kravmaga czy bjj ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jsobanski jak masz taie rdy dawać do sie lepiej nie odzywaj bo widać że nie masz pojęcia o czym piszesz
Napisano Ponad rok temu
- byłem napadany na ulicy (zresztą, kto nie był)
- bjj trochę potrenowałem - 1,5 roku
- o km mogę najmniej mogę powiedzieć, ale trenując bjj sparowałem z kolegą z podobnym stażem w km - w parterze szło mi oczywiście dużo lepiej, chociaż jak dodawaliśmy uderzenia to już było podobnie (w bjj uderzenia w parterze ćwiczyliśmy w śladowej ilości, nie mówiąc o stójce). Warunki psychiczne i fizyczne mieliśmy zbliżone.
Trenowałem bjj regularnie, teraz to tylko od czasu do czasu dla przypomnienia pochodzę na trening - jako uzupełnienie boksu. W czasie napaści dwukrotnie wybroniłem się bjj, ale tylko dlatego, że agresorzy atakowali mnie po kolei, albo w trakcie mojego kulania drugi zamiast mnie uderzać - to szarpał. Gdyby przyjęli taktykę - jednocześnie idą na mnie, to byłbym pokonany. Po przemyśleniu tych sytuacji doszedłem do wniosków, które przedstawiłem w poprzednim poście.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zdaje sie, ze bjj jakos sobie z tym radzi, czarne pasy bjj i nie tylko czarne z ktorymi sie spotkalem raczej nie mialy problemow z gwaltownym, a prawie, zwlaszcza w warunkach ulicznych, bolesnym sprawdzeniem oponenta na glebe. Nawet nie powiedzialbym, ze to robia gorzej niz zapanicy, czy judocy, tylko odrobine inaczej, mniej ryzykownie.
Bjj to nie tylko lezenie na plecach, ale orientacja w przestrzeni, umiejetnosc wywalczenia sobie i zajecia pozycji dominujacej, np. przygwozdzenie przeciwnika do gleby kolankiem (moja ulubiona). Pozycja z ktorej mozna zastosowac w pare sekund, caly wachlarz technik, chocby z tradycyjnym oklepywaniem buzi na czele.
To tyle.
K_P
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
8O znasz czarne pasy bjj? Masz na myśli osobiście, czy znasz ich stąd, że przemawiają do Ciebie z filmików instruktażowych (olej to zdanie, nie mogłem się powstrzymać ;-) , no offence)czarne pasy bjj i nie tylko czarne z ktorymi sie spotkalem
To, że jakimś dobrym zawodnikom udało się wybronić nie czyni bjj od razy dobrym stylem do samoobrony. Bjj jest dobre do walki 1/1, ale lwia część napadów odbywa się przy nierównych szansach. A więc wtedy lepiej uderzać, bo chwytanie staje się w tym momencie bardzo ryzykowne. Mając do wyboru km i bjj, wybrałbym km, bo tam na pewno się pouderza, a też fajne są treningi przygotowujące psychicznie (czasami treningi w normalnych ciuchach, czasami chodzą np. po szkole i w różnych miejscach trener ustawia różnych uczniów, każdy ma wykonać określony atak, a trener każe iść przez takie niespodziewane zasadzki innemu uczniowi i mówi mu o błedach jego strategii, ćwiczą walkę i taktykę z kilkoma).
Napisano Ponad rok temu
Osobiscie znam trzy czarne pasy bjj, tzn. uczestniczylem w seminariach, njaczesciej dwutygodniowych, ktore takie "czarne pasy" prowadzily. Ostatnio z Roleta - czterokrotnym mistrzem swiata. Z niektorymi mialem takze przyjemnosc sparowac.
W wakacje zapewne znowu prze dwa tygodni bede cwiczyl pod okiem czarnego pasa, zreszta jak rok temu (z BigPaulo z Soca Team).
Pozdrawiam
K_P
PS. Na ulice proponuje nabyc i nauczyc sie poslugiwania jakas bronia.
Napisano Ponad rok temu
hej! czy byles instruktorem kravmagi w instytucie czy w stowarzyszeniu?zrezygnowales zupelnie z km?zajales sie tylko bjj?Nie tlumacz mi co sie robi na kravce, bo... bylem jej instruktorem.
Osobiscie znam trzy czarne pasy bjj, tzn. uczestniczylem w seminariach, njaczesciej dwutygodniowych, ktore takie "czarne pasy" prowadzily. Ostatnio z Roleta - czterokrotnym mistrzem swiata. Z niektorymi mialem takze przyjemnosc sparowac.
W wakacje zapewne znowu prze dwa tygodni bede cwiczyl pod okiem czarnego pasa, zreszta jak rok temu (z BigPaulo z Soca Team).
Pozdrawiam
K_P
PS. Na ulice proponuje nabyc i nauczyc sie poslugiwania jakas bronia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To musze stwierdzic, ze byles niezlym leszczykiem w bjj skoro trenowales 1,5roku i kraver Cie w parterze obracal. Krav Maga posiada elementy parteru, ale jak trafisz na 'kumatego' przeciwnika, dobrego brazyliana to zrobi z Ciebie sito, wydusi zlote jajko! Chlopie o czym Ty mowisz! Koles trenujacy BJJ nie pozwoli sie uderzyc w parterze, tak bedzie do Ciebie przylegal! No chyba, ze naprawde byles nie doswiadczonym zawodnikiem. Sam osobiscie trenuje KM i bardzo dorywczo BJJ. Krav Maga daje duze mozliwosci szybkiego, skutecznego ataku, przewaznie z zaskoczenia. Bo to jest jej jeden z podstawowych elementow. Poza tym jak juz koledzy pisali uczy Cie 'walki' z kilkoma przeciwnikami. Choc prawda jest taka, ze musialbys byc naprawde dobry i miec duzo szczescia by sie obronic przed kilkoma atakujacymi na raz. To jest po prostu combat. Ma swoje wady i zalety. Nie prawda jest, ze bjj Cie nie przygotuje na obrone czy ulice. Teraz praktycznie kazdy szanujacy sie klub bjj wprowadza elementy innych sztuk walki, przestaje to byc juz w zasadzie 'czyste' bjj, a nabiera barwy vale tudo. Jezeli kolego nie wiesz co wybrac, zapraszam na treningi. Zarowno KM jak i BJJ. Pierwszy jest zawsze darmowy, a pomoze Ci wyrobic sobie jako taka opinie. Peace.Nie mam pojęcia o czym piszę?
- byłem napadany na ulicy (zresztą, kto nie był)
- bjj trochę potrenowałem - 1,5 roku
- o km mogę najmniej mogę powiedzieć, ale trenując bjj sparowałem z kolegą z podobnym stażem w km - w parterze szło mi oczywiście dużo lepiej, chociaż jak dodawaliśmy uderzenia to już było podobnie (w bjj uderzenia w parterze ćwiczyliśmy w śladowej ilości, nie mówiąc o stójce). Warunki psychiczne i fizyczne mieliśmy zbliżone.
Trenowałem bjj regularnie, teraz to tylko od czasu do czasu dla przypomnienia pochodzę na trening - jako uzupełnienie boksu. W czasie napaści dwukrotnie wybroniłem się bjj, ale tylko dlatego, że agresorzy atakowali mnie po kolei, albo w trakcie mojego kulania drugi zamiast mnie uderzać - to szarpał. Gdyby przyjęli taktykę - jednocześnie idą na mnie, to byłbym pokonany. Po przemyśleniu tych sytuacji doszedłem do wniosków, które przedstawiłem w poprzednim poście.
Napisano Ponad rok temu
Ci co trenuja KM polecaja KM a Ci co trenują BJJ polecają BJJ i wychodzą z założenia że nie ma nic lepszego.
szkoda gadac ........
Napisano Ponad rok temu
KM i BJJ trenowac jednoczesnie super- o ile ktos ma tyle czasu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
rukopasznyj boj
- Ponad rok temu
-
stowarzyszenie czy instytut?
- Ponad rok temu
-
Film "Terroryzm w lotnictiwe - Izrael" kiedy ?
- Ponad rok temu
-
Nowy Combat WP
- Ponad rok temu
-
Szukam we Wrocławiu
- Ponad rok temu
-
Krav Maga i nóż
- Ponad rok temu
-
FORMOZA