mini-nunchaku
Napisano Ponad rok temu
-nóż - zbyt groźny, może zawahał bym się przed użyciem
-baton - skuteczny, acz nielegalny i drogi, trudno dostępny(taki dobry)
-kastet - jak wyżej, zbyt niebezpieczny
- yawara/kuybotan - i tu się zawahałem... wyglada nieźle, ale zraziła mnie długość=mniejsza skuteczność. Dłuższa ywara byłaby idealna, ale jak to nosić w lecie, krótkie rękawy, nogawki....
więc wpadłem na pomysł by połączyć dwa takie bajery . miałem jednak problem ze znalezieniem odpowiedniego kawałka pręta z dziurą na końcu. Po dłuższych poszukiwaniach dotarłem w sklepie ze śrubami, mocowaniami itp. na podłużne, długie nakrętki, coś jakby kawałki rurki metalowej z gwintem w środku. Po nawleczeniu ich po 4 na rączkę i zabezpieczeniu supełkami, mam połączone sznurkiem 2 rurki złożone z każda z 4 nakrętek. Zdjęcia wkrótce. Nie wiem jak to się sprawdzi w praktyce, ale po uderzeniu w kostki np. palców - BOLI!!! i tak oto powstało coś w rodzaju małego nunchaku.
dł. całkowita - 27 cm
dł pojedyńczej "rurki" - 11 cm.
więc jak łatwo policzyć dł sznurka pomiędzy - ok. 5 cm.
pojedyncza nakrętka - 2,5 cm., grubość ok. 1cm.
I co o tym myślicie?? pracy niewiele, wydatków też (nakrętki po złociszu, sznurek metrowy - 1,30), a jaka moc :twisted: :wink:
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dobrze wiedzieć, jak to się nazywaimho 2x 11cm to nie nunchaku tylko hmm... ninja mieli takie bronie, kusanagari ? wygladalo to to wlasnie jak 2 kubotany polaczone lancuchem, coz, ja tam jednak wole tradycyjne 2x12"
tylko gdzie ty te 12" schowasz w buty? :wink:
PZDR!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czy wam po ciosie, szczególnie w coś miękkiego, nie odbija pałka/nunchaku i nie wali w rękę. Jak próbowałem się bawić nunchaku z drewna - waliłem, a pałka się odbijała i obijała mi kostki jak ....
Czy wy też tak macie?? trzeba może jakoś zakończyć ruch?? (nie ćwiczę walki bronią, nie mam pojęcia żadnego, tym nunchaku walę bardziej jak cepem , ale wrodzone zdolności motorychne pozwalają mi trochę kręcić i szpanować )
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rpozlozone wygladalo tak: palka dluzsza 1,5cm linki palka krotsza 2,5cm linki nastepnie znowu krotka palka i na koncu dluga. Urzywasz jak normalne nun, z tym ze po zlozeniu jest mniejsze, a zlozonym mozesz uderzac w krotkim dystansie(np winda) wykorzystujac sile obrotowa malych palek. :-)
Napisano Ponad rok temu
Rpozlozone wygladalo tak: palka dluzsza 1,5cm linki palka krotsza 2,5cm linki nastepnie znowu krotka palka i na koncu dluga. Urzywasz jak normalne nun, z tym ze po zlozeniu jest mniejsze, a zlozonym mozesz uderzac w krotkim dystansie(np winda) wykorzystujac sile obrotowa malych palek. :-)
Napisano Ponad rok temu
To już nie prościej kawałek łańcucha nosić?
:roll:
też można, a co!! Tyle, że nie ma sztuki walki łańcuchem...
no, chyba że Tsunami
W ogóle to mj jacyś dziwni jesteśmy. Zamiast myśleć z jaką panienką pójść do parku, to my się podniecamy jakie noże, kastety i pałki zabrać na ulicę. A może to Polska taka poj****, że się nie można normalnie, bezpiecznie poruszać...............
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tyle, że nie ma sztuki walki łańcuchem...
A jest sztuka walki nun o parametrach Barbie? 8O
Napisano Ponad rok temu
Według mnie to każdy sprzęt dobrze wykorzystany może posłużyć jako broń, dlatego popieram nowe pomysły na "uzbrojenie osobiste".
Napisano Ponad rok temu
Tyle, że nie ma sztuki walki łańcuchem...
no, chyba że Tsunami
Qrcze, wstydź się .
Na VB, na forum wu shu masz mistrza świata za formę z łańcuchem.
Napisano Ponad rok temu
bardzo podobne do NUN ale o dłuższym łańcuchu i mniejszej pow. chwytnej (całość miała 36") :-) POZDRAWIAM!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
PROCA KLASYCZNA
- Ponad rok temu
-
relacja: staz Jodo/Iaido w Villingen, 3-6.06.2004
- Ponad rok temu
-
jodo
- Ponad rok temu