawę że wzrost ceny jest najczęściej wprostproporcjonalny do jakości, ale może znacie dobre i w miarę tanie (100-150 zł) noże? zależy mi przede wszystkim na wygodzie i solidności, żeby mi nie pękło ostrze gdy niechcący nożem o coś stuknę i żeby nie stępił się bo 10 przeciętych gałęziach

no i rzecz jasna: mam zamiar to szanować, dłubać w nosie i w kamieniach tym nie będę, o nóż też dbać chyba trzeba