jak zaimpregnowac i nadac ladny wyglad drewnianej rekojesci?
Napisano Ponad rok temu
Mozna przed nakładaniem warstwy wykończeniowej,drewno podbarwiać np bejcą wodna/lepiej/ lub spirytusową.Ale tez trzeba o jednej zasadniczej rzeczy pamietać-ideowa sosna lub olcha pomazana bejcą mahoniową nie stanie sie mahoniem.Zasada jest też prosta-jeżeli na bejcy pisze orzech/średni,jasny,ciemny itd/ to znaczy ze to bejca tylko do drewna orzechowego by nadać mu inny odcień.To samo z debową i z każdą inna.Inaczej uzyskamy kolor nie pasujący do usłojenia-no chyba że właśnie o coś takiego nam chodzi ;-) )Pamietajcie kursanty o jednym-wszystkie niedoróbki w pracy z drewnem tzn wykruszenia krawędzi złe szlifowanie/w poprzek słoi/wylezą na wierzch bo taka ich złośliwa natura,nim zaczniecie nakładać wosk lub olej obejrzyjcie dokładnie swoje dzieło w świetle dziennym nie przy lampie.Najłatwiej popsuć juz prawie gotowe dzieło rak własnych wiercąc np na samym końcu otwory na piny.trzeba je wywiercić jeszcze w półfabrykacie i wstawić kołki z tego samego drewna zeby nie zdeformować krawedzi otworów przy dalszej obróbce i szlifowaniu,wszelkie narzedzia muszą być naprawdę ostre,a papier scierny dobrej jakości nie gubiacy ziaren scierniwa.W nagrodę dzieło waszych rąk bedzie cieszyć wasze oczy,nie wspominając o imponującej muskulaturze która rozwiniw sie w rezulkacie ruchów posuwistozwrotnych-oczywiście przy szlifowaniu drewna;-))P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sprawa druga-czemu uważam ze albo olej albo wosk a nie i to i to.Bo mam w tym praktykę i sporo na ten temat czytałem aby czegos sie dowiedzieć,nauczyć przed zastosowaniem w praktyce.Rekojeść do noża" wystrugasz" dysponujac podstawowymi narzędziami w godzinę lub kilka.Kolbę CUSTOM do karabinka robisz kilkanascie dni lub więcej,więc niejako mając więcej do stracenia bardziej sie w temat wgłębiałem.Jezeli bardzo Cię to gryzie wejdź na amerykańskie strony o gunmakerach,znajdziesz uzasadnienie.Oczywiscie nie narzucam nikomu metody i materiałów uzytych do pracy-kazdy zrobi jak mu w duszy zagra i będzie zadowolony z efektu lub nie.A forum ma chyba na celu dzielenie sie doswiadczeniami z praktyki-czy tez jestem w błędzie?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
trudno sie nie zgodzicOlej olejowi nie równy.
jezeli wiesz - to czemu nie. Ja np chetnie bym sie dowiedzialWyraźnie piszę w poście ze olej musi być odpowiednio przygotowany-sadzisz ze powinienem jeszcze dodac opis jak go preparować?
Jezeli wiesz dlaczego, wyprobowales i stwierdziles ze jest do bani, to napisz jakie miales z tym doswiadczenia. Informacje od praktyka sa zawsze najcenniejsze. Ale nie odsylaj mnie prosze do amerykanskich gunmakerow, bo juz wyroslem z tego wieku, gdy jak cos powie amerykanin to jest to niepodwazalny dogmatSprawa druga-czemu uważam ze albo olej albo wosk a nie i to i to....ciach... Jezeli bardzo Cię to gryzie wejdź na amerykańskie strony o gunmakerach,znajdziesz uzasadnienie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Aceton,benzyna ekstrakcyjna, terpentyna, są toksyczne!
Ksylen jest wściekle toksyczny! Tzn. teratogenny (ciężarne kobiety jak najdalej!), powoduje też marskość wątroby itp. Praca z ksylenem tylko pod wyciągiem i w rękawiczkach, a w najgorszym wypadku na świeżym powietrzu.
Generalnie węglowodory nie są fajne dla człowieka. Nie naczytałem się z mądrych książek, tylko pracuję w laborku z tymi substancjami.
Napisano Ponad rok temu
Vince - zobacz w dziale akcesoria [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] . Są tam środki do wykańczania drewnianych osad broni , a dają piękne efekty. Są także podane zasady ich użycia.
powiem tak , właśnie wykańczam kolbe do karabinaka ojejem Ultra Old London , jest wyśmienity , kładzie piękną satynową powłoczkę na drewienku i pięknie wyciąga kolory , po prostu super , stosowałem wcześniej różne specyfiki , olej lniany , woski na terpentynie , szelak do robienia politur ale zaden z nich nie dorasta do pięt Old London`owi. Naniosłem juz 3 mikropowłoczki i już jest wyśmienicie , nic sie nie klei, nie papcia a kolorki - palce lizać
polecam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
tlim - moje customy - chwalę się ;)
- Ponad rok temu
-
ma ktoś jakieś pomysły? - dostałem piłe tartakową ;-)
- Ponad rok temu
-
Hartowanie D2
- Ponad rok temu
-
obróbka laserem
- Ponad rok temu
-
tlim - Custom x2 - almost done.
- Ponad rok temu
-
Help !!!!!
- Ponad rok temu
-
Zamówienie na KYDEX
- Ponad rok temu
-
Ma ktos zaprojektowaną Katana & Wakizashi w AutoCadzie??
- Ponad rok temu
-
KAŻDY CHCE ZROBIĆ... - A DLACZEGO ?!
- Ponad rok temu
-
poszukuje zdolnego platnerza :)
- Ponad rok temu