Skocz do zawartości


Zdjęcie

Ka-Bar - jak to jeść?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

budo_popapraniec
  • Użytkownik
  • Pip
  • 37 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Toruń

Napisano Ponad rok temu

Ka-Bar - jak to jeść?
Witam wszystkich

Nieźle jesteście wszyscy zakręceni :D Ale to mi się podoba. Przy tym wszystko grzecznie :wink: i na temat. Mam nadzieję, że będzie mi tu dobrze chociaż niezły (na razie) ze mnie lajkonik.
Ale do rzeczy. To że chcę nóż nie dziwi nikogo. Zacznę od potrzeb. Wspinaczka skalna i wypady po bezdrożach i bezludziach Bieszczad i Rumuni. Generalnie cięcie, darcie i szarpanie drewna, żarcia czasem metalu. Niekoniecznie obcinanie psom głów :-) )). Teraz knypy:
1. Ka-Bar Next Generation Tanto
2. Ka-Bar D2 Extreme
1. Sandvik 12C27 - Co to jest za stal? Z czym to można porównać. Zdawkowo można wyczytać, że tanto nie nadaje się do survivalowej eksplatacji. Jeśli rzeczywiście to na czym to polega.
2. Czy D2 rzeczywiście jest taka mocna?
Rozważam tylko te modele i tylko ze stałą klingą. No i pozostaje kwestia zakupu za "rozsądną cenę"
:) Stara i tak zabije mnie poźniej tym nożem ale muszę zaryzykować. Rozpiętość dolarowa jest ogromna. W Toruniu i Bydgoszczy ciężko cenę przyswoić. A jeśli z za oceanu to jakie są rzeczywiste koszty. Uffff ...starczy.
Wybaczcie że tak dużo ale niecierpliwy jestem.
Pozdrawiam serdecznie z uśmiechem (po zabawie nożem) od ucha do ucha.
:)
Popapraniec
  • 0

budo_heimdall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 635 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Wrocław

Napisano Ponad rok temu

Re: Ka-Bar - jak to jeść?
Witaj Popaprańcu w świecie nożoholizmu 8) !

1. Ka-Bar Next Generation Tanto
2. Ka-Bar D2 Extreme


Do zastosowań terenowo-użytkowych generalnie lepszy/bardziej uniwersalny jest profil głowni /a więc taki jak w D-2 Extreme/, bardziej nadaje się jako nóż "bojowy/taktyczny". Kwestia ta była wałkowana setki razy, przejrzyj forum. Ale z tego co wiem są też dostępne wersje serii (stal nierdzewna Sandvik) z klasyczną Ka-Bar'ową głownią ...

1. Sandvik 12C27 - Co to jest za stal? Z czym to można porównać.


Szwedzka stal nierdzewna, raczej ta z tańszych, zbliżona chemicznie do 440A..., ale nie jest najgorzej - ze zbliżonej stali (440A) zrobiony jest znacznie droższy nóż SOG SEAL KNIFE 2000
( [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ), podobno oficjalnie przyjęty na wyposażenie jednostek .
A więc pełna nierdzewność + zadowalające charakterystyki trzymania ostrza i wytrzymałości.

Zdawkowo można wyczytać, że tanto nie nadaje się do survivalowej eksplatacji. Jeśli rzeczywiście to na czym to polega.



O specyfice pisałem niedawno tu: http://budo.net.pl/v...er=asc&start=75
A generalnie, chodzi o brak ciągłej linii ostrza/gwałtowne jej załamanie przy czubku, co przeszkadza w niektórych pracach kuchenno-pokojowych :wink: , a pomaga przy wypruwaniu żył i flaków 8) .
Ale jeszcze generalniej: najlepszy nóż survivalowy to ten który będziesz zawsze miał przy sobie, który lubisz i na którym polegasz..., więc jeśli kręcą cię ...Natomiast jeśli o mnie chodzi to na podstawowy nóż w teren nie polecam

2. Czy D2 rzeczywiście jest taka mocna?


Upraszczając do granic możliwości: D2 jest bardziej wytrzymała/mniej krucha i lepiej trzyma ostrość od wysokiej klasy stali nierdzewnych typu ATS34, 154CM, jest jednak bardziej krucha od klasycznych węglówek/narzędziówek z racji wysokiej zawartości chromu. Z drugiej strony ów chrom sprawia, że jest bardziej odporna na korozję, taka pół-nierdzewna. Zawsze coś za coś. A więc świetna stal, tylko nieco bardziej do cięcia niż rąbania /musisz się liczyć z wykruszeniem czubka/krawędzi przy mocnym uderzeniu np. w b. twarde drewno/

Rozważam tylko te modele i tylko ze stałą klingą. No i pozostaje kwestia zakupu za "rozsądną cenę"


Poszerzyłbym jednak horyzont rozważań :wink: , choćby w ramach oferty KA-BAR'a i z uwzględnieniem troski o kasę 8) .
Zastanów się na modelem /wersja bowie lub tanto/. Czemu? Dobra, sprawdzona stal wysokowęglowa 1095, rękojeść z kratonu i pochwa z kydeksu jak w serii , za cenę o połowę niższą od tego . Do katowania w teren nawet lepszy - mniej krucha stal i mniej żal uszkodzić tańszy nożyk...

Wybaczcie że tak dużo ale niecierpliwy jestem.


Przysługuje ci okres ochronny na okoliczność pierwszego postu, ale następnym razem wykaż więcej cierpliwości :wink: i przejrzyj uważnie to co ludzie tu forum napisali, było już w temacie nożowej klasyki i podstaw nożoholizmu niemal wszystko...

Pozdrawiam
Heimdall
  • 0

budo_heimdall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 635 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Wrocław

Napisano Ponad rok temu

Re: Ka-Bar - jak to jeść?
Popapraniec:

Zerknij na przykład tu:

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Model kosztuje 420zł a koło 1000zł...( swoją drogą za 1000zł można kupić znacznie lepszy nóż o podobnym profilu użytkowym.

A tu masz zwięzły artykuł po polskiemu o serii noży KA-BAR:

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Ps: A za te 420zł też można coś jeszcze poszukać i to bardziej sensownego w teren, np. BK albo SRK (niedawno był topic)
  • 0

budo_sokół
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 313 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Józefów k/Otwocka

Napisano Ponad rok temu

Re: Ka-Bar - jak to jeść?
Czołem Popaprańcu :D
Nick masz super :!:
A i przygotuj się na niemałe wydatki (noże ma sie rozumieć) no chyba, że jakąś szczepionkę masz na to, bo leki są bardzo drogie (już nie pisze tu Custom).
Witaj wśród Nożomaniaków :) :) :)

A myślałeś o cold steelu? albo o nożach Becker Knife & Tool?
  • 0

budo_sokół
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 313 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Józefów k/Otwocka

Napisano Ponad rok temu

Re: Ka-Bar - jak to jeść?
Na początek ma sie rozumieć.
:)
  • 0

budo_popapraniec
  • Użytkownik
  • Pip
  • 37 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Toruń

Napisano Ponad rok temu

Re: Ka-Bar - jak to jeść?
Witam

Wielkie dzięki za zainteresowanie i wyrozumiałość. Teraz jestem już o wiele spokojniejszy. :) Czytam, czytam i jeszcze trochę czytam.
Rzeczywiście tanto nie nadaje się do części prac w terenie. Nie to, żebym Wam nie wierzył :wink: ale musiałem sprawdzić to organo-leptycznie. Może kiedyś jako kolejny. Teraz skupiam się na tym Pierwszym.
W związku z tym poszerzyłem swoje horyzonty. Nadal jednak pozostaje przy fixed i odnalazłem kilka niesamowitych egzemplarzy.
Podstawa to przede wszystkim SOG S1 i S2, Fallkniven A1. Jednak ze względu na braki w funduszach postanowiłem (na dobry początek) nabyć w drodze zakupu CS SRK. Z tekstów wynika, że żle nie zacznę. Nie jest super piękny i nie rzuca się w oczy co w dobie "2 sekundy strachu i go mam" zaliczam na plus. Mam nadzieję, że spełni wszystkie moje wymagania. Jeszcze kilka wizyt w sklepie i będę chciał mieć pół gabloty. Matko! co się ze mną dzieje. 8O
Coraz bardzie podoba mi się to forum. Pozwólcie więc, że tak sobie tutaj przycupnę i czasem odezwę się z cicha acz z nienacka. :)

Pozdrawiam
Popapraniec
  • 0

budo_fraktal0
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 269 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Ka-Bar - jak to jeść?
Ja tam biorę wszystko..
Z gablotką..
Sie przyda..
:)
  • 0

budo_żwirek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 795 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Wrocław

Napisano Ponad rok temu

Re: Ka-Bar - jak to jeść?

ze zbliżonej stali (440A) zrobiony jest znacznie droższy nóż SOG SEAL KNIFE 2000

Tak na marginesie, SOG Seal 2000 jest zrobiony z AUS6 (420), nawet na stronie producenta tak stoi :wink:
  • 0

budo_kamboras
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 823 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano Ponad rok temu

Re: Ka-Bar - jak to jeść?
Stary jestem to pamiętam , że SOG SEAL 2000 z pierwszej edycji był rzeczywiście z 440A , dopiero te z nowszej partii są z AUS6 . 8O
  • 0

budo_żwirek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 795 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Wrocław

Napisano Ponad rok temu

Re: Ka-Bar - jak to jeść?

Stary jestem to pamiętam , że SOG SEAL 2000 z pierwszej edycji był rzeczywiście z 440A , dopiero te z nowszej partii są z AUS6 . 8O

Niezaprzeczę, aczkolwiek kiedys odbyła się dłuuga, gdzieś tam... :wink: ,dyskusja, z jakiej stali korzystają, no i sami nie wiedzieli :wink: a teraz to tylko AUS6 :(
  • 0

budo_fire
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 341 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Zamosc

Napisano Ponad rok temu

Re: Ka-Bar - jak to jeść?

Witam

Wielkie dzięki za zainteresowanie i wyrozumiałość. Teraz jestem już o wiele spokojniejszy. :) Czytam, czytam i jeszcze trochę czytam.
Rzeczywiście tanto nie nadaje się do części prac w terenie. Nie to, żebym Wam nie wierzył :wink: ale musiałem sprawdzić to organo-leptycznie. Może kiedyś jako kolejny. Teraz skupiam się na tym Pierwszym.
W związku z tym poszerzyłem swoje horyzonty. Nadal jednak pozostaje przy fixed i odnalazłem kilka niesamowitych egzemplarzy.
Podstawa to przede wszystkim SOG S1 i S2, Fallkniven A1. Jednak ze względu na braki w funduszach postanowiłem (na dobry początek) nabyć w drodze zakupu CS SRK. Z tekstów wynika, że żle nie zacznę. Nie jest super piękny i nie rzuca się w oczy co w dobie "2 sekundy strachu i go mam" zaliczam na plus. Mam nadzieję, że spełni wszystkie moje wymagania. Jeszcze kilka wizyt w sklepie i będę chciał mieć pół gabloty. Matko! co się ze mną dzieje. 8O
Coraz bardzie podoba mi się to forum. Pozwólcie więc, że tak sobie tutaj przycupnę i czasem odezwę się z cicha acz z nienacka. :)

Pozdrawiam
Popapraniec


Ja tam sie boje kupowac CS SRK :) jednego juz mam
Zobacz www.forum-kulturystyka.pl/index.php?showtopic=64983&highliht=
Milej zabawy :)
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024