"Quest" i kung fu
Napisano Ponad rok temu
wczoraj kolejny raz widzialem ten film..i za każdym razem postać i sposób walki reprezentanta Chin w tym filmowym turnieju zrobiła na mnie wrażenia..aczkolwiek,że nie trenuje i nigdy nie miałem możliwości trenować kung fu.chciałbym się dowiedzieć czy ten stylista walczy za pomocą jakiś form?układów ?
czy konkretnych technik kf czy jest to tylko walka filmowa ...
pytanie nie wydaje mi się głupie gdyż odniosłem wrazenie że w tym filmie każdy styl szkoła walki mają walcvzyć po " swojemu"..
pozdrawiam i prosze mnie oświecić...
Napisano Ponad rok temu
KUNG FU to tylko "slogan" nazwa to np. wing tsun kung fu, hung gar kung fu otp...
Filmy to tylko kolejna bajka !!!
Napisano Ponad rok temu
I bardzo słusznie, ale to działa tylko na filmie. Nie spotyka się raczej czysto stylowej walki w realu. Chociaz niektóre szkoły próbują i chwała im za toodniosłem wrazenie że w tym filmie każdy styl szkoła walki mają walcvzyć po " swojemu"..
Racje masz bezsprzecznie i zaparcie by krzewić wiedze wśród młodych. Ja się dawno poddałem i jak człowiek pyta o kungfu to i tak wiadomo o co chodziAby sie nikt mni4e nie czepial ze jestem zlosliwy...
KUNG FU to tylko "slogan" nazwa to np. wing tsun kung fu, hung gar kung fu otp...
Tomi Fu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pytałem o "pokaz" zawodnika Chin w filmie Quest..i chcialem na ten temat opinii , gdyż ja jako laik chińskich stylów nie znam sie na tym a zaciekawiło mnie to..
więc jest jakaś nazwa dla technik(stylu) jakie on stosował?!czy w 100 % to filmowe układy..
acha..nie chodzi mi o jakies realia stylowej walki tylko o to co przedstawiał film...
pozdrawiam...i proszę o nie łapanie mnie za słowek,gdyz ja nie trenuje kf po prostu o cos pytam z ciekawości..
rei all :wink:
Napisano Ponad rok temu
Natomiast w jakim stopniu ruchy zostały zaczerpnięte z autentycznego stylu/styli i z jakiego/jakich, a w jakim podrasowane choreograficznie nie mam pojęcia. Bo są rożne style opierające się na tym samym zwierzęciu, są rózne style, które zawierają formy wielu zwierząt, w róznych stylach się te zwierzęta częściowo powtarzają, chociaż ruchy mogą być różne, a czasem mimo inspiracji tym samym zwierzęciem mogą być zupełnie odmienne. Dlatego pytanie jest mało sensowne i stąd odpowiedzi jak wyżej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
choć hmhnm....film i tak mi sie podobał...choć może rzeczywiście z punktu widzenia MA (kf) jest idiotyczny
pozdrawiam i THX again..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jak pisąłem wyżej spytałem jako laik i fascynat róznych MA, mimo iz trenuje te japońskie :wink:
rei all
"podrasowane ruchy" ciekawy epitet
Napisano Ponad rok temu
film faktycznie dawno oglądałem, ale musze się zgodzić że 3/4 aktorów grajacych postacie używajace sztuk walki miały z nimi do czynienia tylko na planie, są tam kombinacje różnych styli itp. (według mnie oczywiscie) i wychodzi taka zlepka i niemożna się kapnąć co to jest.... może się myle to moje zdanie, chyba że tak jak na potrzeby trylogii Matrix bohaterowie przechodzili 6 miesięczne szkolenie od jakieś mistrza Kung-fu, wtedy siężuca w oczy że to jest K-F, wprawdzie wspomaga ich technika komputerowa itp. ale coś juz umieją
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
uno - stroju stylizowanego na narodowy, tym samym dając do zrozumienia, kto zacz i jakąż to stylowośc reprezentuje
due - kolor skory i inne atrybuty anatomiczne lub gabarytowe sa także nie bez znaczenia dla powyższego
tre - choreografia walk jest doprecyzowana wg standardowych wyobrażeń przecietnego widza kinowego, któren to uważa, że miłośnik ... wygląda tak ... :wink: (kto swego czasu oglądał - za ich dobrych lat - kabaret OTTO kuma o co biega :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Co wybrac??
- Ponad rok temu
-
Smoki w Warszawie
- Ponad rok temu
-
Shi Deyang
- Ponad rok temu
-
Ktoś był kiedyś zainteresowany VCD o Choy Lee Fut!
- Ponad rok temu
-
Sparringi w kung-fu
- Ponad rok temu
-
Filmiki z Taiji (zastosowania)
- Ponad rok temu
-
SZUKAM VIDEO Z BRUCE LEE
- Ponad rok temu
-
Broń! Gdzie??